Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 77 - 30 septembrie - 6 octombrie 2005 - Arhivă - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Arhivă · Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 77 - 30 septembrie - 6 octombrie 2005

Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 77 - 30 septembrie - 6 octombrie 2005

Jaf la Spitalul Judetean,

41 de miliarde de lei in conturile societatii Erbasu Construct

Spitalul Judetean Tg-Jiu si CNL Oltenia au incheiat in urma cu patru ani un contract pentru executia lucrarilor de reparatii curente si achizitii dotari la unitatea spitaliceasca.

Lucrarile urmau sa se execute in contul datoriilor pe care le inregistra CNLO catre Casa Judeteana Asigurarilor de Sanatate. Contractul a fost semnat din partea spitalului de catre directorul de atunci, Emil Sandu si directorul economic Ion Taloarga, iar din partea CNLO de catre fostul director Gavril Baican si cel economic Danut Pestritu.

Recent, Auditul Directiei de Sanatate Publica Gorj a constatat mai multe incalcari ale legii in derularea acestuia si a semnalat Institutiei Prefectului aspectele dubioase.

In raportul Corpului de Control al Prefectului, dat publicitatii saptamana trecuta, se apreciaza ca, dupa cum s-a perfectat contractul, s-au incalcat prevederile legale privind compensarea obligatiilor bugetare.

Lucrarile au fost incredintate direct de catre CNLO catre SC Erbasu Expert Construct SA Bucuresti, valoarea initiala a contractului nedepasind suma de 100.000 de euro.

La numai patru luni de la perfectarea intelegerii legale, printr-un act aditional, incheiat in ianuarie 2002 se modifica valoarea lucrarilor executare de la aproximativ 4 miliarde de lei la 25,6 miliarde. Actual a fost avizat de catre Directia de Sanatate Publica si chiar de Prefectura Gorj.

In 31 octombrie 2002, contractul se modifica din nou, iar valoarea acestuia este majorata cu 15 miliarde de lei, ajungandu-se la 41 de miliarde. Actul aditional a fost avizat de catre Directia Finantelor Publice, Curtea de Conturi, Garda Financiara si Consiliul Judetean.

Pana la acea data au fost executate lucrari de aproximativ 15 miliarde de lei, insa spitalul nu inregistrase si nu detinea nici un document contabil care sa ateste executarea acestora.

Au incercat sa-si acopere magariile

O conventie neinregistrata si nestampilata incheiata intre Spitalul Judetean, reprezentat de catre Emil Sandu si CNLO, prin directorul Emil Huidu, prin care compania era desemnata ca reprezentant in calitate de achizitor unic in raporturile cu orice furnizor, executant sau prestator, a incercat sa acopere magariile care s-au facut din banii publici, insa smecheria n-a prea reusit.

Corpul de Control al Prefectului a precizat clar ca scopul conventiei a fost acela de a crea o “perdea” de legalitate incredintarii directe a lucrarii catre Erbasu Expert Construct SA Bucuresti.

Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj urmeaza sa demareze cercetarile in acest caz pentru cel putin patru infractiuni. Vor da cu subsemnatul in fata procurorilor toti cei care au vizat si avizat contractul si actele aditionale, fara o baza legala.

Astfel, fostul director DSP, Emil Sandu, Sanda Mischie, fost director DSP, Gavril Baican si Emil Huidu, fostii sefi ai CNLO, Danut Pestritu, directorul economic al aceleiasi institutii, Speranta Vana, director CASJ, Dumitru Udroiu, fost sef al Finantelor, Ion Popescu, director al Curtii de Conturi, Marinel Nedelut, fost sef al Garzii Financiare, Nicolae Mischie, fost presedinte al Consiliului Judetean si Toni Mihail Grebla, fost prefect, se fac vinovati de jaful din banii Spitalului Judetean, o institutie si asa extrem de saraca.

Vom reveni.

• Anca Frumuselu

Miscari la Parchet

Prim procurorii Parchetelor din Tg-Jiu vor face in curand echipa la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj. Dupa ce se vor definitiva concursurile pentru suprematia in institutiile de acest gen, Dumitru Bocsan va parasi functia de prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Jiu in favoarea celei de adjunct al lui Emil Mota la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj. Locul sau va fi luat de catre Lavinia Ilie, actual prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Carbunesti.

Surse demne de incredere sustin ca dupa ce vor fi pusi in functie, noii veniti vor trai in ca sanul lui Adam, datorita schimbarilor care se preconizeaza la forurile superioare de la Craiova. La Curtea de Apel si Parchetul de pe langa Curtea de Apel se va instaura “dinastia” Dragut. Conform acelorasi surse, Costel Dragut va deveni presedinte al Curtii de Apel, iar sotia sa va lua locul gorjeanului Victor Nicolcescu la Parchetul de pe langa Curtea de Apel. Familia Dragut este un inger pazitor a celor care vor urca pe scara ierarhica la Tg-Jiu, asa ca vor fi feriti de toate relele.

• Mihai Popescu

Holingher face profit din exploatarea minorelor

Infiintarea unei agentii de modele in Tg-Jiu, in urma cu cativa ani, a creat o adevarata isterie in randul tinerelor dornice sa devina celebre si bogate fara sa-si puna la contributie decat decolteul si cateva falfairi din gene. Body Scream Style (BSS) a devenit repede cunoscuta in municipiu si in scurt timp la diverse evenimente au inceput sa defileze tot felul de minore, mai mult, sau mai putin dezbracate. Distractia le-a constat pe langa bani si niste contracte semnate la repezeala si care le obliga sa fie la dispozitia patronului, adica a lui Daniel Holingher, ori de cate ori acesta are nevoie de ele nu numai pentru prezentari de moda, ci si pentru alte activitati artistice, care includ, bineinteles si dansul. In caz de neconformare, fetele sunt obligate prin contract la o despagubire de multe sute de euro.

Standurile din piete, modellingul si mitomania

Body Scream Style este o societate care are ca obiect principal de activitate comertul cu amanuntul prin standuri si piete. De la asta si pana la agentie de modele, pentru Dan Holingher n-a fost decat un pas pe care l-a facut fara sa-i pese de consecintele nerespectarii legii. El jura ca societatea sa lucreaza legal, iar fetele pe care le coordoneaza sunt angajate cu carte de munca, iar toate contractele incheiate cu acestea sunt inregistrate la Inspectoratul Muncii. Insa realitatea dovedeste clar ca minte cu nonsalanta, deoarece a sa BSS, figureaza ca avand doar un singur angajat, cel mai probabil pe el. Anul trecut societate a facut profit pe dezbracatul minorelor.

Holingher prefera sa minta si cand vine vorba de obiectul principal de activitate al firmei lui, spunand ca se ocupa cu:” comertul intern si extern”.

Pentru a-si putea racola mai usor fetele, patronul de agentie si-a deschis un punct de lucru in incinta Colegiului Tudor Vladimirescu din Tg-Jiu. Intrebat daca are licenta pentru a-si desfasura activitatea in acest spatiu, Holingher a raspuns, neconvins nici el de ceea ce spune, ca da, are.

BSS-ul si prestatiile gratuite

Oricum, astfel de justificari nu i-au fost cerute niciodata, mai ales ca fetele cu care lucreaza sunt in general minore si semneaza ca primarul orice li se pune in fata, fara insa a fi asistate de catre un reprezentant legale, adica parinte. Patronul agentiei a sustinut ca parintii sunt prezenti la semnarea contractului pana in momentul in care i s-a demonstrat cu unul dintre aceste acte ca minte din nou.

De inocenta cursantelor sale, Holingher profita ori de cate ori are ocazia. Anul trecut a pus cateva fete sa danseze la strandul din municipiu, fara ca acestea sa primeasca vreun ban pentru ca s-au expus privirilor libidinoase ale celor veniti la inot si soarelui care le-a batut in cap toata ziua. Cu praful de pe toba se aleg si pustoaicele care danseaza in doua cluburi din Tg-Jiu si prin altele din Valea Jiului. Holingher spune ca ele ar primi ceva bani, “nu multi, dar dati din propriul meu buzunar”.

In rest nu recunoaste nimic, desi lucrurile sunt evidente. Ca de exemplu, faptul ca s-a folosit de chitantele unei firme care nu mai functioneaza din 2000. Una dintre fetele care au urmat cursurile BSS si au devenit dupa aceea modele ale acestei agentii a primit, in momentul in care si-a platit cursurile, o chitanta din partea SC Onvecom Tg-Jiu, firma care avea ca obiect de activitate constructiile metalice si nicidecum modelingul. In primul rand suma trecuta pe chitanta nu concorda cu cea platita in realitate, care a fost mult mai mare, iar in al doilea rand ce legatura exista intre aceasta firma si BSS, stapanul de modele n-a vrut sa spuna. De fapt el a dat vina pentru chitanta respectiva pe o fosta colaboratoare care si-ar fi insusit bani de la mai multe fete fara ca el sa stie.

1000 de euro, nesupunerea fata de Holingher

Daca pentru unele ilegalitati, Daniel Holingher poate arunca vina pe diverse persoane, pentru contractele incheiate nu mai poate incrimina decat propria persoana. Prin continutul acestora, fetele devin proprietatea individului timp de trei ani si sunt obligate sa faca ceea ce le este dictat. Patronul BSS a avut grija sa le explice ca daca nu se supun acestui contract, vor fi nevoite sa plateasca despagubiri in valoare de 1000 de euro. Ceea ce a uitat sa le spuna este ca aceste contracte sunt nule, deoarece nu sunt inregistrate legal, iar in cazul minorelor, nu sunt semnate de parinti. Un “mic” amanunt care impiedica fetele care vor sa paraseasca BSS-ul si trupa de dans pe care patronul acesteia o detine. Nimeni nu s-a prins ca este vorba de o escrocherie in stil mare, nici macar atunci cand au primit diplomele de absolvente ale cursurilor agentiei de modele. Li s-au inmanat niste diplome necompletate in care era trecuta doar nota cu care au absolvit. Cine, cand, in ce an? Nu scrie niciunde. Intrebat ce-i cu aceste diplome, managerul general, a avut un singur raspuns”: Asta e furata de una dintre ele. Nu asa arata diplomele noastre”. Cat de mult adevar este in raspunsul sau se poate judeca dupa cele date anterior la intrebarile noastre.

Poate intrebari ar trebui sa-si puna, pe langa organele de control care merita sa faca o verificare, si parintii tinerelor care danseaza si prezinta haine sumare pentru ca Holingher sa bage bani in propriul buzunar, lasand impresia celorlalti ca el traieste din voluntariat si contracte barter pentru diverse evenimente si unitati pe unde presteaza fetele sale.

Faptul ca unele dintre tinerele care lucreaza cu forta pentru el, au avut curajul sa vorbeasca cu noi, l-a agitat foarte tare pe patronasul de agentie de modele. Dupa ce a incercat sa ne convinga, fara sorti de izbanda, ca tot ceea ce face este legal, in conditiile in care exista acte care demonstreaza contrariul, Daniel Holingher s-a gandit sa mai minta odata si si-a pus mintea bolnava la contributie. L-a sunat pe redactorul sef spunand ca:” M-a sunat cineva cu numar ascuns, probabil tatal uneia dintre fete, si mi-a zis ca daca vreau sa se stopeze atacurile din presa trebuie sa pregatesc 1000 de euro. Ma ajuti sa-i intindem un flagrant?” Ce voia sa faca cu acesti bani si cui voia sa-i organizeze flagrantul, este doar problema lui, dar atitudinea lui demonstreaza ca este un individ ordinar, care face bani din exploatarea minorelor.

Vom reveni in numerele viitoare cu alte povesti ale tinerelor care au prestat in folosul escrocului Holingher.

• Neli Matei

smenurile sindicalistilor de la ultima mineriada pana la arestarea lui Cretan

Constantin Cretan a fost retinut joi seara de politistii gorjeni si condus la Penitenciarul de Maxima Siguranta Tg-Jiu. Cretan se afla la domiciliul sau din Rovinari si era pregatit pentru vizita politiei.

Consilier judetean si presedinte al Ligii „Miron Cozma”, Constantin Cretan a fost condamnat la cinci ani de inchisoare in dosarul mineriadei de la Costesti, miercuri, Inalta Curte de Casatie si Justitie pronuntand sentinta definitiva: a respins recursul formulat de cei sase inculpati, urmand ca Miron Cozma sa execute zece ani de inchisoare, iar ceilalti complici, cate cinci.

Mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea pentru subminarea puterii de stat a fost trimis prin fax de catre ICCJ catre IJP Gorj, politistilor revenindu-le sarcina sa-l puna in aplicare.

Cretan a afirmat, inainte de a fi retinut, ca se va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, intrucat procesul in care a fost condamnat a avut implicatii politice. Cretan va sta in puscarie cel putin 3,4 ani.

„M-au facut erou alaturi de Cozma”

Cretan si-a sustinut nevinovatia pe toata durata cercetarilor spunand ca nu exista argumente pentru acuzatia de subminare a puterii de stat, atata timp cat la Cozia a fost semnat un pact. Presa vremii relata despre hotararea de condamnare ca este o razbunare politica, conform spuselor lui Cretan, si survine in urma refuzului acestuia de a-l denunta pe Miron Cozma in timpul anchetelor.

„M-au facut erou alaturi de Cozma”, declara in urma cu aproximativ doi ani, Cretan.

„si-a luat comision din afacerea cu Statiunea Sacelu”

In timpul mineriadei din ianuarie 1999, imediat dupa plecarea minerilor spre Ramnicu-Valcea, Uniunea Federatiilor Sindicatelor Miniere din Oltenia a precizat ca nu se afla in conflict de munca cu Administratia CNLO si a lansat, catre membrii sai, un apel la munca.

Ziarele din acea vreme scriau ca liderii minerilor olteni vor tine cont de decizia sindicalistilor, acestia fiind cei care vor hotari daca il urmeaza sau nu pe Miron Cozma.

Dupa numai o zi insa, Marin Condescu anunta ca cei care il urmeaza pe liderul din Valea Jiului nu au mandat din partea Centralei Nationale Confederative a Sindicatelor Miniere din Romania si va solicita Comisiei de Disciplina sa fie exclusi din acest organism.

Condescu l-a acuzat atunci pe Constantin Cretan ca nu are nici o revendicare din partea minerilor si urmeaza pe Cozma pentru ca societatea sa are de recuperat o suma de bani in urma afacerilor pe care le deruleaza in Valea Jiului si Cozma il va ajuta in acest sens.

Cretan a reactionat prompt si a negat cele afirmate de Condescu dar l-a acuzat pe acesta de implicare in privatizarea Statiunii Sacelu.

In 1997, CNCSMR a cumparat statiunea cu trei miliarde de lei, desi valoarea acesteia reala nu ajungea la un miliard. Cretan afirma la acea vreme ca Marin Condescu a acceptat pretul piperat pentru ca si-a luat partea leului.

„Condescu, seful mafiei sindicale”

La nici o luna de la a-V-a mineriada ortacii din Motru au incercat sa-l determine pe Condescu sa demisioneze din fruntea CNCSMR, pentru ca nu le-a permis sa se solidarizeze cu cei din Valea Jiului. In cadrul unei conferinte extraordinare, care a durat mai mult de 12 ore, Condescu a reusit sa-i domoleasca pe liderii minerilor care au renuntat pana la urma la demisia sa si au aruncat vina pe conducerea de atunci a UFSMO.

Schimbarea de atitudine a celor de la Motru se explica, conform ziarelor din ’99, prin faptul ca in timpul conferintei, Condescu i-a promis liderului motrean Viorel Temelescu, presedinte al UFSMO.

Fostii lideri ai minerilor olteni, Nicolae Gegau si Nicolae Mihu declarau, dupa conferinta din februarie ’99, ca solidarizarea ortacilor gorjeni cu cei din Valea Jiului a deranjat Partidul Democrat, aflat la acea vreme la guvernare si pe Condescu „sluga acestui partid care a primit ordin sa scape de noi”.

Cei care i-au cerut demisia lui Condescu l-au acuzat ca ii santajeaza cu dosare penale pe cei care inca il mai sprijineau.

Chiar Constantin Cretan afirma acum sase ani ca liderii de la Motru au trecut de partea lui Condescu pentru ca CNCSMR a achitat prejudiciul creat prin vanzarea biletelor de odihna ale minerilor altor persoane, mai exact celor din administratia judeteana. Sumele imputate erau de ordinul sutelor de milioane, dar dupa achitarea prejudiciului organele de ancheta au dosit dosarele. Mai multi lideri ai minerilor fusesera arestati in acest caz cu cativa ani in urma si ii erau datori acum lui Condescu.

Pentru aceste afirmatii, Constantin Cretan a fost suspendat din functia de vicepresedinte al FSM Rovinari. „condescu e seful mafiei sindicale si nu este prima data cand incearca sa se razbune pe mine. Nu pentru ca am participat alaturi de Cozma, am fost suspendat, ci pentru adevarurile pe care am avut curajul sa le spun lui Condescu in fata”, declara dupa excluderea din FSM, Constantin Cretan.

A ramas intre mineri

Dupa excluderea din sindicatul lui Condescu, Constantin Cretan a infiintat Sindicatul Lignitul si Dreptatea si mai apoi Liga Muncitorilor , somerilor si Disponibilizatilor si a ramas in randul minerilor, la munca de jos, fiind maistru la EM Rovinari.

A fost singurul lider gorjean care a militat pentru eliberarea lui Miron Cozma. Cretan a infiintat Liga care-i poarta numele liderului din Valea Jiului. A reusit sa atraga in decursul ultimilor ani mai multe sindicate din Uniunea Europeana, alaturi de care a cerut eliberarea lui Cozma.

Afacerea „Apartamentul”

In timp ce Cretan locuia impreuna cu familia intr-un apartament din Rovinari, ceilalti lideri ai minerilor, in frunte cu Condescu, se pot lauda cu apartamente in Capitala. 26 de lideri ai minerilor au obtinut in iunie 1990 un bloc de locuinte in soseaua Panduri din Bucuresti sub forma de „locuinta de serviciu”. Ulterior, acestia au cumparat apartamentele din banii sindicatelor, dar pe numele lor. In 1997 la Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti se afla pe rol un dosar intentat liderilor sindicatelor miniere de catre Primaria Sector 5, in care acestia erau acuzati ca au ocupat blocul P27 in mod abuziv. Despre cum s-a finalizat acest proces nu se mai stie nimic, insa sindicalistii au ramas proprietari ai apartamentelor cumparate cu banii minerilor. Lista proprietarilor cuprinde persoane cunoscute ortacilor cum ar fi: Marin Condescu, Corneliu Garjoaba, Ioan Feurdean, Gheorghe Etagan, Luminita Mihaela Ciubotaru, Viorel Temelescu, Dumitru Popa.

Ce a facut Condescu in timpul mineriadei

Presa vremii aloca spatii largi manifestarilor din Valea Jiului dar si asa ziselor amenintari cu moartea pe care Condescu sustinea ca le-ar fi primit din partea lui Gheorghe Dudau, presedintele PSM Gorj.

„Am fost amenintat telefonic ca voi fi omorat atat eu, cat si sotia si cele patru fete ale mele, care locuiesc in Tg-Jiu, pentru ca nu i-as lasa pe mineri sa intre in greva alaturi de cei din Valea Jiului”, declara liderul CNCSMR.

Condescu a afirmat ca este nevoit sa-si mute familia si va anunta autoritatile. Gheorghe Dudau a relatat presei ca-l va actiona in judecata pe Condescu pentru aceste acuzatii.

„Nu am amenintat niciodata pe nimeni cu moartea. Nu vad de ce as face acest lucru, mai ales ca este vorba de un om care mi-a fost subaltern pe vremea cand lucram activist de partid la Rovinari. Condescu era lacatus si apoi secretar UTC”, declara Dudau.

Circul rapirii fiicei lui Condescu

In timpul evenimentelor din ianuarie 1999 una dintre fiicele lui Condescu a depus o plangere la IJP in care mentiona ca a fost rapita si violata de un grup de tineri.

Medicii gorjeni au exclus varianta violului, dar au constatat ca fata era taiata cu lama de mai multe ori pe unul din brate.

Mass-media, citand surse din Inspectoratul scolar Gorj, au relatat ca fiica lui Condescu a intrat in contact cu mai vechii sai prieteni care-i furnizau droguri si a fost atacata pentru ca a dezvaluit organelor de ancheta numele acestora.

Preocupat de integritatea sa si a familiei sale, Condescu a stat departe de interesele minerilor in timpul celei de-a V-a mineriada.

Presa schimbatoare precum vremea

In urma cu mai bine de sase ani, atat presa locala, cat si media nationala au abordat cu impartialitate problemele din interiorul sindicatelor miniere din Oltenia. Atitudinea echidistanta a presei se regaseste in articolele de atunci, care informau publicul cu obiectivitate, atat despre tabara lui Condescu, cat si despre cea a liderilor exclusi din UFSMO.

Odata cu inscaunarea lui Condescu si a echipei sale in fruntea miscarii sindicale din Oltenia, ziaristii si-au schimbat atitudinea. Condescu a fost “pictat” ca fiind salvatorul ortacilor din Oltenia, in timp ce fostii sindicalisti au revenit la munca de jos.

In decursul ultimilor ani, Marin Condescu, din fruntea USM Oltenia, si-a manifestat public sprijinul politic fata de partidele care s-au perindat la putere. Este memorabila miscarea acestuia in ultima zi din campania electorala pentru alegerile generale, cand, dupa ce negociase cu Alianta PSD+PUR, a schimbat in ultimul moment macazul spre Alianta D.A.

Cu exceptia a doua-trei publicatii, Condescu este cosmetizat frecvent de mass-media, fiindu-i dedicate chiar ode ca lui Nicolae Ceausescu.

• Claudiu Matei

Afacerile alesilor locali

Aproape jumatate dintre consilierii locali ai municipiului Tg-Jiu sunt oameni de afaceri mai mult sau mai putin prosperi, cu profituri de zeci de miliarde de lei si cu pierderi, destul de infime de altfel, in majoritatea situatiilor. Dupa ce fac pe grozavii prin sedintele consiliului local si se cearta ca la usa cortului atunci cand nu pot trage jar pe turta lor, alesii isi concentreaza talentele comerciale spre propriile afaceri, care in unele cazuri, infloresc de la un an la altul.

Cei mai multi negustori consilieri sunt din partea PSD, insa – daca nu in politica macar in afaceri - la cea mai mare cifra de afaceri si profit, conduce detasat un peremist.

Roibu, cel mai profitabil pesedist

Emanoil Popescu, unul dintre cei patru consilieri PSD cu sange negustoresc, ar putea fi considerat doar un mic om de afaceri, asta daca este sa judeci dupa propria declaratie de avere. El este administratorul SC Mapamond SRL si se ocupa cu editarea unei publicatii. Anul trecut i-a adus consilierului o cifra de afaceri de doar 379 de milioane de lei si un profit de aproape 80 de milioane. Insa Popescu, om cu un acut simt al banului ii ia urma ori pe unde se preconizeaza vreun castig si nu asteapta sa iese prea multi bani din vanzarea ziarelor.

Sanda Mischie, colega de partid cu Popescu, detine doua firme si la o alta este asociat. Scandalurile in care a fost implicat in ultimul timp sotul sau au daunat afacerilor. Cea mai mare cifra de afaceri la societatile consilierei a fost in 2004, 1,7 miliarde de lei, iar cea mai mica 141 de milioane de lei. Toate firmele au inregistrat insa pierderi destul de semificative.

Cu mult mai bine sta un alt iubitor al doctrinei pesediste, Traian Patrascoiu. Acesta, chiar daca este directorul unei societati aflata in reorganizare judiciara, SC Unirea SA, detine aici actiuni in valoare de aproape 10 miliarde de lei. El a investit si intr-o alta societate, Unirea Matcons Schela SA, unde este actionar. Cum nu tot timpul scoti bani din piatra seaca, Patrascoiu n-a obtinut mare lucru din extractia pietrei de constructii, Unirea Matcons avand anul trecut o cifra de afaceri de 1,6 miliarde de lei si pierderi de 165 de milioane de lei.

Petrisor Dinca Roibu, ultimul consilier PSD afacerist, este director al SC Cereal Com SA Tg-Jiu, dar si actionar majoritar. Cu un salariu de aproape 15 milioane de lei, pastorul celor 4 salariati ai societatii de comert cu ridicata al cerealelor a reusit anul trecut o cifra de afaceri de 1,7 miliarde de lei si un profit de 175 de milioane.

Penelistii – comercianti de taraba

PNL are in Consiliu Local Tg-Jiu trei reprezentanti ai tagmei negustorilor, doi dintre acestia orientandu-se, in special, spre comertul prin magazine. Aurel Popescu, administrator al SC Regal SRL, societate axata pe fabricarea painii, nu s-a bucurat de prea mult noroc in 2004, avand in vedere ca, desi a avut o cifra de afaceri de 7,3 miliarde de lei, a inregistrat pierderi de 230 de milioane. La SC Saad Prod, firma ce se ocupa cu comertul cu amanuntul, unde Popescu este asociat, situatia financiara ramane neclara pentru ca nimeni nu s-a obosit sa depuna la Finante bilantul contabil al ultimului an financiar. Nici pentru SC Valahia SRL, tot societate de comert, consilierul n-a dat ghes contabilului sa intre in legalitate si sa declare situatia financiara.

Un alt penelist, Marian Popescu, s-a descurcat mai bine cu pravaliile si la o cifra de afaceri de 4,5 miliarde de lei, inregistrata pe SC Magic SRL, a obtinut si un profit de 10 milioane. In declaratia de interese el mai are trecuta si o alta firma, SC Tremolada SRL, pe care nu s-a inregistrat nici un fel de activitate anul trecut. Dubios este ca la acelasi sediu figureaza o alta societate cu nume aproape identic, SC Termoland SRL, profilata pe lucrari de instalatii tehnico-sanitare. Desi aproape sigur Marian Popescu are implicatii si in aceasta afacere, el a omis sa aminteasca de ea in declaratia de interese, cu toate ca e cam greu sa uiti de o cifra de afaceri de 18 miliarde si 30 de angajati.

Liviu Calniceanu nu s-a aventurat in a vinde maruntisuri prin magazine, asa ca a investit in SCA JIUL, unde detine actiuni in valoare de 37 de milioane si primeste un salariu de 8 milioane. Ca membru in consiliu de administratie la UEF Motru mai primeste 5,7 milioane de lei.

Predescu, un peremist prolific

Singurul pedist, consilier si afacerist, este Ion Puiu, care detine doua firme si este salariat la a treia, unde primeste o leafa de 4 milioane de lei. Puiu a obtinut in 2004 un profit de 720 de milioane de lei dintr-o societate care se ocupa cu instalatii tehnico-sanitare si are un singur salariat, productiv se vede treaba, de a putut realiza singur o cifra de afaceri de 3 miliarde si mai multe milioane de lei profit. O fi avand omu’ calitati supranaturale, ori consilierul foloseste munca la negru...

Luminita Greculescu, consilier PRM, nu se complica cu angajati si societati proprii asa ca se multumeste a fi doar economist la, SC Aquaterm si membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Colegul sau de partid si vicepresedinte al acestuia, Nicolae Predescu, traieste bine ca director al SC Roexim Com, unde a avut, anul trecut 34 de subordonati, o cifra de afaceri de 95,5 miliarde de lei si un profit de 670 de milioane de lei.

Cat de buni sunt si cat de mult le merge mintea celor care hotarasc soarta miliardelor de lei din bugetul local se poate judeca si dupa modul cum si-au condus afacerile, dar mai ales dupa prestatia lor din Consiliul Local, pe care din pacate oamenii de rand nu sunt interesati sa o aprecieze, nefiind curiosi sa participe niciodata la sedintele organismului care stabileste utilizarea cu folos, sau risipirea banilor publici.

• Adrian IovanRecomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  30.09.2005. 13:17

Comentarii

JOS MAFIA SINDICALA
19.02.2012. 07:37

Cititi din arhiva acestui ziar din luna septembrie 2005.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: