Casa de avocaţi Dondera a fost cadonată cu şase contracte de asistenţă juridică de către foştii directori ai CE Rovinari, Daviţoiu şi Trotea
Asimilaţi, în mediul juridic şi energetic, ca fiind avocaţii de casă ai sindicatelor, Anca şi Florin Dondera au primit câteva contracte cadou şi de la foştii directori ai Complexului Energetic Rovinari.
Curios este faptul că exact în perioada în care au fost încheiate acordurile de reprezentare juridică, casa de avocaţi Dondera se judeca cu administraţia unităţii energetice, din postura de apărători ai sindicaliştilor.
Avocata Dondera, „apărătorul ales”
Foştii directori ai Complexului Energetic Rovinari, Gheorghe Leşu Daviţoiu şi Tiberiu Trotea, au ţinut cu dinţii de scaunele confortabile oferite de PDL la compania energetică şi au făcut tot posibilul ca cel pe care l-au înlocuit să nu revină în funcţia din care fusese demis de către politrucii portocalii.
Aşa se face că atât Daviţoiu cât şi Trotea au plătit bani grei casei de avocaţi Dondera să reprezinte complexul în procesele intentate de fostul director Laurenţiu Ciurel, actualul şef al CE Oltenia.
Ciurel a acţionat, pentru prima dată, în instanţă fostul Complex Energetic Rovinari în octombrie 2009, solicitând Tribunalului Gorj să anuleze hotărârea AGA prin care fusese demis din funcţia de director general. La primul termen în acest dosar, în data de 9 noiembrie, „apărătorul ales” de CER a solicitat amânarea procesului în vederea formulării unei întâmpinări şi pentru pregătirea apărării. Numai că la acea dată „apărătorul ales” nu avea contract de reprezentare cu compania energetică, documentul fiind semnat de administraţia acesteia, prin directorul Gheorghe Leşu Daviţoiu, abia trei zile mai târziu, în data de 12 noiembrie, „aleasa” fiind avocata Anca Dondera. După trei termene de judecată, Ciurel a pierdut procesul şi a fost obligat de către instanţă să achite complexului cheltuielile de judecată în valoare de 1.200 de lei. Nu se ştie dacă valoarea contractului încheiat de către avocata Dondera cu unitatea energetică este aceeaşi cu suma solicitată ca şi cheltuieli de judecată sau mai mare, cert este însă că Daviţoiu s-a declarat mulţumit de prestaţia acesteia şi i-a oferit un alt contract.
În scenă intră soţul avocatei...
...coincidenţă, tot avocat. Aşa că, următorul contract, cadonat tot de Daviţoiu, înainte cu cinci zile de a fi zburat din funcţie, a fost încheiat cu Florin Dondera. Avocatul trebuia să apere CER într-un proces cu acelaşi Laurenţiu Ciurel, care chemase compania în judecată contestând decizia de modificare unilaterală a contractului său de muncă.
Contractul cu avocatul Dondera a fost încheiat, de această dată, cu o zi înainte de primul termen al dosarului, mai exact, pe 20 ianuarie 2010.
După înlocuirea lui Daviţoiu, noul director instalat de guvernarea PDL, Tiberiu Trotea a continuat tradiţia, aşa că pentru apelul declarat de Ciurel, la Curtea de Apel Craiova, împotriva deciziei instanţei la primul proces, administraţia CER a parafat un nou contract cu avocatul Florin Dondera în 19 aprilie 2010. Acesta a trebuit practic să pledeze conform ideilor soţiei, care apărase complexul în procesul de la Tribunalul Gorj.
A doua zi, pe 20 aprilie, avocatul Dondera a primit încă un cadou de la directorul Trotea, un nou contract în care să reprezinte complexul în procesul intentat de fostul director de personal Dumitru Dragu. Acesta ocupase poziţia de director din iunie 2007 până în ianuarie 2009, când prin decizia lui Daviţoiu a fost destituit din funcţia de director şi mutat pe un post de inginer la Protecţia Muncii. Pe lângă ilegalitatea întocmirii actelor, unitatea energetică l-a schimbat în perioada în care acesta se afla în concediu medical, el fiind victima unui accident vascular cerebral. Dragu a câştigat în final procesul, administraţia CER fiind obligată să-l reîncadreze pe funcţia de pe care a fost destituit nelegal.
Ciurel, eternul rival
Un alt peşcheş primit de casa de avocaţi Dondera de la fostul director Trotea datează din martie 2011 generează unele suspiciuni atâta timp cât documentul nu specifică un număr de dosar ci doar unele servicii de „asistare, reprezentare şi redactare”. Semn că relaţia director-casa de avocaţi merge perfect, pe 29 aprilie 2011, Florin Dondera obţine alt contract cu CER, pentru un dosar cu acelaşi Laurenţiu Ciurel. Fostului director i-a fost admisă acţiunea de către Tribunalul Gorj, instanţa stabilind că unitatea energetică să-i plătească fostului director diferenţa de salariu pe perioada cât a îndeplinit funcţia de inginer, deşi după ce a fost înlăturat de la conducerea unităţii trebuia să revină în postul de director de investiţii, adică la locul de muncă pe care l-a avut înainte promovarea la vârful CE Rovinari.
„Concubinaj” dubios
Colaborarea dintre casa de avocaţi Dondera şi administraţia CER este cel puţin ciudată având în vedere faptul că exact în perioada în care se derulau contractele de asistenţă juridică, cei doi avocaţi reprezentau sindicatele miniere, în procese pentru drepturi salariale, având ca adversar tocmai administraţia companiei energetice.
Conducerea Complexului Energetic Rovinari din acea vreme nu a reuşit să răspundă niciodată la întrebarea: Cum apără juriştii unităţii interesele acesteia când ei sunt membri de sindicat şi din această calitate au acţionat în judecată CER pentru drepturi salariale?
Concret, chiar şeful juriştilor din complex, Vasile Bobei, apare într-un dosar de acest fel, revendicând drepturi salariale de la administraţia companiei, interesele sale de sindicalist fiind apărate în instanţă de aceeaşi casă de avocaţi Dondera.
Bani publici de la Primăria Fărcăşeşti
Apetenţa pentru bani de la societăţile cu capital de stat sau chiar de la instituţiile publice a avocaţilor Dondera este dovedită şi de un raport al Corpului de Control al Instituţiei Prefectului Judeţului Gorj.
Acesta a descoperit, anul trecut, că Primăria Fărcăşeşti a încheiat, de la începutul lui 2012, mai multe contracte de reprezentare juridică, fără a avea o aprobare în acest sens din partea consiliului local. Mai mult, serviciile de de consultanţă, asistenţă şi/sau reprezentare juridică au fost contractate cu Cabinetul de Avocaţi Dondera, deşi în structura organizatorică a personalului din aparatul de specialitate al primarului erau cuprinse şi ocupate posturile care puteau îndeplini atribuţiile pentru care s-au cheltuit câteva sute de milioane de lei vechi în plus de la bugetul public, respectiv consilier juridic şi secretarul comunei.
Mai exact, în contabilitatea primăriei, de la începutul anului şi până la finalul lunii septembrie 2012, apare că s-a cheltuit, pentru „consultanţă şi expertiză”, suma de 125.000 de lei, din care Cabinetului de Avocaţi Dondera i-au revenit 67.500 de lei. La un calcul simplu, pentru reprezentarea în procese, majoritatea dintre acestea fiind litigii funciare, CA Dondera a câştigat, de la Primăria Fărcăşeşti, 7.500 de lei lunar.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
05.02.2013. 07:39
Comentarii
hoti gorjului
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu