Procuror gorjean, ”paradit” de ”Portocală”: 4 ani cu executare! Cine l-a denunțat pentru mita de 260 de mii de euro
Fostul procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Cătălin Nicolae Ceort, gorjean la origini, trimis în judecată după ce a primit 30.000 euro mită din cei 260.000 de euro pe care i-a cerut unui om de afaceri prahovean, a fost condamnat, definitive, luni, 7 octombrie a.c., la 4 ani de închisoare cu executare.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, ca nefondate, atât apelul formulat de procurori, cât şi cel al lui Cătălin Ceort, astfel că acesta a rămas cu pedeapsa primită în primă instanţă. În acelaşi dosar, a fost condamnat, definitiv, la 3 ani de închisoare cu suspendare şi un avocat, Victor Ignat, prin care ex-procurorul Ceort ar fi cerut mita.
Procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată, în 2017, pe Ceort, după un denunț al fostului deputat PSD Vlad Cosma, dosarul fiind instrumentat de procurorul Mircea Negulescu, zis ”Portocală” sau ”Zdreanță”.
Denunțat de Cosma
Potrivit presei, într-o seară din cursul anului 2016, în jurul orelor 23.00, fostul deputat PSD de Prahova Vlad Cosma, anchetat, la acea vreme, la Parchetul General de Cătălin Ceort pentru evaziune fiscală și spălare de bani, l-a sunat pe procurorul Mircea Negulescu să-i spună că e urgent să depună un denunț. Cei doi s-au întâlnit la sediul DNA Ploiești, iar delatorul l-a denunțat pe procurorul Ceort care îi ceruse 260.000 de euro ca să nu-i mai ancheteze pe el și pe sora sa, Andreea Cosma.
În aprilie 2017, DNA Ploiești l-a trimis în judecată pe Cătălin Ceort,
procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Urmărire Penală și Criminalistică, fiind acuzat că în luna decembrie 2016, în mod indirect, prin intermediul avocatului Ignat Victor, a pretins suma de 260.000 de euro de la omul de afaceri, Vlad Cosma, cercetat pentru comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani într-un dosar penal aflat în instrumentarea magistratului.
Acești bani au fost pretinși de Cătălin Nicolae Ceort în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu un act contrar acestor îndatoriri, în sensul adoptării unei soluții favorabile față de afacerist. La data de 27 decembrie 2016, avocatul Ignat a primit de la omul de afaceri suma de 30.000 de euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În mai 2018, în prima fază a procesului, procurorul Ceort a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, însă a contestat decizia instanței și a cerut, în faza de apel, reaudierea fostului deputat PSD.
”Mircea Negulescu a spus că o să-l paradească pe Ceort”
În luna iunie a acestui an, Vlad Cosma și-a mentinut, în fața unui complet de cinci judecători de la ÎCCJ toate declarațiile și denunțul făcute împotriva fostului procuror.
Trebuie spus că, în baza acelui denunț, Cosma a beneficiat de prevederile articolului 19 din OUG nr. 43/2002, care permite persoanei care face un denunț să beneficieze de reducerea pedepsei, dacă faptele prezentate se concretizează într-un dosar penal.
Cosma a detaliat cum au decurs întâlnirile cu avocatul Ignat.
”Victor Ignat nu a făcut referire și nici nu a rostit numele lui Cătălin Ceort, ci a făcut referire la echipa de acolo. Atât la prima întâlnire, cât și la a doua întâlnire, Ignat mi-a promis soluția de clasare. Ulterior, a spus că va încerca să o obțină mai repede, în decembrie 2016. Da, el mi-a promis că îmi va obține această soluție”, a spus Cosma în fața instanței.
Fostul deputat a declarat că Ceort i-ar fi dat de înțeles că ar urma să-i claseze dosarul.
”Procurorul Ceort nu mi-a spus exact ce soluție o să dea, în sensul clasarii în baza articolului 10.... Dar a spus că din punctul de vedere al domniei sale sale cunoaște ce s-a întâmplat și nu consideră că am vreo culpa în cauza respectivă", le explica Cosma judecătorilor.
Fostului deputat a afirmat că de acel denunț știa și fostul procuror DNA, Mircea Negulescu.
”Mircea Negulescu a fost prezent în momentul în care am ajuns la DNA și am spus ceea ce mi s-a întâmplat. (…) Negulescu era interesat de această speță, el trimisese această disjungere către Cătălin Ceort și cunoștea faptul ca în acel caz anumiți martori aveau dublă identitate, erau martori reali și cu identitate protejată. Mircea Negulescu a spus că o să-l paradească pe Ceort. Acesta era modul obișnuit în care vorbea fostul procuror. El folosea cuvinte colorate”, a adăugat Cosma.
Ceort a negat acuzațiile. ”N-am ce căuta aici. Este halucinant ce mi s-a întamplat. (…) Nu am cerut niciodată bani”, a ținut să precizeze fostul procuror în fața judecătorilor de la ÎCCJ.
Mai mult, Ceort a arătat că fostul procuror DNA, Mircea Negulescu, ar fi ținut o dușmănie împotriva sa, deoarece i-ar fi infirmat niște anchete.
El a ami spus că nu ar fi putut face nimic nelegal în dosarul lui Cosma, în contextul în care ancheta fusese declinată de la DNA, unde a stat aproximativ șase luni, și făcuse obiectul monitorizării SRI Prahova.
Legăturile fostului procuror Ceort cu Gorjul
Trebuie menționat că Nicolae Cătălin Ceort s-a născut la Tg-Jiu și a devenit procuror în 2002, iar un an mai târziu a fost promovat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin ordin al ministrului Justiției din acea vreme, Rodica Stănoiu. Acesta a mai ocupat funcția de director al al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice (INEC), iar într-o perioadă a fost și la conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, iar de ceva vreme s-a reîntors în cadrul Parchetului General. Numele lui Cătălin Ceort a apărut, în urmă cu aproximativ zece ani, în scandalul din Dan Ilie Morega și Adrian Gorun. La acea vreme, un dosar constituit la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, în urma unei dispute dintre cei doi, care s-a lăsat cu o plângere din partea lui Gorun, a fost preluat, în doar câteva zile, de procurorul Ceort la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar soluția adoptată de acesta în timp record a creat numeroase controverse.
Exclus din magistratură și anchetat de SIIJ
După scandalul mediatic uriaș declanșat la DNA Ploiești, șeful structurii, Lucian Onea și procurorul Mircea Negulescu, zis ”Portocală” sau ”Zdreanță”, au fost excluși din magistratură, iar în prezent, sunt acuzați de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție că ar fi constituit un grup infracțional organizat la care ar fi aderat toți procurorii și polițiștii de la DNA Ploiești cu scopul de a fabrica dosare penale unor „nevinovați” precum fostul deputat PSD Vlad Cosma și de a smulge denunțuri de la acesta împotriva lui Liviu Dragnea, Sebastian Ghiță și Victor Ponta.
Cosma, rejudecat!
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în luna martie a anului trecut, ca Mircea și Vlad Cosma să fie rejudecați. În primă instanță Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean Prahova, fusese condamnat la opt ani de închisoare, iar fiul său, Vlad Cosma, fost deputat PSD, la cinci ani de închisoare. Vlad şi Mircea Cosma au fost trimişi în judecată de DNA, ei fiind acuzaţi că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni, denunţători în cauză, ale căror firme au avut numeroase contracte cu CJ Prahova. Acesta este doar unul din dosarele care-i au cap de afiș pe Mircea și Vlad Cosma.
Recomandă acest articol:
08.10.2019. 11:36
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu