Nepotul fostei şefe a Judecătoriei Cărbuneşti refuză să achite daune urmaşilor bărbatului pe care l-a omorât
Alin Costinel Bătăiosu, nepotul fostei judecătoare Teofila Cojan, în trecut şefă a Judecătoriei Târgu-Cărbuneşti, a fost condamnat în 2001 pentru ucidere din culpă. Acesta l-a accidentat în 1998, pe trecerea de pietoni, pe Aurelian Dumitru, în vârstă de 61 de ani, din Târgu-Jiu.
Omul a decedat la scurt timp după accident, la un spital din Craiova, iar abia trei ani mai târziu, făptaşul, în vârstă de 23 de ani, era condamnat la 3 ani cu suspendare, cu un termen de încercare de 5 ani. Instanţa îl obliga, de asemenea, să-i achite soţiei defunctului şi fiicei acestuia daune morale dar şi să le acopere acestora cheltuielile de înmormântare şi cele judecătoreşti, în sumă totală de 16.000 de lei. Nici astăzi, după 13 ani de la condamnare şi 16 de la comiterea faptei, autorul nu şi-a plătit datoria către Veronica şi către Aurelia Dumitru, iar, mai mult, în ciuda câtorva plângeri penale îndreptate împotriva sa are şi un cazier curat şi nici nu poate fi execuat pentru debitul stabilit în 2001 de instanţa de judecată.
,,În Gorj, poţi să mori cu dreptatea în mână şi să aştepţi, pentru vinovaţi, doar pedeapsa celui de Sus”, spune, cu amărăciune, Veronica Dumitru din Târgu-Jiu, văduva lui Aurelian Dumitru, decedat pe 17 decembrie 1998. Asta, în urma unui accident rutier stupid pentru care adevăratul vinovat nu a plătit nimic.
Veronica Dumitru, şi ea cu sănătatea în piuneze, în urma unor probleme cardiace, pentru care a fost operată la Cluj, spune că şi-a pierdut speranţa că vinovatul îşi va achita vreodată daunele stabilite de instanţă, pentru ea şi fiica ei, supuse chinului unui proces istovitor în care vinovatul a încercat să-l acuze pe defunct că era băut, în momentul producerii accidentului. ,,Am trecut, şi eu şi fiica mea, prin momente greu de descris în cuvinte, asta, mai ales, când partea adversă a venit cu un martor mincinos la instanţă pentru a demonstra că soţul meu ar fi fost băut în noaptea fatidică de 29 noiembrie 1998”, a completat Veronica Dumitru.
,,A plecat după pâine şi nu s-a mai întors..”
Pentru a înţelege mai bine cum s-au întâmplat faptele acum 16 ani, văduva Veronica Dumitru povesteşte, cu lacrimi în ochi, momentul pe care şi l-ar fi dorit schimbat. ,,Soţul meu suferise, înainte de accident, o problemă medicală la picior, mai exact o fractură. În seara de 29 noiembrie 1998, era duminica, a ieşit să se plimbe, să cumpere pâine şi ţigări. Nu a mai revenit acasă. A fost călcat pe trecerea de pietoni din faţa actualului Hotel Anna, la intersecţia cu Comuna din Paris, de către Alin Costinel Bătăiosu, şoferul având la data respectivă 20 de ani. După ce l-a acroşat pe soţul meu, acesta nici măcar nu a chemat salvarea, soţul fiind luat de un apropiat de-al acestuia, chemat la locul faptei. Nu a fost anunţată nici familia, doar poliţia. La trei săptămâni după accident, soţul fiind internat la un spital din Craiova, acesta a decedat”, a spus femeia.
Ancheta accidentului s-a făcut, în 1998, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, la faţa locului primele cercetări făcându-le atunci poliţistul Ştefan Manole, de la Poliţia Rutieră. Acesta a luat şi declaraţia unui martor cheie, care a văzut că Aurelian Dumitru a fost acroşat pe trecerea de pietoni.
Procurorul de caz, exclus din magistratură
Declaraţia în cauză este făcută însă dispărută de către locotenentul Filip Cornel Petre, care s-a ocupat de dosar din partea Biroului Cercetări Penale al Poliţiei Târgu-Jiu. Ancheta coordonată de poliţiştii Manole şi Filip a primit avizul procurorului de caz Teodor Sichitiu, cel care în 2007 a fost exclus din magistratură printr-o hotărâre a CSM. Acesta a fost, culmea, exclus din magistratură pentru o faptă comisă tocmai în 1998, în anul în care a condus cercetările pentru accidentul care l-a avut drept victimă pe Aurelian Dumitru.
Atunci Sichitiu a comis fals intelectual eliberând sub antetul şi ştampila procuraturii o adresă unui învinuit, adresă care nu conţinea date reale. Dosarul falsificat de Sichitiu privea autorul unui accident de circulaţie mortal, care, din cauza înregistrării sub un număr fictiv, a fost soluţionat cu scoatere de sub urmărire penală a şoferului.
Dosarul lui Bătăiosu este însă aşa de ,,bine făcut” încât fiica şi soţia victimei nu apar în acestea ca şi părţi vătămate. Nici măcar nu sunt audiate de către procurorul de atunci, Sichitiu. De altfel, cele două, după decesul lui Aurelian Dumitru, apar la instanţa de fond, şi sunt prinse în dosarul penal care privea trimiterea în judecată a lui Alin Costinel Bătăiosu pentru ucidere din culpă. Cele două solicită instanţei daune morale şi achitarea de către autorul accidentului a cheltuielilor de înmormântare a defunctului. Dosarul este judecat la Judecătoria Târgu-Jiu de către magistratul, pensionat în 2009, Grigore Fugaru.
Judecătorul Fugaru îl condamnă cu suspendare pe făptaş
Sentinţa dată de instanţa de fond este în favoarea victimei, autorul accidentului primind însă doi ani cu suspendare pentru ucidere din culpă. Familia defunctului nu este însă de acord cu sentinţa prea blândă şi o atacă la Tribunalul Gorj. Aici cauza este casată şi trimisă la rejudecare. ,,În apel, sentinţa lui Fugaru este casată iar dosarul este dat spre rejudecare.
Ajunge pe masa judecătorului Dumitru Păsărin şi a procurorului Dumitru Bocşan”, explică Veronica Dumitru, care nemulţumită de felul cum se face ancheta judecătorească în dosar, cere strămutarea acestuia la o instanţă din Hunedoara. ,,La Târgu-Jiu, autorul accidentului aduce la bară un martor mincinos care încearcă să spună instanţei că soţul meu ar fi fost băut la momentul producerii accidentului. Cu chiu cu vai demontăm însă declaraţiile, asta în timp ce procurorul Bocşan stă impasibil şi nu-i adresează acestuia vreo întrebare. Respectivul este amendat, în final, pentru mărturie mincinoasă. Reuşesc însă să strămut dosarul la Hunedoara”, mai povesteşte femeia.
3 ani de închisoare cu suspendare pentru nepotul ex-judecătoarei
Văduva primeşte la Tribunalul Hunedoara o altă sentinţă pentru Bătăiosu, reuşind să strămute dosarul pentru că autorul avea rude cu poziţii înainte în justiţie. Mai exact, acesta era nepotul preşedintei Judecătoriei Cărbuneşti, Teofila Cojan. Pensionată la câţiva ani mai târziu, dar intrată în avocatură cu o pensie de lux, fosta magistrată ajunge în 2009 să fie trimisă în judecată pentru trafic de influenţă. Asta s-a întâmplat însă după ce nepotul său a fost ,,spălat” de magistraţii din Gorj.
Prin sentinţa dată de instanţa din Hunedora, rămasă definitivă la Curtea de Apel Alba ,,în data de 20.09.2001, Bătăiosu a fost condamnat pentru ucidere din culpa la 3 ani închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 5 ani, suspendare motivată că trebuia să achite despăgubirile civile, văduvei şi fiicei, minoră la data accidentului”. Mai exact, văduva trebuia să primească de la autorul accidentului suma de 12.000 de lei, cam 5000 fiind despăgubiri morale pentru aceasta, restul fiind cheltuielile de înmormântare, în timp ce fiicei trebuia să-i achite alţi 4000 de lei. Din nefericire, nici la 16 după accident, Bătăoisu nu a achitat banii familiei îndoliate.
Bătăiosu, a încălcat termenul de încercare
Făptaşul nu numai că nu simte însă cei trei ani de condamnare cu suspendare, ci chiar mai comite alte fapte în termenul de încercare de 5 ani. ,,Acesta ajunge în 2005 să fie angajat la o firmă din Covasna, director de vânzări pe zona Olteniei. În ciuda faptului că avea condamnarea în cauză, acesta este angajat la firma respectivă, asta ,probabil, şi pentru că mama sa, Teofila Bătăiosu, lucra la Direcţia Finanţelor Publice Gorj. Am aflat atunci că angajarea s-a datorat şi faptului că în cazul lui Bătăiosu nu s-a operat nimic în cazierul acestuia.
La toate audienţele şi sesizările făcute, după ce am aflat asta, adică la IPJ Gorj, Serviciul Cazier şi la Parchetul Gorj, mi s-a motivat că pentru făptaş a intervenit reabilitarea de drept a acestuia, fiindu-i operată în fişa de cazier direct de cei de la acest serviciu. Asta fără să existe hotărârea instanţei de executare şi fără ca ucigaşul sa ne fi achitat macar un leu din sumele stabilite ca daune morale şi despăgubiri civile”, susţine Veronica Dumitru. Mai mult, femeia susţine că autorul accidentului comite alte fapte penale, pe perioada termenului de încercare, dar scapă de acuze deşi cauza ajunge pe rolul Judecătoriei din Covasna. ,,A fost acuzat de abuz, fals şi înşelăciune, în perioada de încercare, dar a a fost achitat de această instanţă”, spune femeia.
În ciuda faptului că văduva a sesizat, la adresa organelor judiciare din Gorj, noile acuzaţii la adresa lui Bătăiosu, aceasta nu primeşte niciun câştig de cauză. ,,A fost protejat de procurorul Emil Moţa, acum procuror la Craiova, pe motiv că faptele de fals şi înşelăciune săvârşite în decembrie 2001-ianuarie 2002, legat de sustragerea unei despăgubiri de la Asirom, prin rezoluţia 1505/P/2003 s-au prescris faptele”, mai spune văduva.
Ultima sesizare, la Parchetul Târgu-Jiu
Fiica defunctului face o sesizare la Parchetul Târgu-Jiu în 2014, mai exact pe 13 martie, împotriva lui Bătăiosu, de la care nu a recuperat banii stabiliţi de instanţa hunedoreană, nici după 13 ani de la sentinţă. Deşi a aflat că respectivul ar lucra la o bancă din Târgu-Jiu, mai exact la OTP Bank, nu reuşeşte să-i facă executare pe suma de 16.000 de lei. ,,Fiica mea i-a făcut lui Bătăiosul o plângere la Parchetul local, în martie, în aprilie au audiat-o, dar nu mai ştim nimic de dosar. Ştim că cercetările s-au făcut de poliţistul Cristian Dochian, noi cerând recuperarea banilor. Nu i-am primit din 20 septembrie 2001”, a completat văduva.
Astfel deşi Dumitru Aurelia Elena a făcut plângerea respectivă, în lipsa unui răspuns al procurorilor nu a recuperat, nici acum, banii solicitaţi. ,,Mi-am pierdut speranţa, soţul meu a murit degeba iar Bătăiosu a avut tupeul să încaseze şi o poliţă RCA de la ASIROM, pe motiv că a fost victima accidentului din 1998. A profitat de faptul că noi, familia, nu am aflat de acest aspect, şi, se pare că el a luat 30.000 de lei de pe urma accidentului provocat de el. Acesta a solicitat banii la firma de asigurare şi i s-au dat fără nici un refuz. Numai Dumnezeu ne mai poate face dreptate”, a conchis dezamăgită femeia, încrezătoare doar în justiţia divină.
Alin Costinel Bătăiosu nu a putut fi contactat pentru un puct de vedere legat de acuzaţiile care i se aduc.
MIHAI CĂLINESCU
Recomandă acest articol:
24.11.2014. 23:25
Comentarii
N-are ce sa-i mai faca. Poate sa faca plangere si la Inalta Poarta acum, e prea tarziu. Datoria s-a prescris de mult.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu