Primarul penal Pienaru, şmenuri la licitaţiile cu bani publici - Ancheta - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Ancheta · Primarul penal Pienaru, şmenuri la licitaţiile cu bani publici

Primarul penal Pienaru, şmenuri la licitaţiile cu bani publici

01
Locuitorii comunei Bumbeşti-Piţic au hotărât în iunie 2008 că cel mai potrivit primar pe care l-ar putea avea este candidatul PSD Ion Pienaru, motiv pentru care l-au şi desemnat să le conducă destinele vreme de patru ani. CV-ul celui care mai făcuse parte din conducerea administraţiei locale în perioada 2000-2004 din postura de viceprimar nu-l recomanda ca fiind cea mai potrivită alegere, însă votul liber exprimat al concetăţenilor săi l-a propulsat în funcţia de primar, lucru deloc benefic pentru comună.

Poliţist penal...

Caracterul arivist al lui Ion Pienaru a fost demonstrat oficial încă din vremea când era viceprimar şi, alături de primarul de atunci al comunei Bumbeşti-Piţic, Gheorghe Călugăru, a devenit protagonist al unui dosar penal după ce s-a dovedit că se face vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice, uz de fals şi delapidare. Acţiunile ilicite ale lui Pienaru erau însă meteahnă veche şi i-au produs numai neplăceri de-a lungul timpului. Poliţist de meserie, cariera acestuia s-a întrerupt brusc cu o excludere din poliţie, după doi ani de şefie la Postul de Poliţie Bumbeşti-Jiu, după implicarea sa în activitatea infracţională de la nivelul oraşului şi înlocuirea unor probe biologice în cazul unui accident produs cu maşina de serviciu. Problemele avute la Poliţia Sadu nu l-au învăţat minte şi a continuat să creeze necazuri pe oriunde a trecut, memorabil fiind momentul în care, ca şef al gardienilor publici la Bengeşti a „uitat” să le dea salariile subordonaţilor săi, fiind condamnat în 1996 pentru neglijenţă în serviciu.

Alegerile din 2000 i-au dat posibilitatea lui Ion Pienaru să activeze în localitatea de domiciliu, Bumbeşti-Piţic, în funcţia de viceprimar. Cum obiceiurile vechi nu se schimbă niciodată, în cârdăşie cu primarul Gheorghe Călugăru, au făcut-o de oaie jonglând cu treburile primăriei.

... viceprimar la fel de penal...

În perioada 2003-2004 Primăria Bumbeşti-Piţic a angajat, prin intermediul AJOFM, şomeri care prestau, contra unui salariu, activităţi folosindu-se şi de utilajele din proprietate. În 2004, 15 persoane angajate astfel au muncit, teoretic, în acest regim. Teoretic, pentru că doar o parte din cei 15 se prezentau zilnic la lucru, ceilalţi fiind pontaţi fictiv de către primar şi viceprimar. Pe lângă pontaj cei doi mai întocmeau plăsmuit şi recepţii şi rapoarte de lucru. În plus, Ion Pienaru a achiziţionat, în numele primăriei, 500 de litri de motorină care a fost distribuită unor tractorişti fără elaborarea niciunul document. Măgăriile făcute de cei doi s-au conturat într-un dosar penal stabilindu-se că din cele 10964 de ore pontate pentru cele 15 persoane angajate de primăriei 8731 erau fictive. Prejudiciile create de către cei doi s-au ridicat la câteva sute de milioane de lei vechi, bani pe care inculpaţii s-au angajat în instanţă că-i vor plăti. Pentru faptele comise au primit şi nişte amenzi, destul de nesemnificative însă ca şi cuantum.

În timp ce Ion Pienaru răspundea „prezent” prin sălile de judecată în calitate de inculpat a venit şi vremea alegerilor din 2008, iar fostul viceprimar s-a gândit că s-ar descurca cu mult mai bine din postura de primar, aşa că şi-a prezentat candidatura şi a şi reuşit să ocupe postul, deşi mai toată lumea îi cunoştea trecutul penal.

... şi primar idem

Nici nu s-a instalat bine în fruntea primăriei că s-a şi apucat să facă ceea ce ştia mai bine: fapte ilicite. Alocarea de către Guvern a sumei de cinci miliarde de lei vechi pentru executarea a 1126 ml de drum între DN 67 şi DC 26 i-a oferit noului primar posibilitatea să-şi arate „măiestria” în ale şmenurilor. A început prin a ţine ascuns faptul că se va organiza o licitaţie pentru adjudecarea acestei lucrări, anunţând acest lucru în ziua când aceasta s-a ţinut printr-un anunţ lipit pe geamul primăriei. În plus, proiectul n-a fost pe placul său, aşa că a dat ordin secretarului primăriei, Valentin Dumitru să modifice dimensiunile la care trebuia executat drumul, cantitatea de materiale, manoperele şi orele de funcţionare ale utilajelor. Când ordinul a fost îndeplinit proiectul a fost trecut prin consiliu local şi aprobat pe loc.

La licitaţie a fost chemată o singură firmă, agreată de către primar, SC Ancorad Oltenia S.A. Craiova, care a şi câştigat, aşa cum era de aşteptat. Reprezentanţii firmei şi Pienaru erau cunoştinţe vechi, societatea executând, în 2004, un drum comunal, pe fonduri Sapard, lucrare ce a ajuns, până la final, de la 27 de miliarde de lei vechi la peste 40 de miliarde. Dat fiind colaborarea atât de „fructuoasă” între societatea doljeană şi funcţionarul public gorjean, aceştia au repetat încă o dată figura şi au construit un drum după propriile norme. Lungimea acestuia este doar de 1000 ml, nu 1126, aşa cum se prevedea în proiectul pentru care guvernul alocase banii, nu există un şanţ dalat aşa cum se specifică în acte, nu există suprastructură, iar asfaltul nu are grosimea prevăzută de norme, iar sub el nu se află decât 10 cm de balast de râu fără să fie pusă piatră spartă şi sorturi. Pe lângă banii primiţi de la Guvern. Consiliul Judeţean Gorj a alocat şi el 1,8 miliarde de lei vechi destinaţi aceluiaşi drum, însă Ion Pienaru n-a considerat necesar să-i investească în lucrarea pentru care au fost destinaţi şi a executat alături de drumul cu pricina un altul cu lungimea de 350 ml pe la poarta preasupusului său angajat Valentin Dumitru, secretarul primăriei. Este inutil a se preciza că pentru această lucrare n-a existat vreun proiect, sau vreo licitaţie pentru încredinţarea lucrării.

Pentru ca balamucul să fie complet Ancorad a ciupit de aici de colo din materialele şi aşa puţine folosite şi a plombat şi drumul executat în 2004, deşi acest lucru ar fi trebuit să-l facă în termenul de garanţie al lucrării, dar având în vedere relaţiile cordiale cu primarul, doar nu era să muncească pe degeaba.

Omul fără frică

Deşi vechile sale probleme penale s-au terminat definitiv printr-o condamnare la Curtea de Apel Craiova, primarul Ion Pienaru nu se teme că i s-ar putea întâmpla ceva rău pentru că, după cum singur se laudă, are pile puternice. Conform propriilor spuse se bucură de susţinere nelimitată de la vârful Consiliului Judeţean, a prefectului Ion Florescu şi a unui amic din Curtea de Conturi. În privinţa lucrărilor care se execută la Bumbeşti-Piţic beneficiază de colaborarea dirigintelui de şantier ing. Ion Dina, care semnează fără probleme acte de recepţie fără să-şi bată capul dacă sunt reale sau nu şi de cea a reprezentatului Inspectoratului în Construcţii Gorj, Ion Merfu. Poate însă, totuşi, printre organele ce pot lua la bani mărunţi primăria Bumbeşti-Piţic şi afacerile ilicite ce se derulează aici mai sunt şi câteva imune la influenţa cu care se laudă Ion Pienaru şi astfel se vor face câteva controale care să readucă lucrurile pe făgaşul normal şi să atragă responsabilitatea celor vinovaţi.Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  11.05.2009. 06:40

Comentarii

Marcian
14.05.2009. 02:02

Daca este vinovat atunci sa plateasca!

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: