COPIII SUNT CEI DINTÂI ALEŞI ÎN URNELE DE VOT ALE VIEŢII! - Opinii - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Opinii · COPIII SUNT CEI DINTÂI ALEŞI ÎN URNELE DE VOT ALE VIEŢII!

COPIII SUNT CEI DINTÂI ALEŞI ÎN URNELE DE VOT ALE VIEŢII!

prof. Vasile Gogonea

prof. Vasile GOGONEAPoate că Însuşi Dumnezeu a hărăzit ca să fie o zi care prilejuieşte sărbătoarea copilăriei, pentru mângâierea sufletului copiilor, pentru a inspira comunitatea mare, dar şi familia noastră, pentru că nu putem fi niciodată nepăsători, pentru că trebuie să ştim să apreciem şi să iubim copiii, fiindcă trebuie să ne preocupe seninătatea viitorului lor, dar să ne şi îngrijoreze norii care le ameninţă orizontul vieţii, în condiţiile în care avem atâtea responsabilităţi faţă de prichindei!

A trăi cu bucurie copilăria înseamnă a vedea toate câte sunt în jurul nostru ca pe un dar de nepreţuit al Lui Dumnezeu, a lăsa toate să fie darul Său, a nu poseda nimic şi pe nimeni şi a te bucura de fiecare stea care cade de pe cer. Dar, până la cer, sărăcia, abuzurile, violenţa şi suferinţele copiilor sunt aici, pe pământ! Astfel, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 150 de milioane de fete şi 73 de milioane de băieţi sub 18 ani au fost victimele agresiunilor sexuale în ultimul an. Violenţa impotriva copiilor merge de la neglijarea şi “educarea” prin bătaie, pentru a ajunge la cele mai dure forme de abuz, inclusiv violul şi crima.

Un asemenea tip de violenţă trece peste graniţele geografice, rase, clase, religie şi cultură. Are loc acasă, în şcoli şi pe stradă, la locul de muncă sau în locurile de agrement, în centrele de îngrijire şi în cele de detenţie. Agresorii pot fi părinţii, membrii familiei, profesorii, îngrijitorii copiilor, oamenii legii sau alţi copii, aşa cum explica autorul celui mai cuprinzător raport despre violenţa împotriva copiilor, fostul Secretar General al ONU, Kofi Annan, într-un studiul realizat la nivel global, pentru o perioadă marcată de ultimii trei ani, pe probleme de violenţă împotriva copiilor.

Vă propun să pornim la analiza urnelor de vot ale vieţii, chiar de la spaţiile dedicate copiilor, care trebuie să fie funcţionale, stimulative, sigure şi, pe cât posibil, adaptate vârstei, iar o serie de specialişti consideră că începând de la camera în care îşi petrece cea mai mare parte a timpului, putem spune că dormitorul copilului este de fapt un spaţiu în care acesta îşi desfăşoară o mare parte dintre activităţile cotidiene. Fie că doarme, se joacă sau studiază, copilul se va refugia întotdeauna cu plăcere în camera lui, de aceea este esenţial să se simtă bine, iar din acest motiv, părinţii trebuie să ţină cont, într-o anumită măsură, de gusturile şi preferinţele celui mic, mai ales că spaţiul nu trebuie încărcat excesiv, că linia generală trebuie să fie simplă, cu piese confortabile şi sigure, lăsând decoraţiile specifice şi culorile să fie vedetele spaţiului! De cele mai multe ori, un pat sau o canapea extensibilă, spaţiile de depozitare pentru jucării (în cazul în care copilul are o vârstă mai mică), pentru cărţi (dacă avem de-a face cu un elev) şi un birou sunt suficiente. Culoarea pereţilor joacă un rol decisiv în amenajarea camerei copilului, iar dacă avem unele cunoştinţe despre psihologia culorilor, vom afla că sunt recomandate culorile mai puţin intense, pastelate, care să reflecte lumina în încăpere, să creeze senzaţia unui spaţiu „cald” şi să alunge monotonia unei camere de apartament. Deşi nu există prea multe restricţii în privinţa culorilor, trebuie acordată atenţie şi modului în care acestea se combină, pentru a nu se crea un efect vizual neplăcut şi pentru a nu obosi ochiul. Este recomandat să nu se folosească un număr mare de culori şi este de preferat, pe cât posibil, să se asorteze pereţii cu mobila, chiar şi cu parchetul. În orice caz, culorile din camera copilului vor fi mai variate decât cele din camerele adulţilor. Camera fetiţei poate fi diferită de cea a băieţelului în privinţa culorii, iar dacă supoziţia priveşte aspectul vestimentar, unde coloristica este, evident, segregată, imaginaţia ne ajută să facem diferenţierea dintre băieţel şi fetiţă, cu atât mai mult cu cât, în cazul în care amândoi împart aceeaşi cameră, trebuie avut grijă ca în acest spaţiu comun să se regăsească elemente specifice fiecăruia, pentru că într-o astfel de situaţie trebuie exploatat foarte mult aspectul funcţional şi armonios al cadrului comun de viaţă.

Indiscutabil, întotdeauna şi în toate locurile, culorile stimulează dezvoltarea celor mici, iar unul dintre criterii este acela al aspectului plăcut. De cele mai multe ori, dacă nu întotdeauna, în funcţie de posibilităţi, părinţii îşi doresc o cameră „vie“ pentru copiii lor, care să le stimuleze imaginaţia, curiozitatea, simţul estetic, buna creştere şi educaţia. Pe de altă parte, un al doilea criteriu este reprezentat de identitatea de sex, deoarece se alege albastru sau verde pentru băieţi şi roz sau ceva de acest gen pentru fete. Pentru părinţii care nu pun un accent deosebit pe modul cum va arăta la nivel coloristic camera copiilor, atragem atenţia că studiile arată că aceasta este o excelentă cale pentru a completa stimularea generală prin care cei mici se dezvoltă, mai întâi în aria educaţiei estetice. Aproape fără să percepem noi înşine, constatăm că de multe ori copiii sunt fi mai centraţi pe folosirea frumosului în viaţa proprie, abia după aceea se stimulează necesităţile generale de dezvoltare ale copilului. Alegerea unor culori pastelate, nu foarte violente (roşul intens ar conduce la o prea mare activare, de exemplu) poate produce o atmosferă plăcută în cameră. Mai mult decât atât, dacă copilul are o minimă capacitate de alegere, el poate fi întrebat ce culoare preferă, dezvoltându-se astfel abilitatea sa de a lua decizii. Satisfacţia copilului va creşte, dacă va încerca bucuria datorită faptului că mediul său ambiant este rezultatul alegerii sale, şi nu îi este impus. Nu trebuie să uităm că în fiecare clipă care scapă atenţiei noastre, copiii se află într-o continuă dezvoltare, iar părinţii trebuie să îi implice în toate deciziile care îi privesc nemijlocit. Cu toate acestea, cred că nu trebuie să exagerăm şi să spunem că identitatea personală a unui copil este influenţată definitoriu de culoarea pereţilor camerei. Desigur, ar fi un pic ciudat să alegem roz pentru camera unui băieţel, dar ni s-ar mai părea la fel de neverosimil să vopsim în bleu sau verde deschis camera unei fetiţe! În momentul în care fetiţele sunt îmbrăcate în astfel de culori, nu cred că vopsirea pereţilor camerelor lor ar avea un impact negativ în formarea identităţii de sex. Pe linia preocupărilor asidue ale părinţilor şi ale educatorilor, este cunoscut faptul că medicii recomandă copilului să respecte cu stricteţe orele de somn. De exemplu, unui şcolar din clasele mici, nu îi sunt suficiente opt ore pentru odihnă. Copiii de clasa I (6-7 ani) au nevoie de 10-11 ore de somn. La această vârstă, ei nu mai trebuie să doarmă în timpul zilei, dar, pentru a fi eficienţi la şcoală, este recomandat să se odihnească aproximativ o oră după ce vin de la cursuri, chiar dacă ascultă muzică sau urmăresc programul preferat la televizor. Pe măsură ce copilul creşte, scade numărul orelor de odihnă: la 9 ani – zece ore, la 12-13 ani – nouă ore, iar după 15 ani, opt ore. Un medic pediatru sau un pedagog cu experienţă, va recomanda începerea programului de dimineaţă, la o oră obişnuită, şi este de preferat ca elevii să meargă la şcoală numai în primele ore ale zilei.

Copiii contribuie la găsirea păcii şi a Raiului ceresc în inima noastră, a familiei noastre şi a întregii omeniri. Dar, vă întreb, stimaţi cititori, aşa cum este firesc să mă întreb eu însumi, ca educator şi ca părinte: oare, suntem noi, adulţii, suficient de pregătiţi pentru a descifra psihanaliza unui copil? Cum poţi să lucrezi mai bine cu copiii dificili? Această întrebare îşi poate găsi răspunsuri multiple, în condiţiile în care copilul se află într-o luptă continuă între impulsurile distructive şi cele de iubire şi de viaţă “ca o pradă”, atât a anxietăţilor persecutorii, cât şi a celor depresive! Sunt analişti care apreciază că, în general, copiii sub şapte ani sunt neanalizabili, iar în cazul copiilor mai mici de această vârstă, metodele şi atitudinile analitice ar fi inadecvate, putând fi combinate cu abordări pedagogice şi behavioriste (comportamentale)!



Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  15.06.2008. 08:37

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: