Dosarul lui Vlaicu „s-a diluat” în drumul de la Poliţie la Parchet
În urmă cu mai bine de şase luni de zile Iustin Moţa, director la una din subunităţile Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) era arestat în aşa numitul dosar „Motorina”. În aceeaşi perioadă un alt scandal se prefigura la BAVA Rovinari, protagonistul acestuia fiind directorul adjunct al societăţii, Marius Vlaicu. Ambele cazuri sunt trase la indigo şi implică acelaşi tip de afaceri, vânzarea de motorină unor firme care nu au mai plătit contravaloarea acesteia.
Organele de cercetare penală au cântărit diferit probele în aceste cazuri şi, în timp ce Moţa a făcea cunoştinţă cu beciurile poliţiei, Vlaicu, preşedinte al UNPR Gorj, dădea declaraţii presei cum că firma, pentru care fusese audiat de poliţie, care avea o datorie mai veche către subunitatea SNLO, de peste 150.000 de lei, întârziase „puţin”cu jumătate din plată. Dosarul s-a diluat considerabil, deşi BAVA a ajuns în situaţia încât a apelat la executarea firmei debitoare, iar directorul adjunct Vlaicu n-a mai fost deranjat de ofiţerii IPJ.
Paralelă între cazul Moţa...
La finele lunii martie, începutul lunii aprilie a.c., directorul executiv al BAVA Rovinari, Iustin Moţa, împreună cu trei oameni de afaceri, era reţinut de către procurori pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea nr.78/2000, pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Mai exact, Moţa era învinuit că a încheiat un contract cu una din firmele unor afacerişti, pentru furnizare motorină, iar aceştia nu ar mai fi plătit marfa către subunitatea SNLO, prejudiciul fiind de 1.080.000 de lei. Deşi directorul BAVA acţionase în judecată firma Licater SRL, la data de 10 martie, pentru a recupera banii în instanţă, afaceriştii evitând o mediere în contract până la acea dată, Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ a demarat o serie de cercetări împotriva acestuia şi, pe 31 martie, l-au aruncat la „răcoare”. Cercetările au fost continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, care odată cu punerea în libertate a lui Moţa, de către Curtea de Apel Craiova, a formulat cerere de îndreptare eroare materială către instanţa care-l arestase, pentru 29 de zile, pe directorul BAVA, şi acuzaţia de abuz în servicu a „dispărut”.
Cât priveşte prejudiciul, firma care a tras ţeapă subunităţii SNLO a fost obligată să plătească contravaloarea motorinei până la data de 2 iunie. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, Baza de Aprovizionare a trecut la executarea în instanţă a Licater SRL şi, săptămâna trecută, a cerut falimentul acesteia.
...şi cazul Vlaicu
BAVA Rovinari a încheiat, de-a lungul timpului, mai multe contracte cu firma fiului fostului subprefect de Gorj, Constantin Dumitrescu, SC Dumtex SRL, pentru furnizare motorină. În noiembrie, anul trecut, subunitatea SNLO a încheiat un nou contract, nr.43/2010, cu firma lui Lucian Dumitrescu, în condiţiile în care Dumtex înregistra debite neachitate către BAVA. Surse judiciare declarau, la acea vreme, că existau indicii cum că intermediarul contractului, cel care practic ar fi garantat pentru firma lui Dumitrescu, plimbându-se cu acesta „de mână” prin birourile BAVA, ar fi fost Marius Vlaicu, directorul adjunct al unităţii. De altfel, Vlaicu a fost interogat de poliţiştii de la Serviciul de Investigarea Fraudelor despre legătura sa cu acel contract păgubos pentru subunitatea SNLO, chiar în perioada în care prin birourile IJP era „plimbat” şi Iustin Moţa.
Dumtex a contractat, cu ajutorul lui Vlaicu, o cantitate de 210 de tone de motorină pe care „a uitat” să le plătească. La scurt timp după declanşarea cercetărilor în cazul Moţa şi după ce protectorul său, Vlaicu, a făcut câteva drumuri la poliţie, firma lui Dumitrescu a achitat contravaloarea a 110 tone de motorină, rămânând restantă cu o sumă de 68.000 de lei. Imediat după stingerea scandalului penal, Dumitrescu a refuzat orice mediere cu BAVA pentru achitarea datoriei, aşa că unitatea a fost nevoită să acţioneze în instanţă pentru recuperarea celor aproape 700 de milioane de lei vechi. Somaţia de plată a fost introdusă la jumătatea lui mai şi abia săptămâna trecută, vineri, 23 septembrie, a fot investită cu formulă executorie.
Minciunile preşedintelui UNPR
Întrebat de presa locală despre audierile sale de la IPJ, Marius Vlaicu, declara în 14 aprilie, că nu există nici un prejudiciu în cazul Dumtex. „Nu poate fi vorba despre un prejudiciu, e numai o întârziere la plată. Sigur va plăti”, afirma directorul adjunct al BAVA. Mai mult, Vlaicu spunea la acea dată că s-au calculat penalităţi şi că deja s-a acţionat în instanţă pentru recuperarea banilor.
Subunitatea SNLO nu a calculat nici un leu penalităţi pentru întârzierea la plată, instanţa hotărând ca firma să fie executată pentru suma de 68.402 lei, adică exact contravaloarea motorinei neachitată, iar, aşa cum am menţionat deja, firma a fost acţionată în judecată la data de 16 mai, adică după o lună de zile decănd Vlaicu afirmase că unitatea făcuse acest demers.
Preşedinte al UNPR Gorj, Marius Vlaicu nu a mai fost deranjat, din acea perioadă, de către organele de cercetare penală, dosarul său fiind trimis, de poliţişti, către Parchet, cel mai probabil, cu propunere de neîncepere a urmăririi penale, chiar dacă subunitatea SNLO a înregistrat un prejudiciu din afacerea parafată cu girul său.
BAVA este acum în imposibilitatea de a recupera suma datorată de Dumtex deoarece firma a intrat în procedura insolvenţei la cererea Administraţiei Finanţelor Publice Tg-Jiu, iar la masa credală s-au înscris deja mulţi creditori, însă Vlaicu, cu ajutorul partidului, încă mai este menţinut în funcţia de director adjunct.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
26.09.2011. 05:47
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu