Prefectul sectant Banţa transformă prefectura în asociaţie familială - Investigatii - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Investigatii · Prefectul sectant Banţa transformă prefectura în asociaţie familială

Prefectul sectant Banţa transformă prefectura în asociaţie familială

Cu susţinerea MIRA

Prefectul sectant Banţa transformăLa şase luni de la instalare, prefectul Victor Banţa a început deja „curăţenia” printre funcţionarii prefecturii, eliminând elementele nedorite în favorarea unor indivizi cu care are legături de familie, îi sunt prieteni, sau îi pot crea anumite avantaje. În timp ce pentru presă pozează într-un prefect model care are ca unic scop stârpirea corupţiei din instituţie, departe de ochii ziariştilor Banţa îşi crează un cerc de adepţi supuşi care-i pot face favoruri la momentul oportun.

Stilul dictatorial al prefectului a fost primit în mod diferit de către angajaţii prefecturii, unii dintre ei au acceptat ordinele stăpânului de teamă să nu-şi piardă locul de muncă, alţii au preferat să fie transferaţi, sau să-şi dea demisia.

Neli Matei
neli.matei @scandaldegorj.ro

Fără număr pentru naşu’

Florea Ionescu, şef Serviciu Financiar Contabil din cadru Prefecturii Gorj, un serviciu cheie în orice instituţie, a făcut parte, până nu demult, dintre funcţionarii deloc agreaţi de către prefectul Victor Banţa. Antipatia prefectului s-a topit brusc în momentul în care femeia a fost de acord şi a pus în practică ceea ce-şi dorea Banţa. La numirea sa în funcţia de reprezentant al Guvernului în teritoriu, serviciile IT pentru prefectură erau asigurate de către Eltop, contractul cu firma respectivă nefiind pe placul prefectului dintr-un motiv simplu: naşul său deţine o societate care prestează în domeniu şi nu i-ar fi picat tocmai rău nişte bani încasaţi de la o instituţie publică. Astfel, contractul cu Eltop a fost reziliat şi, în urma unui simulacru de licitaţie, SC TDS ORSTA PROD SRL a preluat serviciile IT din cadrul prefecturii. Societatea aparţine vicepreşedintelui PNL Gorj, Gheorghe Orzan, care este şi naşul familiei Banţa.

De când îşi armonizează părerile cu ale şefului, şefa serviciului financiar contabil prosperă, alături de fiul său Cătălin Ionescu, consilier juridic la compartimentul Dezvoltare Economică din Prefectura Gorj, surse din interior susţinând că sporurile acestora s-au înmulţit nejustificat, în ultimul timp.

După încheierea contractului firma lui Orzan a şi livrat instituţiei prefectului aparate de aer condţionat şi calculatoare la care asigură şi service-ul. Şi vor avea nevoie de mult service, având în vedere că toată lumea ştie că Orzan comercializează marfă de proastă calitate.

Cu toate acestea, vicepreşedintelui PNL îi merge din ce în ce mai bine în ultimul timp, el furnizând calculatoare nu doar Prefecturii Gorj, ci şi Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj. Acestea s-au defectat după câteva zile, însă, după cum spuneam, nu e nimic neobişnuit în ceea ce priveşte produsele vândute de firma lui Orzan.

Şi pe plan familial îi merge la fel de bine naşului prefectului, mai ales din cauza prieteniei amândurora cu şeful Autorităţii de Control al Guvernului, Emanoil Neguţ. Fiul vicepreşedintelui PNL Gorj „şi-a găsit” de lucru la Capitală, tocmai în instituţia condusă de către Neguţ.

Direcţie creată special pentru finul prim-procurorului Focşan

De acum om cu influenţă, finul Banţa a învăţat repede că trebuie să calci pe cadavre dacă vrei să aranjezi lucrurile în aşa fel încât să te avantajeze.

După iscarea scandalului privind-o pe Ioana Călinescu, şefa Serviciului Verificarea Legalităţii, acuzată că a forţat mai mulţi secretari de primării să o numească în comisiile de supraveghere a alegerilor locale, în cadrul Prefecturii Gorj a mai răsărit o direcţie. Direcţia de Verificare a Legalităţii este proaspăt apărută în organigrama prefecturii, la fel ca şi directorul ei, Liviu Diaconescu, numit deocamdată cu delegaţie.

Aceleaşi surse, din prefectură, spun că Diaconescu - care este finul prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Gheorghe Focşan – şi-a dorit postul ocupat de către Ioana Călinescu, motiv pentru care aceasta a şi ajuns subiect de dosar penal pe la poliţie şi Parchet. Cum situaţia trenează pentru că femeia şi-a luat concediu medical, iar treburile în justiţie nu se mişcă suficient de repede, pentru ca Diaconescu să nu stea pe tuşă a fost creată această direcţie.

Nu spunem că Ioana Călinescu este nevinovată, ci doar că în situaţia ei se află şi alţi subordonaţi ai lui Banţa pe care însă, prefectul nu i-a deferit Parchetului pentru că aceştia fac parte dintre acoliţii atât ai săi, cât şi ai lui Liviu Diaconescu.

Despre Diaconescu există foarte multe lucruri de spus şi nu de bine, inclusiv despre modul în care încearcă să rezolve problemele apropiaţilor făcând presiuni asupra unor persoane din administraţia publică locală. Activitatea deloc legală a directorului Direcţiei de Verificare a Legalităţii din cadrul Prefecturii Gorj, merită să facă obiectul unui articol de presă separat.

Cancelarul prefectului, afacerist în timpul serviciului

Faptul că Victor Banţa face orice pentru apropiaţii săi o dovedeşte şi numirea lui Ovidiu Felician Stârcea în funcţia de director al Cancelariei Prefectului. Prieteni de pe vremea când mergeau împreună la cursurile Institutului Naţional de Administraţie şi împărţeau aceeaşi cameră, Banţa şi Stârcea îşi cultivă în continuare relaţia, chiar dacă acest lucru nu e de vreun folos prefecturii.

Felician Stârcea, fiul lui Dumitru Stârcea, fost controlor financiar al Camerei de Conturi Gorj, este un om foarte ocupat bineînţeles cu afacerile persoanale, dar nu strică şi un salariu de bugetar. El deţine două firme, una la Bucureşti care se ocupă de grafică, iar alta la Tg-Jiu. Cea de aici, Starcor Evolving, a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 52 de miliarde de lei vechi şi un profit de doar 240 de milioane de lei vechi. Cum lucrurile merg strună la Tg-Jiu, Stârcea îşi petrece majoritatea timpului pe la Bucureşti, chiar dacă ar trebui să zică „prezent” la apelul de dimineaţa din prefectură însă, relaţia cu prefectul Victor Banţa îi permite orice, chiar să fie remunerat pentru o muncă neprestată.

Susţinere de la MIRA

Procedând deontologic, am solicitat, în mod oficial, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, mai exact Direcţiei Comunicare şi Relaţii Publice, din cadrul acestuia, un punct de vedere faţă de trecutul de membru marcant al MISA al actualului prefect de Gorj, Victor Banţa. După o lungă perioadă de tergiversări, unul dintre ofiţerii de presă ai ministerului şi-a făcut timp să întocmească un răspuns sec, în care nu demonstrează decât că vorbeşte din auzite despre legile ţării, iar materialele pe care i le-am pus la dispoziţie, sunt doar maculatură.

Comisarul şef Gabriel Mitroiu, este de părere că înalţii funcţionari publici se supun Legii 189/1999, privind ... exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni. Merge chiar mai departe şi dă dovadă de şi mai mult „profesionalism”, făcând trimitere la art. 54 din legea respectivă, fără să aibă habar că actul legislativ la care face referire, nu are decât 12 articole şi nicio legătură cu statutul funcţionarilor publici.

Dacă nici măcar legea, în baza căreia a întocmit comunicatul, n-a avut bunul simţ să o verifice, cu siguranţă n-a verificat nici dacă Victor Banţa întruneşte condiţiile impuse de statutul funcţionarilor publici (pentru necunoscători Legea 188/1999 – n.r.).

De exemplu, faptul că Banţa nu are cum să cumuleze „cel puţin 5 ani vechime în specilitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice”, în condiţiile în care, el, e de meserie inginer şi a lucrat o viaţă la Romtelecom, mai exact până la 1 martie a.c. În consecinţă, Victor Banţa are atâta experienţă în administraţia publică, câte cunoştinţe despre legile funcţionarilor publici are comisarul-şef, Gabriel Mitroiu. În concluzie, MIRA consideră că prefectul Banţa îndeplineşte toate condiţiile persoanelor care ocupă funcţii publice, însă nu face nicio referire la calitatea acestuia de fost şi-sau actual adept al MISA. Evitarea unui răspuns concret referitor la acest aspect, de ordin moral, acela de adept MISA al reprezentantului Guvernului în judeţ, exprimă, în mod evident, acordul tacit al ministrului Cristian David cu privire la numirea unui sectant, propus de PNL, pentru postul de prefect în Gorj.

Filiera Neguţ

Susţinerea de care se bucură Banţa în cadrul MIRA, mai exact a ministrului Cristian David şi a secretarului de stat în relaţia cu prefecturile, Victor Paul Dobre, este „opera” lui Emanoil Neguţ, şeful Autorităţii de Control a Guvernului, unul din apropiaţii lui David, pe care, l-a şi succedat în funcţie, de altfel, după ce acesta a fost numit ministru. Pripăşit în PNL Gorj, pe o funcţie de vicepreşedinte, Neguţ a avut o contribuţie majoră la numirea lui Banţa în funcţia de prefect. Dar, între Emanoil Neguţ şi Dan Ilie Morega, şeful filialei judeţene a partidului, au apărut o serie de disensiuni şi certuri, chiar înaintea stabilirii candidaturilor pentru alegerile parlamentare. Neguţ a pierdut sprijinul Biroului politic al PNL Gorj, pentru că tocmai râvnise la colegiul electoral unde Morega îşi anunţase candidatura, dar nu şi funcţia din partid. Surse din interiorul partidului declară că Neguţ ar fi constituit deja un grup anti-Morega, din care face parte, pe lângă câţiva liberali, şi protejatul său, prefectul Victor Banţa. Acestuia, conform surselor citate, Neguţ i-ar fi promis că-l va susţine, atât în faţa ministrului David, dar şi a şefului său direct, Victor Paul Dobre, în cazul unei eventuale încercări de schimbare a sa din funcţie.

De altfel, secretarul de stat Paul Dobre a fost prezent şi la înscăunarea prefectului, pe 1 aprilie, iar, în data de 10 iunie, ministrul Internelor a venit într-o scurtă vizită la Prefectura Gorj, însoţit fiind chiar de către Emanoil Neguţ.Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  22.09.2008. 13:27

Comentarii

Boaz
25.09.2008. 01:19

Masonii din judet sunt ofticati ca nu pot sa-si traga spagile pentru ca sta Banta cu ochii pe ei ca pe butelie!
Mai terminati cu minciunile ca se vede cine a dat comanda pentru articol!

WILSON
23.09.2008. 16:14

MAI DOCUMENTATI-VA
Nu cunoaste-ti multe lucruri iar din acest articol nici 50% nu sunt reale iar restul sunt total invers

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: