Magistratul Iacob de la Motru, judecător cu dispensă de la CSM
Judecătorul Constantin Iacob, de la Judecătoria Motru, renumit pentru scandalurile în care a fost implicat și modul în care judecă procesele, a primit undă verde din partea conducerii instituției care împarte dreptatea, dar și de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a activa în continuare ca magistrat, deși, la începutul lunii iulie, a împlinit vârsta de 65 de ani și în mod normal ar fi trebuit să se pensioneze.
Celebrul judecător Iacob de la Motru a împlinit pe data de 3 iulie vârsta de 65 de ani și, în mod normal, după legile oamenilor de rând, ar fi trebuit acum să fie la pensie și să-și plimbe nepoții prin parc.
Însă, magistratul nu a vrut să le dea pace justițiabilor care se îngrozesc la gândul că procesul lor va fi judecat de Iacob. Astfel, magistratul a depus o cerere, având la bază Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, pentru a activa în cadrul instanţei încă un an de zile. Această lege le permite magistraților să-și păstreze funcția până la vârsta de 70 de ani.
Colegiul de conducere al Judec ătoriei Motru și-a dat avizul favorabil menținerii în funcție a judectorului. Dosarul a fost înaintat la CSM, care a decis să-l păstreze în funcție pe Iacob, deși acesta a fost cercetat de DNA pentru o plasă cu păstrăv: „Ținând cont că din datele puse la dispoziția Plenului și din prestația domnului judecător Iacob Constantin la interviul susținut rezultă că acesta poate să-și continue activitatea în condiții corespunzătoare și luând în considerare punctul de vedere formulat de Colegiul de conducere al Judecătoriei Motru, Plenul va aviza menținerea în funcția de judecător a domnului judecător Constantin Iacob pentru o perioadă de un an, începând de la data de 3 iulie 2014 și până la data de 3 iulie 2015“, se arată în hotărârea CSM.
Glume pe seama magistratului
Printre avocații din orașul mineresc circulă o glumă cu un mare sâmbure de adevăr despre calitățile de judecător ale lui Constantin Iacob. Astfel, dacă un apărator vrea să fie sigur că va câștiga procesul trebuie să-l piardă mai întâi la judectorul Iacob, pentru că acesta nu își motivează hotărârile pe care le dă sau le motivează foarte slab, iar, mai mult ca sigur, la instanța superioara, sentința va avea un alt curs. Exemplul elocvent este un caz prezentat de Scandal de Gorj la începutul acestui an. Este vorba de un dosar prin care Victora Băloi, din comuna Padeș, a cerut reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafață de peste 717 hectare de teren cu vegetație forestieră, în cea mai mare parte, pășuni și gol alpin. Judecătorul Iacob nu a stat prea mult pe gânduri și a împroprietărit-o pe vechiul amplasament sau, dacă nu, pe unele libere. Hotărârea judecătorească pronunțară de judecătorul Iacob a fost atacată cu recurs, astfel că dosarul s-a mutat la Tribunalul Gorj, unde hotărârea de la Judecătoria Motru este anulată în totalitate.
În vizorul DNA pentru o plasă cu pește
Judecătorul Iacob a fost implicat în mai multe scandaluri relatate de media. În urmă cu trei ani, acesta a construit un gard, dar s-a extins în mod ilegal cu trei metri pe terenul de protecție a drumului care trece pe lângă proprietatea sa. Primăria Cărunele a încercat să-l amendeze, însă judecătorul a apelat la tot felul de tertipuri.
Magistratul s-a aflat în vizorul DNA pentru o plasă cu păstrăv pe care ar fi primit-o, în urmă cu mai mulți ani, de la o persoană implicată în mai multe procese. Cel care a făcut plângerea se numește Severică Micu, în vârstă de 62 de ani, din localitatea Padeș. Acesta susține că a văzut cu ochii lui când judecătorul a luat o plasă cu păstrăv de la o persoană cu care se afla în proces pentru o suprafață de pădure. Până la urmă , dosarul a fost clasat, iar judecătorul scos nevinovat.
Mircea Andrei
Recomandă acest articol:
14.07.2014. 18:35
Comentarii
scoateti mai hotul la pensie ca face legea cum il taie capu
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu