Capotă, GO HOME! Săptămână decisivă pentru managerul Spitalului Județean Tg-Jiu! Raportul ”secret” al ministrului Sănătății și evaluarea activității, punctele terminus ale mandatului!
Gigel Capotă, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Tg-Jiu, ar putea fi demis, până la finele acestei săptămâni, de la conducerea unității spitalicești, în cazul în care rezultatul evaluării activității acestuia de la preluarea mandatului, adică în ultimul an, va fi ”nesatisfăcător”, după cum susțin unele surse.
Scandalurile din ultimul an, condițiile mizere din unele secții ale spitalului, în ciuda alocării a 114 miliarde de lei vechi de către Ministerul Sănătății și Consiliului Județean Gorj, dar și punctajul la indicatorii esențiali și critici, nu-i sunt deloc favorabile lui Capotă la evaluarea care trebuie încheiată de către președintele Consiliului Județean, până pe 24 august.
Indicatorii ”esențiali”, piatra de moară de mandatul lui Capotă
În ultima săptămână, în spațiul public, s-a vehiculat faptul că va fi convocată o ședință ”secretă” a Consiliului Județean Gorj, pentru a le fi prezentate aleșilor județeni concluziile raportului ”secret” întocmit de Corpul de Control al ministrului Sănătății la SJU Tg-Jiu. Potrivit Legii administrației publice locale, ședințele consiliului județean sunt publice, așa că totul a rămas la stadiul de speculație și documentul va fi prezentat în prima ședință ordinară a CJ Gorj.
Până atunci, mai exact până pe 24 august, președintele Cosmin Popescu trebuie să definitiveze evaluarea activității managerului SJU, Gigel Capotă, după un an de mandat.
Cei 27 de indicatori de performanță vor primi un punctaj separate, numai că, în cazul lui Capotă, problemele apar la indicatorii ”esențiali”, cee ace îl face ”nesatisfăcător”, indiferent de punctajele obținute în urma evaluării indicatorilor ”critici” și ”generali”, asta în cazul în care evaluarea va fi una corectă, după cum susțin sursele citate.
Și în cazul în care la indicatorii esenţiali punctajul obținut prin adunarea scorurilor este de cel puţin 9 puncte, iar punctajul obținut prin adunarea scorurilor indicatorilor critici este sub 42 de puncte, atunci calificativul este tot "nesatisfăcător".
Și cum la aceste capitole Capotă stă cel mai prost, conform acelorași surse, președintele CJ Gorj va fi pus în situația să-i înceteze mandatul de manager al SJU Tg-Jiu înainte de termen.
Paturi ruginite și saltele rupte, performanțele manageriale ale lui Capotă
Cu toate că, de mai bine de două luni, managerul SJU Tg-Jiu se laudă constant că ”au început primele achizitii de aparatură medicală, din generoasa listă de investiții finanțată de către Ministerul Sănătății și cofinanțată de către C.J. Gorj, pentru anul 2019, în valoare totală de peste 114 miliarde lei vechi”, iar relativ recent, într-o emisiune la un post local de televiziune, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, amintea de alte zeci de miliarde de lei vechi alocate pentru achiziția de mobilier, în saloanele spitalului din Tg-Jiu există paturi și noptiere de la înființarea unității spitalicești.
Pe Secția Medicală I din incinta așa numitului Spital 700, de pe strada Progresului, una din cele mai mari secții a SJU, cu 62 de paturi, sunt paturi ruginite cu saltele rupte și îngălbenite și noptiere decojite. Conducerea spitalului nu a făcut nimic pentru ca acestea să fie înlocuite și nu se știe dacă Medicală I a fost inclusă pe lista secțiilor în care se vor regăsi cele 500 de paturi cumpărate cu bani de la consiliul județean.
Scandalurile care-l pot demite pe Capotă
Cu siguranță salariul luna de 14.200 lei îi va lipsi cel mai mult lui Capotă, dar și statutul de manager. Gigel Capotă a manageriat, în ultimul an, mai multe scandaluri de răsunet national, printre cele mai mediatizate fiind cazul medicului Elena Vlad, care a scris în foaia unui pacient că personalul medical e plătit insufficient, și cel de la Secția Psihiatrie în care fiica managerului a filmat, cu telefonul mobil, pacienți într-o postură indecentă.
Alte scandaluri au fost generate de concursurile din SJU, în care se știau câștigătorii acestora cu mult timp înainte de examene. Este cazul asistentei Alice Diaconescu și al medicului specialist chirurgie plastică și reparatorie, Marius Daniel Trancă, unde singurul contracandidat al acestuia și-a retras dosarul.
La Urologie, deși rezultatele verificării dosarelor pentru concursul organizat în vederea ocupării postului de medic rezident au fost publicate pe data de 3 iulie a.c., concursul încă n-a avut loc. Cu toate că s-au înscris trei medici rezidenți pentru acest post, se știe deja câștigătorul: Daniel Alexandru Dănilă.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că va verifica aceste aspecte și că va schimba legea care reglementează organizarea concursurilor în vederea ocupării unor posturi în unitățile spitalicești.
Pintea s-a declarat surprinsă și de faptul că la proba scrisă a concursurilor pentru ocuparea unor posturi de șef secție la SJU Tg-Jiu, comisiile au fost compuse din medici din aceeași secție și subalterni ai medicilor care au susținut examenele.
Recomandă acest articol:
20.08.2019. 07:00
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu