Morega: PSD va fi vinovatul de serviciu în acest guvern
Deputatul Dan Ilie Morega a făcut, săptămâna trecută, mai multe declaraţii în media prin care le reproşa liderilor de la Bucureşti ai PNL că nu au consultat delegaţia permanentă a partidului cu privire la participarea sau neparticiparea la guvernare.
Morega vorbeşte, într-un interviu acordat „Scandal de Gorj”, despre intrarea sa în PNL, despre ascensiunea partidului, dar şi despre partenerii actualului guvern.
Mihai Popescu
mihai.popescu @scandaldegorj.ro
Domnule Morega, vă doreaţi atât de mult ca partidul să rămână la guvernare încât aţi reproşat public liderilor acestuia că au luat hotărâri nestatutare?
Eu, prin acele declaraţii, n-am dorit ca PNL să rămână la guvernare însă, era normal ca Delegaţia Permanentă să fi fost consultată în acest sens. Şi până acum, chiar dacă partidul a fost la guvernare, eu, personal, am fost în opoziţie. Bineînţeles una relativă pentru că n-am beneficiat de favorurile guvernării, n-am ocupat vreo funcţie înaltă cerşită pe la Bucureşti, pe la conducerea partidului.
Am considerat de cuviinţă ca acolo unde mă implic să am performanţe şi nu le puteam avea dacă ocupam oarece funcţii publice pe la capitală şi în acelaşi timp să mă ocup şi de organizaţia judeţeană a PNL.
Eu nu mă pot schimba de aceea am pus pe primul loc interesul partidului, ca acesta să crească în opţiunea electoratului, şi nu propriul interes. Când am venit la PNL, după alegerile locale din 2004, partidul obţinuse rezultate dezastruase, 9,2 %.
Dar mai cochetaseţi cu partidul şi înainte...
Iniţial, când a avut loc fuziunea PNL-Câmpeanu cu PNL, am avut promisiunea de la conducerea centrală că cine se poziţionează mai bine în sondaje, dintre cei doi preşedinţi, adică eu şi Gheorghe Grivei, acela va fi preşedintele organizaţiei judeţene a PNL. Lucrurile n-au stat deloc aşa deşi, eu am avut aproape 60 % credibilitate şi peste 85% notorietate, preşedinte a fost pus tot Grivei. M-am gândit că, la cum se situa la vremea aceea partidul şi care era situaţia în interiorul său, nu puteam scoate, la alegerile locale din 2004, mai mult de un consilier judeţean. Eu de două ori am ieşit consilier judeţean ca independent iar PNL-ul putea profita de notorietatea mea, dar nu s-a dorit acest lucru.
Am trecut la PRM şi am scos şapte consilieri judeţeni şi ne-am bătut la preşedenţia consiliului judeţean. Făcusem alianţă cu PD şi PNL, urmând ca eu să ocup funcţia de preşedinte al consiliului judeţean, iar domnii Manta şi Grivei să fie vicepreşedinţi. Din păcate am mers pe mâna domnului Manta în negocierile cu cei de la PNL, pentru a ne asigura loialitatea acestora însă, la votul din plen aceştia ne-au executat şi ne-au trădat în favoarea PSD.
Abia după aceea aţi devenit liberal cu acte...
La scurt timp am fost rugat să preiau PNL şi am făcut-o fiind sigur că pot obţine rezultate deşi, primisem ofertă din partea lui Corneliu Vadim Tudor de a candida, la alegerile parlamentare, unde doresc eu, pentru senator sau deputat, pe primul loc. M-am scuzat elegant că dacă nu avusesem capacitatea de a reuşi să pun preşedintele consiliului judeţean de la PRM, asumându-mi exclusiv acel eşec, nu avea rost să continui pentru că normal era să fiu sancţionat. Deşi, Vadim îmi mulţumise pentru rezultatele obţinute la „locale”, ulterior, după plecarea din PRM, m-a porcăit.
Am preluat PNL-ul când acolo erau mari probleme, cu cei patru, care au votat cu PSD, excluşi, cu pata pusă de cel care fusese interimar, Paul Petre Ţârdea, implicat în fraudele de la BCR şi am muncit, împreună cu cei 11 colegi şi prieteni cu care sunt şi acum în echipa de conducere. Nici la alegerile parlamentare din toamna lui 2004 nu m-am trecut pe nicio listă, de la Bucureşti fiind trimis Sorin Paveliu.
V-aţi asumat candidatura acestuia la Gorj?
În condiţiile unor rezultate slabe la alegerile locale, când la conducerea partidului era altcineva, Paveliu a fost impus, iar eu mi-am asumat doar munca. După ce a ieşit deputat, după cum bine ştiţi, Paveliu nu a făcut nimic pentru Gorj, mai mult a atacat în presă şi a denigrat organizaţia care l-a scos parlamentar.
Primul examen al dvs. la conducerea PNL Gorj a fost abia la „localele” din acest an?
După aproape 20de ani, PNL a obţinut la Gorj rezultate istorice: 17 %, iar eu, candidat fiind la funcţia de preşedinte al consiliului judeţean, 29 % şi, după cum se poate observa eu am fost locomotiva partidului, iar de la trei primari PNL câţi erau, am reuşit să scoatem 15 primari, trei dintre aceştia la oraşe,17 viceprimari şi consilieri de la 81 la 179 şi, nu în ultimul rând un post de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. Pentru aceste rezultate am fost felicitat în cadrul delegaţiei permanente de chiar preşedintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu.
Şi la recentele alegeri...
Cât priveşte alegerile din 30 noiembrie, speram să scoatem doi deputaţi, eu şi dl. Manta dar nu ştiu ce s-a întâmplat. Personal speram un procent mai mare.
A devenit organizaţia judeţeană o voce în interiorul PNL?
Referitor la declaraţiile mele privind consultarea delegaţiei permanente în problema intrării sau nu la guvernare, mulţi colegi din teritoriu îmi împărtăşesc opinia dar nu au curajul s-o spună. Organizaţia de la Gorj a devenit o voce în PNL. Era normal ca delegaţia permanentă să fie consultată, conform statutului partidului, pentru că nu două sau trei persoane hotărăsc soarta acestuia.
Nu e firesc ca Bogdan Olteanu să se erijeze în „ el lider maximo”, în condiţiile în care nu deţine funcţii în partid, şi să facă jocurile în cadrul PNL, lucru care îi deranjează foarte mult pe liderii judeţeni. Eu nu-i neg capacităţile profesionale şi politice ale lui Olteanu dar, în jurul lui Tăriceanu puteau fi negociatori de linia întâi cu o experienţă vastă.
O consultare a delegaţiei permanente nu era privită, ca în cazul PSD, că baronii locali vor la guvernare?
Atâta timp cât eu nu am avut niciun fruct al guvernării, niciun ciolan, nu se putea interpreta astfel.
Liderii de la centru au procedat exact ca la constituirea cabinetului „Tăriceanu II”, au impus miniştrii deşi, şi în acest caz trebuiau să aibă loc consultări. Eu imi voi respecta promisiunile electorale şi din opoziţie pentru că voi încerca să conlucrez cu ceilalţi parlamentari gorjeni. Dacă nu vor fi interesaţi de soarta gorjenilor voi spune presei despre eventualele preocupări ale lor care nu au legătură cu interesul celor mulţi.
Cum vedeţi noul guvern?
PSD va fi vinovatul de serviciu pentru Băsescu. Le vor da ministerele care nu vor face faţă problemelor sociale, Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei şi apoi va da vina pe ei. Pesediştii nu vor avea viaţă lungă la guvernare.
Liderii locali ai partidelor aflate la guvernare se vor înţelege, vor putea sta la aceeaşi masă?
La Gorj, liderilor PD-L şi PSD le urez (râzând) să se iubească bine!
Recomandă acest articol:
15.12.2008. 23:46
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu