Fonduri de la Guvern pentru Gorj
Mihai Popescu
mihai.popescu @scandaldegorj.ro
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, s-a deplasat la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, pentru a discuta problemele legate de sectorul energetic gorjean cu ministrul Viorel David. Dat fiind impactul regional deosebit al activităţii industriale din acest sector, prin complexele energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, CET Govora şi Motru, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Mehedinţi, SNL Oltenia, dar şi prin producătorii de energie hidro, s-a stabilit organizarea unei întâlniri la nivelul regiunii Oltenia în perioada 25-26 septembrie a.c. Vor participa preşedinţii consiliilor judeţene Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi şi Vâlcea, reprezentanţi ai Guvernului şi ai marilor agenţi economici implicaţi în producţia de energie electrică. Scopul întâlnirii este de a analiza şi a găsi soluţii pe termen mediu şi lung în acest domeniu, aducător de importante venituri pentru regiune.
Tot în cadrul întâlnirii cu ministrul David, preşedintele Ion Călinoiu a solicitat alocarea, prin hotărâre de guvern, a sumei de 19.199 mii lei din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului pe anul 2008, pentru bugetele proprii ale localităţilor Tg-Cărbuneşti şi Albeni. Această sumă va asigura resursele financiare pentru continuarea lucrărilor de infrastructură în cadrul amplasamentelor unde au fost reconstruite locuinţele pentru familiile din Albeni, Roşia de Amaradia şi Bustuchin, afectate de alunecările de teren din anul 2006.
În iunie 2007, Guvernul României a alocat, în acelaşi scop, suma de 2.500 mii lei bugetelor locale ale oraşului Tg-Cărbuneşti şi comunei Albeni, însă banii au fost insuficienţi pentru finalizarea drumurilor de acces şi sistemelor publice de alimentare cu apă şi canalizare.
În acelaşi context, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a depus un proiect de hotărâre de guvern privind alocarea sumei de 4.458.950 lei din Fondul naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului, pentru judeţul Gorj. Suma urmează a fi repartizată proporţional celor şase acţionari ai SC APAREGIO SA, şi anume municipiile Tg-Jiu şi Motru, oraşele Bumbeşti-Jiu, Tg-Cărbuneşti şi Ţicleni şi Consiliul Judeţean Gorj. Majorarea capitalului social al acestui operator regional, care va gestiona alimentarea cu apă şi canalizare în judeţul Gorj, este obligatorie, în condiţiile în care APAREGIO va implementa proiectul de reabilitare şi extindere a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Gorj. Proiectul, depus pe Programul Operaţional de Mediu, a depăşit faza de evaluare la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile şi urmează a fi aprobat şi finanţat de către Comisia Europeană.
Împreună cu secretarul de stat Marian Petrache, preşedintele Ion Călinoiu a soluţionat situaţia financiară a lucrărilor executate în cadrul celor 43 de proiecte declarate eligibile în baza Ordonanţei de Guvern nr.7/2006. Din totalul de 146.795.171 lei, cât reprezintă valoarea estimată a proiectelor aflate în execuţie, au fost primiţi până în prezent doar 46.022.000 lei. Din restul de plată de 95.301.171 lei face parte şi suma de 386.000 lei necesară pentru lucrările de alimentare cu apă din comuna Bolboşi, motiv pentru care, la întâlnirea cu secretarul de stat din M.I.R.A., a participat şi primarul comunei Bolboşi, Croitoru Viorel.
La Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor au fost depuse situaţii pentru obţinerea de fonduri în vederea continuării sau iniţierii mai multor obiective de investiţii. Astfel, a fost solicitată suplimentarea programului privind alimentarea cu apă a satelor conform H.G. 577/1997, cu suma de 3.400.000 lei, pentru continuarea a şase lucrări şi începerea altor şapte. Anul acesta, judeţul Gorj a mai primit suma de 1.852.000 lei, în acelaşi scop. Pentru programul de pietruire, reabilitare, modernizare şi asfaltare a drumurilor de interes local, aprobat prin H.G. 1256/2005 a fost solicitată suplimentarea cu 6.169.395 lei, pe lângă cei 2.717.530 lei alocaţi până în prezent.
În întrevederea avută cu ministrul Laszlo Borbely, preşedintele Ion Călinoiu a prezentat lista cu cele 16 săli de sport pe care administraţiile publice locale intenţionează să le realizeze în mediul rural, la care se adaugă încă una în municipiul Motru. Construirea acestor obiective face parte din programul de dezvoltare a învăţământului gorjean, propus de Consiliul Judeţean Gorj, în concordanţă cu necesităţile comunităţilor locale. De asemenea, a mai fost discutată şi posibilitatea de a finanţa construcţia a 436 locuinţe sociale în Tg-Jiu, Rovinari, Motru, Ţicleni, Berleşti, Bustuchin şi Bâlteni, precum şi a 478 locuinţe sociale în regim de închiriere A.N.L., în localităţile Tg-Jiu, Rovinari şi Tg-Cărbuneşti.
Recomandă acest articol:
29.07.2008. 09:50
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu