Cum a fost vândută la fier vechi fabrica de țigarete din Târgu Jiu, sub patronajul celui mai bogat român - Dezvaluiri - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Dezvaluiri · Cum a fost vândută la fier vechi fabrica de țigarete din Târgu Jiu, sub patronajul celui mai bogat român

Cum a fost vândută la fier vechi fabrica de țigarete din Târgu Jiu, sub patronajul celui mai bogat român

Fabrica de țigarete din Târgu Jiu, deținută, alături de alte patru unități de același gen din țară, de către cel mai bogat român, Ion Niculae, este o ruină, instalaţiile şi tot ceea ce a însemnat fier vânzându-se ca şi reziduri feroase.

Toate aceste fabrici făceau parte din Societatea Naţională Tutunul Românesc (SNTR) care a ajuns pe mâna omului de afaceri, care în prezent se poate lăuda cu cea mai mare avere din ţară. Petre Istrate a fost liderul de sindicat pe toată ţara al SNTR iar acum face dezvăluiri incredibile despre cum a reuşit Ioan Niculae să pună stăpânire pe o unitate cu un patrimoniu imens şi care a realizat profituri uriaşe.

Prin anii 2000, Fabrica de ţigarete din Târgu Jiu era una dintre cele mai importante unităţi economice din judeţul Gorj. Ţigările Carpaţi erau deja un brand şi se vindeau cu succes în toată ţara. Unitatea înregistra venituri semnificative, astfel că s-au făcut investiţii importante, cum ar fi construirea unui sediu luxos, dar şi retehnologizarea fabricii. Fabrica dădea bani în stânga şi-n drepta. Miliarde de lei, adică sume uriaşe pe vremea respectivă , au fost oferite ca sponsorizare unui ziar local. „Fabrica de la Târgu Jiu era de mulți ani pe primul loc în țară. Pe vitrinele magazinelor erau afișe cu anunțul «Avem Carpați de Târgu Jiu». Era cel mai căutat produs al SNTR. Și astăzi se vorbește cât de bun era Carpațiul de Târgu Jiu. Aici era și o conducere competentă, în frunte cu Ion Hârsu, care a încheiat o colaborare cu Papastratos din Grecia.

Partenerul străin a venit cu tehnologia și, în urma colaborării, a apărut pe piață țigareta Coloana. O altă investiție importantă realizată de directorul Hârsu a fost aducerea unei tehnologii din Olanda“, își amintește Petre Istrate. SNTR deținea fabrici la Târgu Jiu, Sfântu Gheorghe, București, Râmnicu Sărat, Iași și Timișoara.

SNTR, scoasă la privatizare, deși era pe profit


Cu toate că unitatea avea un potenţial foarte mare, Ministerul Agriculturii, în subordinea căruia se afla SN Tutunul Românesc şi, implicit, fabrica de ţigarete de la Târgu Jiu, a decis să o privatizeze. „Licitaţia s-a făcut când în fruntea Ministerului Agriculturii se afla Ioan Avram Mureşan (n.r. – care a stat în puşcărie pentru corupţie). Ca reprezentant al sindicatelor, nu mi-a lăsat impresia  că ar realiza o privatizare dubioasă sau că urma să ofere SNTR unei anumite firme. Au fost depuse mai multe oferte: Interagro, declarată şi câştigătoare, Michailides , din Grecia şi încă 5-6 unităţi“, spune Petre Istrate.

Adevăratele motive pentru care s-a decis scoaterea la privatizare a SNTR nu sunt cunoscute nici până astăzi, mai ales că unitatea înregistra un profit foarte mare. „În anul 2000, când s-a început privatizarea, participarea la beneficii a salariaților a fost deosebit de mare. Era o lege prin care salariații primeau zece la sută din profitul net. Un angajat care avea salariu de zece milioane de lei a primit, la finalul anului, ca participare la profit, 6-7 milioane de lei. Eu cu banii încasați sub formă de participare la profit am cumpărat două autoturisme Dacia. Unitatea avea un profit considerabil“, declară fostul lider de sindicat.

Cum a luat pe nimic Niculae toată SN Tutunul Românesc



Firma lui Niculae a devenit proprietar pe toată SN Tutunul Românesc, inclusiv pe fabrica de la Târgu Jiu, dar privatizarea a fost anulată în urma contestației depuse de o altă societate participantă.

„Societatea era compusă din șase fabrici de țigări în mai multe orașe din țară și 11 fabrici de cultură și fermentare a tutunului, dar și o stațiune de cercetare. În urma procesului de privatizare, Interagro trebuia să achite statului român 40 de milioane de dolari și să facă investiții importante. În momentul în care s-a semnat contractul de privatizare, moment la care am fost prezent, omul de afaceri Ioan Niculae a oferit statului un avans de 10 milioane de dolari, dar, până la urmă, avea să nu mai achite nimic. O altă societate care a participat la privatizare a depus contestație la instanța de judecată, care a decis admiterea acțiunii și reluarea privatizării“ .

Niculae a cerut Ministerului Agriculturii recuperarea avansului de 10 milioane de dolari în termen de cinci zile, dar ministerul nu a reușit să achite decât 40 miliarde lei vechi. Interagro s-a adresat instanței de judecată, care a decis ca statul să achite penalități de întârziere și dobânzi, care erau menționate, de altfel, și în contractul de privatizare. Firma lui Niculae a avut câștig de cauză, iar pentru că statul nu a achitat datoria stabilită prin hotărâre judecătorească, aceasta s-a transformat în acțiuni la Tutunul Românesc. „Societățile de stat nu sunt reprezentate așa cum trebuie în instanță, astfel că procesul cu Interagro a fost pierdut. În anul 2001 s-a întocmit un contract de stingere a datoriei pe un proces de negociere pe baza hotărârii judecătorești a Tribunalului București. Astfel, Interagro a primit peste 53 la sută din acțiunile de la Tutunul Românesc. În perioada respectivă, toate fabricile de țigări din țară funcționau și 2000 de oameni își desfășurau activitatea“, relatează Petre Istrate.

Statul a vândut și restul acțiunilor

Statul a scos la vânzarea restul de acțiuni deținute la SNTR, în perioada guvernării PSD. „Activele statului erau administrate de Agenția de Valorificarea a Activelor Statului, unde președinte era Ovidiu Mușetescu, un prieten foarte bun cu Ioan Niculae. A continuat procesul de privatizare pentru restul de acțiuni. Un consorțiu format din mai multe firme străine a cumpărat restul acțiunilor, obligându-se să realizeze o serie de investiții. În realitate, nu s-a investit niciun leu. Suma încasată a fost de numai 1,6 milioane de euro. Ioan Niculae l-a numit ca director general pe Antonello Celestini“, precizează fostul lider de sindicat.

Fabricile de țigarete, vândute ca fier vechi


Prin privatizarea realizată, Interagro a intrat în posesia unei averi fabuloase. Puține societăți au mai deținut în România un asemene patrimoniu. Din Tutunul Românesc au plecat peste hotare, în perioada 2007 când s-a închis unitatea, cantități enorme de tutun, pentru care s-au încasat sume mari de bani.

Numai la Târgu Jiu, societatea deține 3,5 hectare de teren în «buricul orașului» pentru care poate dobândi o sumă importantă. Clădirile nu mai au o importanță. Instalații nu mai există, pentru că tot ceea ce a însemnat fier s-a vândut la fier vechi. La Târgu Jiu, dacă vreți să vă apărați în curtea fabricii din Târgu Jiu de un câine nu găsiți o bucată de metal, pentru că totul a fost vândut, în condițiile în care, în anul 2005, fabrica fusese retehnologizată cu utilaje de ultimă oră. În Târgu Jiu veneau tirurile și încărcau fierul vechi, după care era transportat în portul Constanța.

Cred că firma Interagro a câștigat de 1000 de ori mai mult față de cât a plătit. Acum, totul este o ruină. În toate fabricile este un adevărat focar de infecție. Mai sunt doar cinci salariați, care se mai ocupă de documente și răspund la anumite controale“, spune Petre Istrate. Potrivit acestuia, tot patrimoniul SNTR a fost transferat pe o altă firmă, New Century Development București, unde director general este Marcel Cadar, fost director al SNTR.

9.000.000 de euro pentru teren



Petre Istrate susține că, în urmă cu șapte ani, un investitor s-a arătat dispus să achite nouă milioane de euro numai pentru terenul din incinta fabricii de țigarete. Tranzacția nu a fost dusă, însă, la bun sfârșit.

Mircea Andrei



Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  01.04.2014. 04:18

Comentarii

VASILE
02.04.2014. 10:55

pai,acest individ balbait,patron la hastra jurju,A DISTRUS NU NUMAI SNTR CI SI MULTE ALTE OBIECTIVE INDUSTRIALE ALE ROMANIEI SI....ESTE INCA LIBER!!

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: