DOVADA! Indicatorii de performanță ai managerului Spitalului de Urgență Tg-Jiu arată dimensiunea DEZASTRULUI! Președintele Consiliului Județean Gorj trebuie să facă publică evaluarea lui Capotă!
Dacă ministrul Sănătății, Sorina Pintea, vede indicatorii de așa zisă performanță ai lui Gigel Capotă, managerul de mare succes al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Tg-Jiu, va propune schimbarea legii, astfel încât în sistemul medical din România să nu mai poată accede orice ignorant veleitar.
Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, i-a evaluat, recent, activitatea lui Capotă, însă nu a dat publicității calificativul pe care i l-a acordat acestuia, așa că Scandal de Gorj vă pune la dispoziție un document oficial, elaborat chiar de SJU, sub semnătura lui Capotă, pe baza căruia, gorjenii pot să vadă, nemijlocit, dimensiunea reală a dezastrului în care se află cea mai mare unitate medicală din județ.
Situația din Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu este una care relevă deficiențe uriașe, ce constau în faptul că se lucrează la jumătate din normele de funcționare și acreditare. Mai mult, personalul e mult mai numeros, în comparație cu gradul de ocupare al unor secții, însă managerul Gigel Capotă nu a făcut nimic pentru redistribuirea de paturi și personal în secțiile aglomerate.
Capotă a condus, ca interimar, SJU Tg-Jiu de la începutul lui 2018, iar din luna august a anului trecut, este manager cu contract de mandat al unității spitalicești. Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, i-a evaluat, la finele lunii trecute, activitatea lui Capotă, pe ultimul an, însă rezultatul evaluării nu a fost făcut public. Cert este că managerul SJU a rămas în funcție, deși indicatorii de performanță critici, esențiali și generali arată, în mod evident, managementul neperformant al acestuia.
2%, personal medical cu studii superioare, la SJU
Concret, indicatorii privind resursele umane, relevă faptul că la 30 iunie 2019, numărul medicilor a scăzut cu 14, comparativ cu finele anului 2017 și cu 12, față de sfârșitul anului trecut, în contextul în care, Capotă a făcut 63 de angajări într-un an și jumătate. Astfel, proporția medicilor din totalul personalului angajat al spitalului este de numai 14,98%, cu două procente mai mica, de la preluarea conducerii de către Capotă. Paradoxală este și proporția personalului medical din numărul total de angajați, 48,79%, iar personalul medical cu studii superioare reprezintă doar…2,09% din întreg personalul angajat!
Mai trebuie spus că, în SJU Tg-Jiu, durata medie de spitalizare este de 5,88 zile, iar rata de utilizare a paturilor este foarte scăzută, per total, 57,14%, dar și pe cele mai multe din secții (pe unele fiind chiar de 30%, 18% sau chiar 4%), ceea ce relevă că nu există adresabilitate și o mare parte din medici, asistenți medicali, personal auxiliar, sunt plătiți degeaba.
O altă situație care arată că aproape jumătate din bolnavii din cele 12 secții chirurgicale ale spitatului sunt internați nejustificat, ținuți, practic, în regim hotelier, în contextul în care, doar 59% este procentul celor cu intervenții chirurgicale la externare.
De ce nu sunt medicamente în spital…
…e o întrebare la ordinea zilei, pentru familiile celor care intră în contact cu unitatea medicală de la Tg-Jiu. Pentru că nu cumpără conducerea spitalului, e răspunsul! Acest lucru reiese din cifre, mai exact, din indicatorii economico – financiari, care relevă două aspecte ce depășesc orice limită a absurdului: procentul cheltuielilor de personal, din totalul veniturilor spitalului este de 85%, în creștere cu aproape 10 procente în ultimul an și jumătate, iar cheltuielile cu medicamentele, din totalul cheltuielilor SJU, reprezintă 9,32%, față de 11, 46%, în momentul în care Capotă a preluat conducerea unității medicale.
Rata mortalității în spitalul condus de Capotă: 1,47%
Un capitol extrem de important îl constituie indicatorii de calitate. Dacă ministrul Sănătății, Sorina Pintea, sau președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, au cunoștință de aceste date și îl mențin pe Capotă la conducerea spitalului, sunt complicii acestuia la dezastru. Rata mortalității intraspitalicești a crescut, în prima jumătate a acestui an, la 1,47%, de la 1,07%, la finele lui 2017. Mai clar, 6.45% din gorjenii care ajung la Compartimentul de Pneumologie, și 5,72% din bolnavii de la Neurologie, mor. Situația e alarmantă și la Gastroenterologie și Chirurgie toracică, unde rata mortalității este de 3,49%, respectiv 3,23%.
Unul dintre indicatorii esențiali care-l pot demite pe Capotă…
… este cel privind rata infecțiilor asociate asistenței medicale de numai 0,23%, asta în condițiile în care infecțiile nosocomiale nu sunt raportate, deși se cunoaște că în spital au avut loc infecții cu ”clostridium difficile”. Cea mai mare incidență a infecțiilor, în prima jumătate a acestui an, a fost în Compartimentul prematuri, 4,17% și în Preumologie, 1,94%.
Un alt indicator îngrijorător este cel de concordanță între diagnosticul la internare și externare, 61,91%, pe primele șase luni ale anului în curs, foarte scăzut, la secțiile importante, din cauza lipsei de profesionalism a unor medici, care nu cunosc semnele bolii la internare, cu consecințele de rigoare pentru pacienți.
În aceste condiții, aproape 16% dintre pacienți, se întorc în spital în mai puțin de 30 de zile de la externare, însă mulți dintre gorjeni și-au pierdut încrederea în unitatea medicală de la Tg-Jiu și preferă să meargă în spitalele din alte orașe. Asta o demonstrează indicele de complexitate a cazurilor, la SJU, de doar 1,36.
În concluzie, argumentele enumerate sunt suficiente pentru a demonstra managementul defectuos al lui Gigel Capotă, care este menținut, artificial, în funcție, în detrimentul sutelor de mii de locuitori ai acestui județ și cu consecințe deosebit de grave pentru cei care ajung să fie pacienți în Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu.
Recomandă acest articol:
03.09.2019. 22:00
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu