Al treilea calificativ BINE îi pune capac mandatului lui Ișfan! Inspectorului școlar general i se cere, direct la ministrul Educației, revocarea din funcție
Ion Ișfan rămâne din martie fără funcția de inspector școlar general, mandatul de șef al Inspectoratului Școlar Judeţean Gorj expirându-i în mai puțin de trei luni de zile. Dificil pentru vicepreședintele PSD Gorj este că acesta nu mai poate participa la un alt concurs pentru ocuparea acestei funcții, asta pentru că metodologia le interzise aspiranților care în ultimii 5 ani nu a avut calificativul ,,foarte bine” să mai candideze. Din câte se cunoaște, Ișfan a obținut trei calificative ,,bine’’, ultimul chiar la finalul anului trecut, și, deși încearcă să anuleze efectele acestuia în instanță, șansele ,,generalului” sunt nule de a mai candida. Pe fondul acestor carențe în actul de management și probleme serioase cu legea, Ișfan și-a anunțat public candidatura la funcția de secretar general al PSD Gorj, un conflict direct avându-l deja cu colegul său de partid Claudiu Manta, și el candidat vehiculat pentru aceeași funcție.
Ion Ișfan a primit deja o palmă de la Ministerul Educației, acum câteva luni, când acest organism i-a anulat gradația de merit pe care și-a aprobat-o pe nedrept, și este cercetat și într-un dosar penal instrumentat de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, dosar care privește infracțiuni grave de abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, uz de fals și fals în declarații, legat de aceeași gradație.
O dovedește un înscris deținut de cel care l-a reclamat pe Ișfan procurorilor, acuzându-l de comiterea acestor fapte penale, confirmate deja de Corpul de Control al Ministerului Educației, organism care a decis că inspectorul școlar din Gorj trebuie tăiat de pe lista profesorilor de matematică cărora li s-au majorat salariile o dată cu gradația de merit.
Dosarul penal 2525/P/2018, conform unei adrese a IPJ Gorj remise pe 3 decembrie profesorului reclamant, se află încă în cercetare la organele de poliție ca, la finalizare, să fie trimis procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu.
Ișfan se războiește cu Ministerul Educației
În ce privește anularea șanselor la o candidatură în fruntea IȘJ, Ișfan nu stă nici el cu mîinile în sân, acesta dând în judecată Ministerul Educației, în septembrie. La Curtea de Apel Craiova, Ișfan deschide procesul civil nr.1526/54/2018, în care atacă ultimul calificativ primit pe evaluarea sa managerială. De altfel, la termenul din 28 noiembrie instanța decide următoarele: ,,Termen la data de 10 ianuarie 2019, pentru a se emite adresă către pârâtul Ministerul Educaţiei Naţionale în vederea comunicării documentaţiei care a stat la baza fişei de evaluare”.
În octombrie, pentru a suspenda efectele deciziei ministeriale care îi este potrivnică, Ișfan face recurs. Dosarul 1526/54/2018/a1 se află pe rolul Curții de Apel Craiova, acesta apărând pe portal în noiembrie. Deocamdată instanța nu a stabilit un prim termen de judecarea a recursului.
Ministrului Educației i se cere revocarea lui Ișfan
În timp ce, polițiștii cercetează cu dificultate faptele din dosarul penal nr. 2525, iar Ișfan își caută dreptatea la Curtea de Apel, profesorul care a avut curajul să dovedească că șeful educației gorjene este capabil de ilegalități, pentru o gradaţie de merit care ar fi urmat să-i țină de cald la revenirea la catedra de matematică de la Liceul Roșia-Jiu, continuă lupta pentru dreptate, solicitând în scris actulului ministru al Educației, revocarea din funcție a inspectorului general al IȘJ Gorj urmare a mai multor ilegalități consemnate de reclamant. De altfel, legislația îi permite ministrului Educației să-l revoce pe Ișfan din funcție dacă împotriva managerului se formulează o plângere penală, asta de către organele ierarhic superioare, sau dacă managerul IȘJ este trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcția deținută.
Avere de nabab, apucături dictatoriale
Într-un memoriu, datat cu 7 ianuarie 2019, care se întinde pe mai multe pagini, în 63 de puncte, profesorul Ion Elena îi prezintă ministrului Educației motivele pentru care, Ișfan nu ar mai trebui să fie lăsat la conducerea IȘJ. Primul are legătură cu gradația de merit, pentru care Ișfan este acuzat că s-a dedat la ilegalități, iar al doilea cu cercetarea penală a inspectorului general. La un moment dat, acesta face referire chiar și la vila inspectorului de la Cheile Buții, proprietate care îi apare lui Ișfan în declarația de avere. Aici, potrivit memoriului, ar fi muncit ca salahori mai mulți angajați din învățământ, lucru deocamdată nedovedit.
Nu poate fi însă tăgăduit însă faptul că, bugetarul Ișfan deține o avere surprinzătoare, adică nu mai puțin de 10 terenuri agricole, intravilane sau de pădure pe raza județului Gorj și în Hunedoara și 7 locuințe, adică 3 apartamente, 4 case dar și aproape 400.000 de lei în conturi.
În ce privește venitul inspectorului general, obținut anul trecut, acesta a depășit 100.000 de lei, iar al soției, medic de profesie, 140.000 de lei.
În memoriu se mai vorbește de tarifele vehiculate pentru posturi şi catedre, dar și de perioada neagră care a cuprins educația în ultimii șase ani de zile, o parte din lucruri fiind verificate de altfel de procurori.
,,Nu mai vorbim de tarifele pentru titularizarea pe catedră/post didactic, titularizarea pe art. 253 din Legea Nr. 1/2011, transfer/pretransfer, detaşare, vânzările de catedre şi posturi care antamează sume uriaşe, angajări de personal didactic auxiliar şi personal nedidactic, orice cooptare „prin concurs” în corpul de metodişti pe discipline de studiu, în consiliile consultative, în echipele de formatori, transferuri de elevi şi câte altele;(..) în perioada 2012-2018, sub patronajul lui Ion Işfan, a luat amploare activitatea de vânzare şi cumpărare a posturilor şi catedrelor din cele mai renumite şcoli din municipii şi oraşe ale judeţului, sub masca „schimbului de posturi”. La această activitate infracţională, care cuprinde o concurenţă de infracţiuni, sunt angrenate mai multe persoane cu responsabilităţi în educaţie iar tarifele sunt în funcţie de notorietatea celor implicaţi şi importanţa catedrelor/posturilor, oscilând între 20.000 şi 60.000 lei. Acelaşi titular poate să îşi vândă catedra sau postul chiar şi de două ori, ca pe o marfă. Aceste abuzuri afectează calitatea în educaţie şi siguranţa sistemului educaţional, flexicuritatea acestuia. Dacă este interesat de aflarea adevărului, MEN poate verifica toate schimburile de posturi şi catedre de la Gorj din ultimul deceniu şi va rămâne siderat de ce va descoperi. Până atunci însă, această problemă constituie o temă foarte complexă pentru cei de la DIICOT”, se arată în memoriul respectiv în care sunt enumerate o serie de abuzuri șocante.
Proiecte cu fonduri europene, abandonate
În memoriul adresat ministrului Educației se vorbește și despre o situație despre o situație gravă în care a fost implicat IȘJ Gorj, instituție sancționată pentru trei ani.
,,Sunt de răsunet pierderile de miliarde la proiectele derulate cu fonduri europene, proiectele blocate, proiectele abandonate. Peste 2 miliarde de lei vechi au fost irosiţi pe aceste proiecte. Un chef pentru lansarea unui proiect a costat aproape 100 de milioane lei şi s-a desfăşurat la localul preferat al inspectorului şcolar general, aflat într-o relaţie foarte bună cu patronul, ţinta fiind comisioanele şi alte avantaje pentru serviciile oferite. În consecinţă, IŞJ Gorj s-a ales cu interdicţia de a mai derula proiecte pe bani europeni timp de 3 ani”, a mai aflat, pe această cale, Ecaterina Andronescu, alături de alte acuzații grave care afectează imaginea educației gorjene.
O funcție politică salvatoare!
Aflat la apusul carierei sale la cârma educației gorjene, urmare și a mai multor episoade tensionate cu directorii de școli, care l-au adus pe la ușile șefilor de partid, Ișfan speră într-o promovare politică în acest an, încercând să obțină de la viitoarea conducere a PSD Gorj locul al treilea în organizație. Mai exact, postul de secretar general. Funcția, crede cu siguranță Ișfan, îl va ține pe linia de plutire dacă pierde scaunul de la Educație, până când îl va obține pe cel de prefect la care râvnește, sperând că va urma drumul lui Liviu Andrei, fostul inspector școlar general, care a fost prefect.
,,Aștept să se facă alegeri, să se stabilească. Au mai fost ele o perioadă, în spațiul public, și nu s-au mai ținut. Dacă se vor face alegeri, voi candida și eu la o funcție. M-a interesat tot timpul funcția de secretar general. Sunt un om de echipă. Lucrez de atâta timp cu oamenii. Văd zilnic sute de oameni și cred că aș putea să fac față, m-aș descurca destul de bine în funcția de secretar general”, a anunțat la început de an, Ișfan.
Pentru asta trebuie să treacă însă de Claudiu Manta, fostul lider de tineret, fost candidat la Senat, cu care are o relație tensionată după ce mama colegului de partid a fost dată afară din învățământ, dar instanța de judecată i-a decis revenirea la catedră și obținerea salariilor pierdute. Claudiu Manta a fost alături de Mihai Prunariu, unul dintre puținii social-democrați care a avut astfel curaj să-i arate public obrazul lui Ișfan acuzându-l de abuz și de felul dictatorial de a conduce educația gorjeană.
Fane Filip
Recomandă acest articol:
08.01.2019. 06:30
Comentarii
Nu va impacientati , il scapa pritenul sau Jordasi !! Sunt de ...ne despartit ! Pai ce conteza in politca , ca unul vrea vice la PSD si altul este mare sef la ALD !? Banul , bata- l vina el condece " politichia " !!
Foarte multe minciuni ale oamenilor frustrati.
Toți frustrații și neajutorații au posibilitatea să comenteze aici!!!!!!!!!!!!!!
Sunt foarte multe neadevăruri.
Cleo habarnista, doamna Manta a castigat procesul in instanta cu ISJ-ul .Am dorit sa particip la un concurs de ingrijitor la Grădinița cu Program Prelungit” Lumea Copiilor” din Tg.Jiu dar cele doua posturi vacante au fost ocupate de slugile lui Isfan care au dat dreptul.
Cleo faci parte din gașca și îți e teama ca o sa părăsești barca curand și dacă sunt câteva neadevăruri cum zici tu, cum rămâne cu celelalte... Aaa
Sunt mai multe neadevaruri in articol. Se afirma ca pentru un post de metodist/formator, un loc in consiliul consultativ s-ar cere spaga. Total fals. Eu sunt si profesor metodist și fac parte si din consiliul consultativ si nu mi s-a cerut niciodata nimic. Am depus un dosar si s-a facut o selectie. Un alt neadevar este cel privitor la darea afară din invatamant a mamei domnului Manta. Doamna profesoara nu a fost data afara, nu i s-a mai aprobat prelungirea activitatii dupa pensionare. Dar aici e o lunga discutie. Nu ar strica sa va documentati mai bine si sa fiti mai echidistanti.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu