Necrologul unei arestări ratate
Din ciclul „Făină...la liber”
Traficul şi consumul de droguri şi-a făcut adepţi şi în Gorj, mai ales în Târgu-Jiu, în urmă cu ani de zile, nu puţine fiind zvonurile care circulau despre petrecerile unde, în special copiii bogataşilor, făceau orgii după ce „trăgeau pe nas” sau îşi „injectau în venă”. Când oamenii începuseră deja să se obişnuiască cu ideea că şi în judeţul nostru există o lume a drogaţilor pe care nu o va tulbura nimeni, poliţiştii şi procurorii au reţinut trei tineri, doi dintre ei cu nume sonore, pentru consum şi trafic de droguri. Când însă toată opinia publică se aştepta la un succes răsunător în lupta cu drogurile, lucrurile s-au întors în favoarea consumatorilor.
Neli Matei
neli.matei @scandaldegorj.ro
Codul Penal, făcut sul şi folosit ca atare
La mijlocul săptămânii trecute o ştire de senzaţie făcea înconjurul muncipiului după ce un fiu de judecător, nepotul unui procuror şi un amic al acestora fuseseră reţinuţi pentru consum şi trafic de droguri în urma unei acţiuni comune a Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj, IJP Gorj, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, sub coordonarea unui procuror D.I.I.C.O.T Gorj.
În comunicatul remis presei se spunea că acţiunea era rezultatul a cinci luni de investigaţii, fapt din care reieşea că e vorba de o documentare temeinică care nu va lăsa nicio portiţă de scăpare fiului judecătoarei Aurora Avramescu, Cosmin, lui
Constantin Gherghe,nepotul prim procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, Laura Sarcină şi a prietenului celor doi tineri, Silviu Mladin.
În urma a două descinderi concomitente în Tg-Jiu şi Bucureşti fuseseră descoperite la domiciliile celor trei 20 de comprimate de metadonă, cocaină şi ustensile folosite la consum, iar opinia publică a putut vedea, din filmuleţul spectaculos pus la dispoziţie ziariştilor de către D.I.I.C.O.T., cum şi în ce mod îşi duc viaţa consumatorii de droguri.
N-au trecut însă decât 24 de ore de la reţinerea lor şi cei trei au fost liberi să se întoarcă la vechile metehne pentru că procurorul de caz, Vasile Popescu, nu a cerut cercetarea lor în stare de arest după ce a expirat mandatul iniţial.
După ce Cosmin, Constantin şi Silviu au fost puşi în libertate, organele statului au devenit brusc necomunicative, motivul oficial al eliberării rămânând un mister.
Neoficial însă, există date care nu fac cinste oamenilor legii. Deşi, iniţial, în comunicatul de presă al IJP se spunea că cei trei au fost reţinuţi pentru „trafic şi consum de droguri”, existând informaţii conform cărora aceştia făceau parte dintr-o reţea mai mare, în final procurorii şi poliţiştii n-au putut proba că reţinuţii făceau trafic, iar cantităţile de droguri găsite asupra lor erau mici, ceea ce însemna că erau pentru propriul consum şi ca atare acest lucru nu-i putea incrimina încât să rămână după gratii.
Întreaga acţiune a avut, pe lângă eliberarea incriminaţilor, alte două consecinţe, destul de importante. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus, în aceeaşi zi, trimiterea spre aprobare a cererii de pensionare a judecătoarei Aurora Avramescu, mama lui Cosmin, pe care aceasta o formulase anterior. Judecătoarea a decis să pună capăt carierei de magistrat, deşi are doar 49 de ani, după ce a aflat despre apucăturile fiului şi i-ar fi fost dificil să apară într-o sală de judecată şi să împartă dreptatea.
Cea de-a doua consecinţă are un spectru mai larg de acţiune şi se referă la faptul că, odată scăpaţi cei trei din mâna autorităţilor, există foarte puţine şanse ca întreaga reţea de traficanţi să fie vreodată anihilată având în vedere că de acum încolo membrii asteia vor fi mult mai prudenţi.
Recomandă acest articol:
04.11.2009. 08:16
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu