Ex-directorii fostului Complex Turceni, achitaţi pentru fapte asimilate celor de corupţie
După cinci ani şi opt luni de când procurorii Biroului Teritorial Tg. Jiu al DNA trimiteau în judecată, pentru fapte asimilate celor de corupţie, trei directori şi doi şefi de serviciu, din acea vreme, ai Complexului Energetic Turceni, pentru un prejudiciu de 5 milioane de euro, Tribunalul Sibiu i-a achitat pe aceştia, luni, 24 septembrie. Jongleriile juridice care au inclus în toţi aceşti ani strămutarea dosarului, ridicarea unor excepţii de neconstituţionalitate, invocarea nulităţii absolute a rechizitoriului şi solicitarea unei expertize, şi-au atins scopul, acela de a se constata că foştii şefi CET nu se fac vinovaţi de comiterea vreunei fapte penal,e pentru care au fost trimişi în judecată.
Gavrilescu & co., achitaţi
Tribunalul Sibiu a dat verdictul în cazul celor cinci foşti şefi ai CE Turceni: nevinovaţi! Instanţa a stabilit că aceştia nu se fac vinovaţi de comiterea niciuneia dintre infracţiunile de care au fost acuzaţi. Hotărârea Tribunalului Sibiu nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.
În data de 8 februarie 2007, procurorii anticorupţie îi trimiteau în judecată pe directorul general al CE Turceni, Nicolae Simionescu, pe directorul comercial şi pe cel economic al unităţii energetice, Dan Gavrilescu, respectiv Gabriel Bîgu, dar şi pe doi dintre şefii de servicii ai companiei, Vasile Boca, de la „juridic”, şi Ovidiu Bălăcescu, de la „achiziţii”, pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual şi iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, fapte asimilate celor de corupţie.
După şase termene la Tribunalul Gorj, în care dosarul s-a amânat de fiecare dată, din cauza lipsei unuia dintre avocaţi sau chiar a inculpaţilor, dosarul a fost strămutat, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis o cerere în acest sens, la Tribunalul Sibiu.
Din iunie 2007 şi până în ianuarie 2009, cauza a fost amânată de 12 ori, din diferite motive procedurale. De la începutul anului 2009 şi până în aprilie 2010, dosarul a fost suspendat, după ce Dan Gavrilescu a invocat unele excepţii de neconstituţionalitate, respinse, în final, după un an şi patru luni, de Curtea Constituţională. Gavrilescu este singurul inculpat din acest dosar, care s-a dat peste cap, ca judecata să se întindă la nesfârşit. Aşadar, după doar două termene de judecată, de la repunerea dosarului pe rol, urmare a respingerii excepţiilor de neconstituţionalitate invocate, Gavrilescu a ridicat din nou o altă excepţie, în urma căreia s-a pus în discuţie regularitatea actului de sesizare a instanţei. Fostul director voia ca Tribunalul Sibiu să constate nulitatea absolută a urmăririi penale şi implicit a rechizitoriului întocmit de către procurorii anticorupţie. Solicitarea i-a fost respinsă, iar Gavrilescu a formulat o nouă cerere, solicitând o expertiză care să constate, sau nu, dacă s-a creat prejudiciu la CET. Din noiembrie 2010, de când a fost solicitată, expertiza a ajuns la dosarul cauzei abia în luna martie a acestui an. În aprilie s-a dat un nou termen, abia peste două luni, pentru îndreptarea erorilor materiale din acea expertiză. În iunie a fost introdus în cauză, ca parte vătămată, Complexul Energetic Oltenia, noua entitate economică prejudiciată, după fuziunea celor trei complexuri energetice şi a companiei miniere. Abia în urmă cu două săptămâni au fost puse concluzii pe fondul cauzei, magistraţii având nevoie de alte 14 zile pentru a delibera şi pentru a da un verdict în dosar.
Infracţiunile de corupţie, descrise de DNA
Din probele administrate de către procurorii DNA, a reieşit că, în cursul anului 2005, Nicolae Simionescu, Gabriel Bîgu, Dan Gavrilescu, Vasile Boca şi Ovidiu Bălăcescu au atribuit prin încredinţare directă contracte de transport cărbune cu autovehicule de mare tonaj, către trei societăţi comerciale: Elmerom Construct SRL Tg. Jiu, SC A şi RAL& MARA SRL Drobeta Turnu Severin şi SC C.F.R. S.S.V.M. SA Bucureşti, societăţi ai căror administratori sau asociaţi se aflau în strânsă legătură cu persoane influente şi cu putere de decizie în cadrul unităţilor miniere din judeţul Gorj. În felul acesta, patrimoniul Complexului Energetic Turceni a fost prejudiciat cu suma de 4.748.869 lei, echivalentul a aproape 1,3 milioane de euro. Pentru a crea o aparenţă de legalitate încheierii contractelor cu cele trei societăţi prestatoare, foştii şefi ai CET au falsificat acte, în care au atestat fapte şi împrejurări nereale. Au indus în eroare Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Turceni, ascunzând faptul că cele trei societăţi nu aveau capacitatea tehnică şi economică de a efectua transportul cărbunelui cu autovehicule şi nu desfăşuraseră anterior alte activităţi. În aceste condiţii, Complexul Energetic Turceni SA a acceptat subcontractarea serviciului de transport cărbune către alte societăţi comerciale, dar la preţuri mult mai mici.
Din probatoriu a rezultat că, deşi la data de 13.01.2006, cei cinci şefi ai CET au semnat o notă de negociere cu S.N.T.F.M. C.F.R. MARFĂ SA, în urma căreia au obţinut tarife avantajoase pentru societate, ei au refuzat încheierea contractului de transport cărbune pe calea ferată cu această societate, sub pretextul organizării unei licitaţii deschise pentru achiziţionarea acestui serviciu, în condiţiile în care această procedură nu era prevăzută de lege. Astfel, a fost adus un prejudiciu Complexului Energetic Turceni, în valoare de 13.158.829 de lei, echivalentul a aproape 3,7 milioane de euro.
În sarcina celor cinci directori şi şefi de servicii s-a mai reţinut că, prin acţiuni organizate, coordonate şi planificate, au iniţiat şi constituit un grup infracţional, în scopul comiterii de infracţiuni asimilate celor de corupţie, grup în care au fost atrase şi alte persoane cu funcţii de execuţie sau conducere din cadrul Complexului Energetic Turceni.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
25.09.2012. 09:04
Comentarii
Pacat de victime[cei mici] ,ele au suferit ...gratis/dar CRISTEA??/
Sper ca Inalta Curte de Justitie ii va rezolva "favorabil" pe toti ca si pe VULPE si MANTOG !...
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu