90 de milioane de euro de la Gorj, în contul unor magnaţi de top ai ţării
Un program cu fonduri europene, derulat de Ministerul Mediului, i-a atras ca un magnet pe miliardarii ţării tocmai la Gorj.
Deşi capitala e la aproape 400 de km de Tg-Jiu, orăşelele de provincie din judeţ au devenit interesante pentru câţiva magnaţi de top, când au mirosit că e vorba de afaceri în valoare de 90 de milioane de euro.
Ioan Niculae, patronul Interagro, aflat pe locul I în topul celor mai bogaţi români, Lucian Naidin, alt afacerist aflat în primii 300 de miliardari ai României, sau Corneliu Pascu, apropiat al lui Dan Voiculescu, fost senator PC în legislatura trecută, au contractat câteva lucrări consistente în Gorj.
Încă de la începutul lui 2010, firme cu cifre de afaceri uriaşe, menţionate frecvent în topurile revistelor de specialitate, şi-au mutat o parte din logistică în judeţul nostru pentru a efectua lucrările de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă de la Tg-Jiu, Motru, Bumbeşti-Jiu, Tg-Cărbuneşti şi Ţicleni.
ANRMAP a amendat Aparegio cu 70.000 de lei pentru nereguli la contracte
Începând din martie anul trecut, Aparegio Gorj SA derulează un proiect numit „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă si apă uzată în judeţul Gorj”. Finanţat, în mare parte, din fonduri europene, proiectul presupune lucrări de anvergură la reţelele de alimentare cu apă în oraşele Tg-Jiu, Motru, Bumbeşti-Jiu, Tg-Cărbuneşti şi Ţicleni.
Cele şapte licitaţii pentru aceste lucrări au fost organizate de Aparegio Gorj SA şi monitorizate permanent de Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizițiilor Publice (UCVAP) şi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).
Ministerul Mediului, practic forul superior al proiectului, a desemnat concernul germano-belgian MVV Consulting GmbH – SHER Ingenieurs-Conseils S.A pentru elaborarea caietelor de sarcini. Firmele străine aveau practic rolul de consultanţă, pentru a monitoriza şi selecta datele necesare pentru întocmirea Master Planului şi, ulterior, a studiului de fezabilitate şi a documentaţiei de licitaţie.
Cu atâtea instituţii care au „monitorizat” care mai de care destinaţia finală a banilor pentru lucrările de la Gorj, în caietele de sarcini s-a strecurat „o iregularitate”, după cum aveau să constate ulterior reprezentanţii ANRMAP. Mai exact, era vorba de o cerinţă din caietul de sarcini, ca firmele ofertante să aibă cel puţin trei ani experienţă în domeniu. Ministerul Mediului a şi notificat Aparegio Gorj să nu aducă modificări documentaţiei, pentru că astfel s-ar întârzia finanţarea.
După patru luni de la derularea licitaţiilor, ANRMAP a constatat că acel criteriu, privind experienţa, era unul restrictiv şi a amendat Aparegio cu 70.000 de lei, adică 10.000 de lei pentru fiecare contract.
Ion Popescu, directorul general al Aparegio, spune că a plătit deja banii, dar sancţiunea nu a fost corectă, atâta timp cât chiar ANRMAP a supervizat documentaţia pentru licitaţii. „Am contestat acea amendă, însă am pierdut, pentru că nici măcar cei de la instanţa de judecată n-au înţeles despre ce e vorba. Mai grav este că puteam primi o corecţie financiară de la UE, cu diminuarea sumelor alocate între 5 şi 25%, în funcţie de gravitatea deficienţei constatate. Nu s-a ajuns până acolo pentru că cei de la Comisia Europeană, atunci când s-a judecat acest aspect, au constatat că acel criteriu considerat restrictiv nu a influenţat alegerea antreprenorului”, a declarat Popescu.
Miliardarul Ioan Niculae „a luat” Tg-Jiul
Pentru cele 56 de milioane de euro, atât cât se va investi în lucrările la sursele de apă şi staţiile de tratare, reabilitări şi extinderea reţelelor de distribuţie şi a sistemului de canalizare până în 2019, s-au bătut mai multe firme cunoscute. Până la urmă, banii au fost împărţiţi frăţeşte: 28 de milioane de lei va lua asociaţia formată din Pres Sanitas SRL Tg-Jiu – SC Energoconstrucţia SA Bucureşti şi Simco Service SRL Craiova, dintr-un contract încheiat pe 29 martie anul trecut, iar cele trei firme vor trebui să finalizeze lucrările în septembrie 2012. Licitaţia a fost contestată, fără succes, în instanţă de către o firmă cu capital spaniol.
PresSanitas SRL este firma lui Constantin Lungu şi e cunoscută pentru contractele prin încredinţare directă derulate cu Primăria Tg-Jiu, nu mai puţin de şase în ultimii doi ani şi jumătate, în valoare totală de 657.000 de lei. Firma a fost implicată anul trecut în scandalul mediatic privind alimentarea cu apă de la Turcineşti, afacere cercetată acum de procurorii DNA.
Energoconstrucţia SA Bucureşti este deţinută în mare parte de Lucian Naidin, care deţine funcţiile de preşedinte şi director general, un afacerist apărut în topul miliardarilor cu o avere de peste 15 milioane de euro.
Contractul de lucrări la staţia de tratare şi la sursele de apă în municipiul Tg-Jiu, în valoare de 17 milioane de lei, a fost câştigat de un alt consorţiu, format din Danex Consult – Aqua Montaj şi Consola Grup, toate din Bucureşti. Ultima societate aparţine altui miliardar, Nicolae Boştină, afacerist care şi-a orientat investiţiile spre domeniul imobiliar şi turism.
Cel mai consistent dintre contracte, în valoare de 57,5 milioane de lei, a fost câştigat de asociaţia formată din firmele Transim Grup Piteşti – Danex Consult şi Interagro Bucureşti. Acestea vor trebui să reabiliteze şi să extindă staţia de epurare a apei până în aprilie anul viitor.
Interagro Bucureşti aparţine omului de afaceri Ioan Niculae, cotat ca fiind cel mai bogat român, cu o avere estimată în jurul valorii de un miliard de euro. În 2009, Interagro a înregistrat o cifră de afaceri de doar 313 milioane euro, comparativ cu aproximativ 540 milioane euro, în anul precedent. Dacă în 2008, profitul brut s-a apropiat de nivelul de 17 milioane euro, în urmă cu doi ani, compania a înregistrat pierderi de 14 milioane de euro.
Niculae a fost văzut de mai multe ori la Gorj în compania afaceristului Dan Bârcină, cel mai bogat rrom din Tg-Jiu. De altfel, miliardarul a participat, în urmă cu câţiva ani, la nunta fiului lui Bârcină de la Tg-Jiu.
Magnatul Pascu împarte milioanele la Cărbuneşti şi Ţicleni
La Bumbeşti-Jiu, contractul atribuit, în ianuarie anul trecut, firmelor Hidroconstrucţia şi SC Domarcons se va încheia în martie 2012. Pentru cele 24,5 milioane de lei, cele două societăţi vor trebui să reabiliteze reţelele de apă şi sistemul de canalizare din oraş.
Alte două contracte de 5,6 milioane de lei, respectiv 2,2 milioane pentru staţia de tratare şi cea de epurare din Bumbeşti Jiu, au fost împărţite de Danex Consult – Aqua Montaj, respectiv TIM SA Cluj – Napoca, Adiss SA şi Escalia Craus Baia Mare.
La contractele de la Cărbuneşti şi Ţicleni, care depăşesc 11,8 milioane de euro, apare un alt magnat de la capitală, Corneliu Pascu. Cunoscut cu o avere de 35 milioane de euro, Pascu este şi mai cunoscut ca fiind „mâna dreaptă” a lui Dan Voiculescu, boss-ul de la Intact Media. De altfel, Pascu a fost, în legislatura trecută, senator din partea Partidului Conservator, şi controla printr-un contract de management Antena 1 Ploieşti. După ce a lăsat funcţia politică, s-a apucat de afaceri cu statul, fiind asociat, la un moment dat, într-o altă firmă cu deputatul PDL William Brânză.
Firma acestuia, Iridex Grup Bucureşti, a câştigat două din cele trei contracte la Cărbuneşti şi Ţicleni, în valoare totală de 15,5 milioane de lei. În primul contract, cel pentru reabilitarea surselor de apă şi staţie tratare, Iridex Grup are ca asociat o altă firmă controversată, ALL Plan SRL. Aceasta a aparţinut o vreme soţiei primarului Sectorului 6, Cristian Poteraş, şi era catalogată ca făcând parte din grupul de firme Niro & Cocoş. De altfel, societatea a primit mai multe lucrări în subcontractare de la firmele grupului Niro&Cocoş şi mai multe contracte pentru construcţia unor săli de sport de la Compania Naţională de Investiţii, aflată la acea vreme în subordinea Ministerului Dezvoltării, condus de Elena Udrea. Unul dintre actualii asociaţi de la ALL Plan, Bogdan Călin Puiu, originar din Valea Jiului, este în strânse legături de afaceri cu Theodor Berna, „regele asfaltului”, cel care vrea să deschidă o carieră de exploatare a granitului la Rânca, afacere despre care „Gorj Domino” a relatat în premieră, în urmă cu două săptămâni.
Pentru cel de-al doilea contract, Iridex Grup a luat ca asociat un concern portughez, EFACEC.
Iridex Group Construcţii a încheiat anul 2009 cu venituri de 23,3 milioane de euro, în creştere cu 32% faţă de 2008, şi cu un profit deloc neglijabil, de 2,5 milioane de euro.
La Motru, cele 10 milioane de euro sunt împărţite de Hidroconstrucţia, Aqua Montaj şi Danex Grup.
Recomandă acest articol:
19.08.2011. 13:19
Comentarii
Nu -i de mirare ca ati pierdut procesele.Colaboratorii juridici si cei economici sunt de tot rasul.In ceeace priveste proiectul finantat din bani europeni cum vin asa se si duc .Cei pagubiti sunt gorjenii care platesc scum de tot , atat apa cat si canalizarea care s-a marit de 9 ori, incat este mai scumpa decat apa.Dar cine sa vada, afacerile ce se ibvart in aceasta unitate de neprofesionisti.Consiliul judetean doarme.SOMN USOR DOMNILOR !
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu