Prima pagină ·
Ancheta · Comisarii Gridan şi Busuioc, protectorii doctorului bancomat Târziu
Recomandă acest articol:
Comisarii Gridan şi Busuioc, protectorii doctorului bancomat Târziu
Dosar pierdut între IPJ şi DNA
Explicaţia că doctorul bancomat, Constantin Târziu, directorul Spitalului Târgu -Cărbuneşti, nu a fost deranjat de către organele de cercetare penală după sesizarea acestora de către Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Gorj, în urmă cu doi ani, poate fi găsită în faptul că este prieten cu cine trebuie de la Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ. Şmenurile descoperite de către auditul ASP şi prezentate în numărul trecut al „Scandal” au făcut obiectul unui dosar penal, pierdut de un an şi jumătate pe drumul dintre IPJ şi DNA. În tot acest timp, Târziu a fost „uitat” în funcţia de director al unităţii medicale de la Cărbuneşti continuând să măcelărească bugetul acesteia după cum îi dictează interesele.
Claudiu Matei
claudiu.matei @scandaldegorj.ro
Un dosar „pierdut”
Mecanismul prin care Constantin Târziu, managerul Spitalului Tg-Cărbuneşti, a cadorisit unele firme cu lucrări de câteva miliarde, fără respectarea legii privind achiziţiile publice, descoperite de către auditul ASP Gorj în urmă cu exact doi ani în urmă, a făcut obiectul unui dosar penal instrumentat de către Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Gorj. Din august, de când au primit nota de constatare, întocmită de auditorii ASP, în care erau semnalate nereguli grave în domeniul achiziţiilor la Spitalul Tg-Cărbuneşti, şi până în octombrie 2007, poliţiştii s-au făcut că investighează cele semnalate.
La finele lui octombrie, mai exact pe 29 ale lunii, aşa după cum reiese din documentele IPJ Gorj, dosarul instrumentat pe numele lui Târziu a fost înaintat la Biroul Teritorial Tg-Jiu al DNA, întrucât se contura comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi a altor fapte penale prevăzute şi pedepsite de legea pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea infracţiunilor de corupţie numai că, dosarul respectiv nu a ajuns niciodată la procurorii anticorupţie. Conform Biroului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul DNA, pe rolul Biroului Teritorial Tg-Jiu nu există nici un dosar cu aspectele semnalate de către ASP Gorj privind neregulile constatate la Spitalul Tg-Cărbuneşti.
Comisarii Gridan şi Busuioc, ocrotitorii lui Târziu
Dispariţia dosarului penal nu este atât de stranie pe cât ar părea la prima vedere, apropierea fostului şef al Serviciului de Investigarea Fraudelor, Alexandru Gridan de unii infractori a fost dovedită public chiar de un flagrant al Parchetului, imaginile cu primarul Vili Pasăre primind un plic cu bani în timp ce chefuia la masă cu comisarul şef sunt cât se poate de relevante. În cazul Târziu lucrurile sunt mult mai clare şi scot în evidenţă sistemul imoral al MAI, poate nu întâmplătoare este şi recenta schimbare din funcţie a şefului DGA Gorj, structură care, de la începutul acestui an, nu a descoperit nici un poliţist corupt. Aşadar, comisarul şef Gridan, cel care trebuia să-şi dea girul în privinţa finalizării anchetei în cazul doctorului Târziu, s-a gândit că e mai bine să nu-i facă rău fostului său coleg de liceu şi a zvârlit dosarul la sertar, în scripte menţionând că acesta a fost trimis procurorilor anticorupţie. Gridan nu e singurul care cunoaşte în amănunt această poveste, cel care s-a ocupat efectiv de ancheta de la Spitalul Tg-Cărbuneşti este subordonatul acestuia, comisarul Marius Bondoc. Poliţistul, care a „finalizat” ancheta în octombrie 2007, a avut mult mai mult de câştigat din dispariţia „dosarului Târziu” decât protecţia şefului său, la scurt timp, soţia sa, Larisa, a fost angajată asistent principal în cadrul secţiei de obstetrică ginecologie a Spitalului Tg-Cărbuneşti. Acest lucru dovedeşte practic că există o strânsă legătură între dispariţia dosarului doctorului bancomat şi angajarea soţiei comisarului Busuioc la unitatea condusă de către Târziu.
Primarul Rotaru abonat la bugetul Spitalului Cărbuneşti
Dacă tot nu l-a deranjat nimeni, în toţi aceşti ani de când e director, Târziu îşi continuă nestingherit şmenurile pe moşia de la Cărbuneşti. Un alt preferat al acestuia la ciopârţirea bugetului spitalului pe lucrări cu dedicaţie este primarul comunei Leleşti, Marian Rotaru. Firma soţiei acestuia, SC ROMSTAR SRL, a primit cadou, anul trecut, 315.103 lei, fără TVA, pentru două lucrări de reabilitare la secţiile spitalului. În octombrie, ROMSTAR a încheiat un contract cu Spitalul Tg-Cărbuneşti pentru efectuarea lucrărilor de modernizare a clădirii secţiei de balneo-fizioterapie, în valoare de aproape 3 miliarde de lei vechi, iar la începutul lui decembrie a mai primit 655 de milioane pentru unele lucrări de extindere şi modernizare a secţiei A.T.I. Firma primarului Rotaru este favorizată frecvent la atribuirea unor contracte şi la alte autorităţi din judeţ, fiind deja abonată serios la banii publici.
Recomandă acest articol:
19.06.2009. 00:10
Comentarii
Si pentru merite deosebite la facut (?!) comandant la Motu.Oare cine....stim noi cine !
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu