Management slab şi presiuni politice, adevăratele motive ale demisiei sostului director al SAJ, Ana Duma
Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Gorj este de ani de zile un câmp de bătălie continuă unde se duce o luptă acerbă pentru şefie mai abitir decât în orice instituţie publică din judeţ. Din cauza frecuşurilor dintre cele două sindicate existente la nivelul instituţiei, dintre acestea şi conducere, dintre foşti şi actuali şefi şi „bisericuţele” care-i înconjoară este un act eroic greu de depăşit ca un şef să reziste mai mult de câteva luni la conducerea SAJ.
Medicul Ana Duma a fost penultimul manager al SAJ demisionând însă din „motive personale”, motive pe care un control al Instituţiei Prefectului le traduce în management slab care ar fi dus-o până la urmă la o nouă demitere după cea suferită în urmă cu şapte ani.
SAJ transformat de Duma într-un turn Babel
Medicul Ana Duma ar fi sărăbătorit luna trecută un an de zile în fruntea Serviciului de Ambulanţă Gorj asta dacă în luna mai nu ar fi demisionat din funcţie după ce Ministerul Sănătăţii şi Instituţia Prefectului au făcut fiecare câte un control la instituţia condusă de cea care în 2004 a mai părăsit o dată funcţia de manager general al SAJ după ce i s-a întocmit un dosar penal pentru luare de mită, abuz în serviciu şi abuz contra intereselor persoanelor. Dacă în 2004 lucrurile au fost clare cu privire la motivele din care Duma fusese demisă - printre altele pentru că pretinsese şi primise bani şi bijuterii pentru a angaja diverse persoane – acum vestea plecării ei din funcţie a surprins pe toată lumea demisionând din „motive personale” chiar înainte ca rezultatul controlului efectuat de către Ministerul Sănătăţii să fie făcut public. O parte din motivele pentru care Ana Duma a renunţat benevol la funcţia în care s-a simţit atât de bine în trecut încât a mai vrut o dată se regăsesc în raportul Corpului de Control al Instituţiei Prefectului, raport întocmit cu doar o lună de zile înainte ca managerul general al ambulanţei gorjene să-şi dea demisia.
Încă de la începutul controlului reprezentanţii prefecturii au remarcat, fapt subliniat de altfel şi în raport, că: „În cadrul SAJ Gorj nu există o colaborare între salariaţii instituţiei, se interpretează greşit anumite norme interne şi acest lucru duce la o stare conflictuală între salariaţi şi conducere”. În acest sens este suficient ca exemplu cazul referentului Ana Nădrag care deseori înainta conducerii referate cu privire la cazuri de abateri de la sarcinile de serviciu iar singura sancţionată era chiar ea pe motiv că nu şi-a îndeplinit îndatoririle când de fapt starea conflictuală permanentă din sânul serviciului arunca pe toată lumea într-o confuzie cu repercusiuni sigure asupra muncii fiecăruia.
Incompetenţă ascunsă în spatele motivelor personale
Însă atmosfera tensionată în care se lucra pe vremea Anei Duma nu este un păcat capital pentru aceasta şi cu siguranţă nu mustrările de conştinţă cu privire la conduita ei faţă de subordonaţi au fost cele care au determinat-o să demisioneze. În noiembrie 2010 conducerea SAJ a hotărât că este momentul ca ambulanţele serviciului să fie dotate cu anvelope noi şi ca să-şi demonstreze determinarea intenţiona chiar să facă demersurile necesare încheierii unui contract de achiziţie publică numai că un astfel de contract exista perfectat de mult pentru toată perioada anului 2010, însă acest lucru n-a fost un impediment pentru organizarea unei noi selecţii de oferte, deşi se încălca legislaţia în vigoare. Conform raportului întocmit de Instituţia Prefectului scopul acestor demersuri era divizarea contratului de achiziţie de anvelope în mai multe contracte cu valori mai mici fapt ce ar fi dus la dirijarea mult mai facilă a banilor către firme preferate.
Lucrurile s-au oprit după organizarea selecţiei de oferte mai ales că problema a ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu care au rezolvat cazul dispunând neînceperea urmăririi penale, decizie corectă de altfel având în vedere că afacerea se oprise înainte de a se comite o infracţiune majoră.
Graba cu care conducerea SAJ voia să încheie un nou contract de achiziţii publice nu s-a regăsit însă şi în verificarea consumului exagerat de mare de combustibil, remarcat de către Camera de Conturi Gorj la ultimul control, cu toate că a existat o recomandare din partea instituţiei în acest sens. Conform constatărilor unei echipe de verificare de la Ministerul Sănătăţii a existat un consum nejustificat de combustibil în cantitate de 18 tone dar, Ana Duma, ca şi manager general, nu s-a obosit să desluşească iţele acestei afaceri de interior cu iz penal preferând să-şi dea demisia. La această decizie a contribuit probabil şi recomandarea Corpului de Control al Instituţiei Prefectului ca fiecărui mebru al comitetului director să-i fie analizată activitatea şi să se dispună în consecinţă pentru că: „Managementul instituţiei nu a suferit îmbunătăţiri semnificative faţă de nivelul constatat ulterior”.
Presiuni politice
Se pare că Ana Duma a făcut o autoevaluare şi a ajuns la concluzia că decât să ajungă din nou în faţa procurorilor ca în 2004 fără să ştie dacă va mai scăpa la fel de ieftin ca atunci, doar cu o amendă administativă, sau să fie evaluată de forurile superioare care ar ajunge la concluzia că a manageriat lemantabil. mai bine demisionează.
Unele surse spun că o mare importanţă în decizia fostei directoare a avut şi faptul că partidul care o readusese în funcţie, PD-L, voia ca ea să renunţe la post, pentru a-i lua locul un preferat al conducerii democrat-liberale, Marinică Niculescu.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
11.07.2011. 05:53
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu