535 de milioane de lei vechi cheltuite pe apă minerală, suc şi cafea
Instituţiile publice înregistrează anual cheltuieli, consistente uneori, pentru delectarea papilelor gustative ale angajaţilor cu diferite produse reconfortante dar şi pentru deplasări în interes de serviciu cu denumiri pompoase şi efect zero. Pentru că de obicei ceea ce se realizează în interesul judeţului este greu perceptibil din cauză că performanţele lasă de dorit, aceleaşi instituţii publice cheltuiesc o groază de bani şi pentru mediatizarea activităţii lor prin organele mass-media scutind, pe de-o parte, munca funcţionarilor publici care le conduc de lupa ziariştilor, dar şi partidele din care fac parte aceştia de criticile aceloraşi ziarişti care devin mai maleabili ştiind că au o sursă de venit din banii statului.
Adrian Iovan
adrian.iovan @scandaldegorj.ro
Protocol de peste 500 de milioane de lei vechi
Consiliul Judeţean Gorj a desfăşurat anul trecut o activitatea epuizantă dacă e să ne luăm după cantitatea de cafea care s-a consumat în cadrul acestei instituţii. Deşi se lucrează doar cinci zile din şapte şi au fost destule sărbători în timpul cărora nu s-a prestat, la consiliu s-au consumat, până pe data de 23 decembrie 2008, 110 kg de cafea boabe şi 160 de pungi de cafea Jacobs. Pentru a îndulci stresul serviciului s-au folosit 65 de cutii cu pliculeţe de zahăr amestecat cu 18 cutii de spatule, atât de puţine probabil pentru că, la început de criză economică, pentru a reduce chetuielile, funcţionarii au fost nevoiţi să-şi aducă fiecare linguriţă de acasă. Economie nu s-a făcut însă la lămâi fiind cumpărate 23 de kg necesare la aromatizarea miilor de sticle de apă minerală achiziţionate poate pentru a stinge setea de muncă în folosul comunităţii a zecilor de rubedenii şi pile angajate în consiliul judeţean. Până înainte de Crăciun s-au consumat 2140 de sticle de apă minerală la 0,5l; 648 de sticle de 1,5 l; 624 sticle de apă plată la 0,5 şi 66 de sticle de 1,5 l. Deşi nesănătoase, băuturile carbogazoane au avut şi ele căutare în consiliu, fiind cumpărate câte 866 de sticle de Coca Cola şi Fanta la 0,5 l; 41 de sticle de Coca Cola la 2 l şi 35 de sticle de Fanta la 2 l.
Probabil pentru obrazurile subţiri a fost cumpărat şi suc natural, Santal, 53 de cutii.
Valoarea totală a cheltuielilor de protocol a însumat 53.434 de lei, sumă în care, susţine biroul de presă al consiliului judeţean, se includ şi banii daţi pe mese festive, coroane şi flori necesare ornării birourilor.
Demn de reţinut este faptul că aceste cheltuieli au fost făcute înainte de sărbătorile de iarnă când orice instituţie publică care se respectă consumă mai mult că doar nu consumă din propriul buzunar.
Deşi adresa trimisă de redacţia noastră în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, spunea destul de clar că ne interesează suma cheltuită pe protocol şi ce anume s-a cumpărat şi în ce cantitate, Prefectura Gorj a preferat să facă public doar cât anume s-a cheltuit nu şi ce s-a cumpărat, consumându-se peste 8030 de lei, doar de la începutul anului până în luna noiembrie inclusiv. Biroul de presă al Prefecturii susţine că aceşti bani s-au cheltuit pentru achiziţionarea de: cafea, sucuri, apă minerală, zahăr, fursecuri, saleuri şi alune.
Plimbări în străinătate şi cosmetizare pe bani publici
Tot anual personaje importante din cadrul instituţiilor publice se plimbă pe banii statului, cu folos spun ei, în diverse colţuri ale lumii. Consiliul Judeţean Gorj a cheltuit, anul trecut, pentru deplasări în străinătate 74.950 de lei. Prefectura Gorj a aruncat, pentru o singură deplasare, a subprefectului Constantin Dumitrescu, în America, în luna septembrie, 4.594 de lei.
Cheltuieli la fel de inutile ca şi vizitele pe bani mulţi în străinătate sunt şi cele pentru publicitate făcute, tot anual, pentru ca mass media să cosmetizeze imaginea instituţiilor publice în faţa poporului. Comunicatele de presă ale consiliului judeţean de exemplu, apar în ziare, la radio sau tv pentru mulţi bani, deşi niciodată nu anunţă ceva relevant pentru dezvoltarea judeţului, ci doar sunt menite să lase impresia opiniei publice că autorităţile lucrează de zor în interesul ei.
Pentru ca reprezentanţii de frunte ai consiliului judeţean să doarmă fără teama că se vor scrie adevăruri despre activitatea instituţiei, adevăruri care nu i-ar pune tocmai într-o lumină favorabilă, s-au cheltuit anul trecut 102.173 de lei pentru cinci contracte încheiate cu un post de radio local, un post tv local, un săptămânal, un cotidian regional şi unul local.
Recomandă acest articol:
21.01.2009. 07:31
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu