Curtea de Conturi îi vrea la puşcărie pe foştii directori ai SNLO. Prejudiciul - 128 de miliarde de lei vechi
Foştii directori ai SNL Oltenia, n-au scăpat total de emoţii chiar dacă au fost scoşi basma curată de către procurori în dosarul în care Curtea de Conturi îi voia trimimişi în judecată pentru prejudicierea companiei miniere cu 12.862.000 de lei.
Judecătoria Tg-Jiu va judeca plângerea depusă de Curtea de Conturi şi semnată chiar de preşedintele instituţiei, Nicolae Văcăroiu, împotriva soluţiei procurorilor de clasare a cauzei.
Procurorii au clasat dosarul. Instanţa decide soarta foştilor directori din minerit
Mai mulţi ex-şefi ai fostei Societăţi Naţionale a Lignitului Oltenia au făcut obiectul cercetărilor într-un dosar constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu în octombrie, anul trecut, în urma sesizării Curţii de Conturi a României care a apreciat că există indicii privind comiterea unor fapte de natură penală descoperite în timpul controlului de audit efectuat la compania minieră în aprilie-mai 2012.
Astfel, au compărut în faţa procurorilor pentru a da explicaţii cu privire la plata nelegală a câtorva zeci de milioane de lei, foştii directori generali Eugen Davidoiu şi Daniel Burlan, precum şi foştii şefi ai servicului financiar-contabil, Nicolae Viaşu, ex-şeful de la achiziţii Grigore Dădălău şi directorul financiar Daniel Olaru.
După cinci luni cât a durat ancheta, procurorii au dispus clasarea cauzei atât pentru infracţiunea de abuz în serviciu, cât şi în ceea ce priveşte nerespectarea deciziei inspectorilor de conturi privind măsurile dispuse în urma controlului.
Pe data de 26 martie a acestui an Curtea de Conturi a făcut plângere la şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu împotriva rezoluţiei procurorului de caz, considerând dispoziţia acestuia ca fiind nelegală.
După numai două zile, plângerea inspectorilor de conturi a fost respinsă ca nefondată, iar reprezentanţii Curţii de Conturi sunt de părere că argumentele aduse împotriva soluţiei procurorului nu au fost tratate cu maximă atenţie de şeful acestuia.
De altfel, în acţiunea depusă la Judecătoria Tg-Jiu, juriştii Curţii de Conturi spun că motivarea de respingere a plângerii este identică cu motivarea ordonanţei, fără a fi aduse argumente noi.
Ex-şefii fostei companii miniere au plătit 12, 8 milioane în 2009, pentru unele piese care au ajuns la SNLO doi ani mai târziu
Dosarul penal al foştilor directori ai SNLO a fost constituit în urma unui control al Curţii de Conturi din mai 2012. O lună mai târziu inspectorii financiari au dispus unele măsuri ce trebuiau îndeplinite pentru înlăturarea abaterilor constatate care au determinat producerea de prejudicii. În ianuarie 2013, Curtea de Conturi a constatat că, conducerea SNLO – companie devenită între timp Divizia Minieră a CE Oltenia, nu a făcut nimic pentru recuperarea prejudiciilor.
Scăparea foştilor directori, în notele scrise depuse la instanţă este aceea că nu mai puteau întreprinde nimic în acest sens întrucât au fost schimbaţi din funcţii. Totuşi, inspectorii de conturi au considerat că faptele fostei conduceri au avut drept consecinţă diminuarea veniturilor cuvenite bugetului de stat cu suma de 3,4 milioane de lei, precum şi efectuarea de plăţi nelegale de 8,8 milioane de lei. În ceea ce priveşte ultima sumă, aceasta se referă la finanţarea clubului Pandurii, iar unele măsuri dispuse în raportul Curţii de Conturi au fost anulate, în parte, printr-o decizie a Tribunalului Gorj.
Cel mai grav aspect care se desprinde din constatările inspectorilor de conturi fac referire la un contract finanţat din banii primiţi de fosta SNLO ca ajutor de stat.
Mai precis, pentru deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşia Jiu, fosta companie minieră a încheiat, în august 2009, un contract cu Rominex SA, firma timişoreană urmând să furnizeze, pentru suma de 12.862.000 de lei, trei reductoare planetare complet echipate pentru excavatoarele modernizate ale SNLO. Societatea avea termen de livrare martie 2010, însă cele trei reductoare au fost furnizate în 2011 prin intermediul unui cesionar al contractului SC Popeci Utilaj Greu Craiova.
Cu toate astea în decontul cu sumele alocate la buget, la finele lui 2009, SNLO a justificat utilizarea în totalitate a celor 11 milioane de lei primiţi ca ajutor de stat, fără să ţină cont că 7.950.000 de lei reprezentau avans acordat în acel an. SNLO a plătit aceste sume în 2009 cu toate că marfa, adică cele trei reductoare i-au fost furnizate în aprilie 2011.
Pentru acestea, dar şi pentru alte aspecte, Curtea de Conturi a sesizat Parchetul şi a cerut ca ex-directorii Burlan, Davidoiu, Viaşu, Dădălău şi Olaru să fie anchetaţi penal pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi înşelăciune, întrucât “au dispus şi efectuat plăţi nelegale cu consecinţa folosirii şi traficării unor sume de bani în interesul firmelor Romine şi Popeci Utilaj Greu.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
20.05.2014. 04:41
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu