Procesul afaceristului Bârcină a fost reluat după un an de tergiversări
Procesul în care omul de afaceri de etnie romă Ion Bîrcină, zis Dan Goeru, a fost condamnat, în primă fază, la patru ani ani de închisoare, a fost reluat la Curtea de Apel București, după ce a fost tergiversat timp de aproape un an.
Tribunalul București i-a condamnat, în primăvara anului trecut, pe Bîrcină și pe Olosz Gergely, deputat în Parlamentul României şi fost preşedinte al ANRE, la patru, respectiv șapte ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție.
De asemenea, alți trei complici au primit câte patru ani de închisoare cu suspendare. Instanța a mai decis confiscarea sumelor de 384.000 de euro și 400.000 de lei, care reprezenta șpaga către Olosz Gergely.
Sentința a fost atacată de cei cinci inculpați, care au susținut că instanța Tribunalului București nu ar fi fost competentă să judece acest caz și, de asemenea, au contestat sentința. Dosarul a rămas blocat la Curtea de Apel București timp de peste un an de zile. Sentința a fost dată abia zilele trecute.
Cererea de constatare a lipsei competenței de judecare a fost respinsă, iar cauza a fost repusă pe rolul Curții de Apel București, unde se va judeca solicitarea de contestare a sentinței.
Milionarul Bîrcină și-a făcut bagajele și a plecat în urmă cu mai mulți ani din Târgu Jiu. Spălătoria acestuia a fost închisă, casa din Drăgoeni a fost demolată, iar toate spațiile au fost scoase la vânzare. Fiica acestuia, Mihaela, a fost năşită de soţii Mihaela şi Toni Greblă, fost senator, în prezent judecător la Curtea Constituțională.
Bîrcină a dat șpăgi președintelui ANRE
Potrivit DNA, în perioada mai 2010 - februarie 2011, Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa lui Olosz Gergely, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere. Astfel, deputatul Olosz Gergely, fost preşedinte al ANRE, a pretins, pentru sine şi pentru altul, suma de 516.000 de euro, sub formă de contract de consultanţă între SC POWERA PLUS SRL, firmă controlată de grupul Bîrcină, şi o altă societate comercială tip off shore.
„Din suma pretinsă, Power Plus SRL a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro, pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de inculpatul Stan Cătălin", arată procurorii DNA.
De asemenea, Olosz Gergely a mai pretins și primit de la aceleaşi persoane suma de 400.000 lei. Olosz Gergely şi-a exercitat influenţa și a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ România SA.
Mircea Andrei
Recomandă acest articol:
03.06.2014. 05:01
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu