Dosarul ,,Buldoexcavatorul” din Peştişani, în atenţia Curţii de Conturi
Reprezentanţii Curţii de Conturi, aflaţi în verificări la Primăria Peştişani, de vreo trei săptămâni, au audiat, vineri, membrii Comisiei de Valorificare a Mijloacelor Fixe Casate de consiliul local în urmă cu un an şi jumătate.
Este vorba despre un boldoexacavator de vreo 10 tone şi trei camioane a câte 5 tone. Acestea au ajuns în 2011 la un depozit de fier vechi, deţinut de un cetăţean de etnie rromă, cu aprobarea acestei comisii şi a administratorului de atunci de la Util Bonus, Ilie Fuiorea, actual viceprimar al localităţii.
Comisia a înregistrat ca vândută la fier vechi doar cantitatea de şase tone, urmare a înstrăinării acestor patru mijloace fixe, pe care s-au încasat în acte, doar 60 de milioane de lei vechi. În realitate suma ar fi trebuit să depăşească 200 de milioane de lei vechi, lucru constatat acum de către inspectorii care i-au luat la serioase întrebări pe cei implicaţi.
Nelu Feraru şi Vasile Fuiorea, funcţionari în cadrul Primăriei Peştişani, reţinuţi pentru 24 de ore, anul trecut, în dosarul ,,Pavel Arena”, pentru că au întocmit procese-verbale de custodie fictive, au fost chemaţi vineri în faţa inspectorilor de la Curtea de Conturi pentru a da explicaţii cu privire la procesele-verbale încheiate privind vânzarea la fier vechi ale utilajelor primăriei. Inspectorii i-au întrebat pe cei doi cum de au încasat doar suma de 60 de milioane de lei vechi pentru cele patru utilaje, în condiţiile în care în urmă cu câţiva ani camioanele fuseseră reparate capital cu sute de milioane de lei vechi de către Camera de Comerţ, în vederea creării în localitate a unei şcoli de şoferi profesionişti, pe finanţare Phare.
Mai precis pentru două camioane s-au plătit bani grei din fonduri Phare, pentru şcoala care a funcţionat în curtea liceului din comună, pentru scurt timp, ca acestea să ajungă apoi la fier vechi iar în schimbul lor să se ia nici 10% din valoare. Cum cei doi nu prea au avut explicaţii la întrebările inspectorilor, cu siguranţă, aspectul va fi sesizat organelor de anchetă, ca şi altele similare.
Banii, unde sunt banii?
Inspectorii au pus numeroase întrebări legate şi de banii cheltuiţi excesiv la lucrările de reparare, executate recent la Căminul Cultural Brădiceni dar şi despre banii încasaţi de Util Bonus de la locatarii Coloniei ACH Gureni, pentru curent, oferiţi firmei Succes, dar şi banii de la primărie oferiţi firmei prin Util Bonus, fără ca sumele respective să treacă prin trezorerie. Inspectorii au cerut explicaţii şi legate de alimentarea microbuzului şcolar şi a maşinii de pompieri la Târgu-Jiu, în condiţiile în care există la nici o sută de metri de primărie staţie peco şi asta în localitate şi nu la 25 de km distanţă.
S-au pus întrebări şi despre mobilierul de birou şi aparatura achiziţionată de vicele Fuiorea, după instalarea sa în funcţie, în condiţiile în care ordonanţa de guvern interzicea această cumpărare. Vicele şi-a luat plasmă, laptop şi mobilier de birou din bani publici, pentru care a achitat aproximativ 15.000 de lei.
Facturi eronate în contabilitate
S-a adus în discuţie şi faptul că CEZ Oltenia eliberează facturi pentru plata energiei electrice pentru Colonia din Gureni pe SPGC Peştişani, nu pe Util Bonus, mai ales că Serviciul Public de Gospodărie Comunală nu mai există în acte. Există un cont diferit, dar nimeni nu a sesizat CEZ Oltenia despre acest aspect, deşi facturile sunt înregistrate la Util Bonus, în fals.
S-au cerut, de asemenea, informaţii legate de protocolul cu transformatorul din Gureni, încheiat între Serviciul Public de Gospodărie Comunală Peştişani şi firma Succes Nic Com SRL, ştampila fiind falsă, deoarece când s-a încheiat acordul SPGC-ul nu mai exista. S-a pus în discuţie de către verificatorii Curţii de Conturi şi penalităţile în valoare de 124 de milioane de lei vechi pe care trebuie să le plătească Util Bonus, firma Consiliului Local Peştişani, către SC Polaris, pentru că firma nu şi-a achitat la timp costurile pentru gunoiul din localitate.
Controlul se prelungeşte
Inspectorii de la Curtea de Conturi ar fi trebuit să îşi finalizeze verificarea la Peştişani pe 13 septembrie, dar se pare că, fiind prea multe nereguli constatate, au prelungit durata vizitei în comună, spre disperarea vicelui liberal, Ilie Fuiorea, implicat direct în cam toate neregulile care au stârnit curiozitatea celor veniţi de la Târgu-Jiu.
MIHAI CĂLINESCU
Recomandă acest articol:
10.09.2013. 05:03
Comentarii
Si pt o corecta informare, ca majoritatea datelor din articol sunt false, buldoexcavatorul era al primăriei si totul e făcut de Pavel.
Utilajele la care faceti referire au fost vandute in timpul mandatului managerial al lui Alin Fuiorea, nicidecum pe vremea cand a fost director Ilie Fuiorea. Acesta din urma, s-a ,,ocupat'ulterior de bazinele de mare capacitate si de paratrasnetele din colonia ach intr-o combinatie cu acelas cetatean de etnie roma. Reclamantul dosarului buldoexcavatorul se numeste tot Fuiorea care este unchiul lui A Fuiorea, dar care vrea sa-l bage la,,racoare'pe vicele I Fuiorea. Necazul e ca din greseala, le-a inversat prenumele. Data viitoare poate greseste iar si se autodenunta ca se afla in incompatibilitate la sc Util Bonus, el fiind in acelas timp lider de sindicat si actionar
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu