Disponibilizări la SNLO şi la complexele energetice Rovinari şi Turceni
Ministerul Economiei a anunţat astăzi că va disponibiliza în acest an circa 2.000 de angajaţi din companiile energetice din subordine. Potrivit secretarului de stat din cadrul ministerului Tudor Şerban, motivul este legat contractarea tot mai dificilă a creditelor de la bănci, pentru investiţii.
”Există o reţinere din partea băncilor în a susţine sectorul energetic, şi nu numai. Va trebui să luăm urgent măsuri de restructurare în companiile noastre şi să dimensionăm personalul. Astfel, de la CNH Petroşani, vor fi eliberaţi din posturi circa 650 angajaţi. La fel de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Apoi, câte 50-100 persoane de la celelalte societăţi: Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Carbonifera Ploieşti, CET Deva, CET Paroşeni, Işalniţa”, a spus Tudor Şerban, în cadrul unei conferinţe pe probleme de energie.
De asemenea, acesta a mai spus că termocentralele vor funcţiona cu un număr de grupuri mai mic, întrucât multe dintre acestea sunt foarte vechi şi nu este rentabilă modernizarea tuturor.
”Unele grupuri au peste 20-25 de ani. Ar fi prea scump să le modernizăm pe toate. Astfel, unde avem şase grupuri, vor rămâne două, iar din cinci, va rămâne unul”, a afirmat Şerban.
Pe timpul verii în şomaj tehnic
În perioada verii, conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia va trimite minerii în şomaj tehnic, din cauza stocurilor mari de cărbune dar şi a scăderii comenzilor.
Cei 9000 de angajaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia vor intra în şomaj tehnic.
Potrivit directorului general al SNLO, Daniel Burlan, activitatea se va opri total, iar oamenii vor sta acasă primind 75% din salariu. Burlan a precizat pentru radio Omega că recesiunea a afectat foarte mult SNLO, având în vedere situaţia economică a societăţii.
De câţiva ani, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia are mari probleme financiare, lipsa lichidităţilor provocând diminuarea numărului de comenzi. O altă problemă a SNLO o reprezintă recuperarea lentă a datoriilor mai vechi care duce la întârzierea plăţilor către furnizori. În urma unei întâlniri între conducerile SNLO şi a Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova, s-a hotărât ca unitatea energetică de la Rovinari să cumpere de la SNLO doar 600.000 de tone de cărbune faţă de 2 milioane de tone contractate până anul trecut. Şi CE Turceni va achiziţiona mai puţin cărbune de la societatea naţională, în timp ce Complexul Energetic Craiova îşi respectă comenzile de cărbune.
Adrian Iovan
adrian.iovan@scandaldegorj.ro
Recomandă acest articol:
11.05.2009. 06:23
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu