Doctorul bancomat Târziu a prins gustul banilor publici - Investigatii - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Investigatii · Doctorul bancomat Târziu a prins gustul banilor publici

Doctorul bancomat Târziu a prins gustul banilor publici


Constantin Târziu, directorul Spitalului Târgu-Cărbuneşti, recunoscut mai ales ca „doctorul bancomat”, după ce a fost prins, de către procurori, în flagrant luând şpagă, are o activitate infracţională mult mai bogată, dovadă că acel episod în care a fost surprins cu banii în gură nu a fost un accident. Şmenurile directorului unităţii spitaliceşti de la Cărbuneşti au fost constatate de către auditul Autorităţii de Sănătate Publică Gorj încă din 2007 şi sunt cercetate acum de către DNA Tg-Jiu. Paradoxul este că jaful în banii publici practicat de directorul Târziu a continuat şi după ce acesta a fost absolvit de orice vină, de către procurori, în dosarul în care a fost acuzat de primire de foloase necuvenite, însă susţinerea de care s-a bucurat acesta din partea unor cercuri de interese a făcut ca acesta să nu-şi piardă, până acum, funcţia de miliarde.

Caiet de sarcini cu dedicaţie
Preocupările infracţionale ale doctorului Constantin Târziu, din postura de director al Spitalului Târgu-Cărbuneşti, nu au debutat cu acel episod jenant în care a fost prins cu o bancnotă de 500 de mii de lei vechi în gură, deşi s-ar fi putut crede că de atunci a prins gustul banilor ci, sunt îndeletniciri mai vechi ale acestuia, iar rezultatele sunt mai greu cuantificabile. Istoricul penal al funcţiei de director la instituţia medicală de la Cărbuneşti, în era Târziu, este descris cu lux de amănunte într-o notă de constatare a Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) din iunie 2007 şi atrage după sine un purcoi de bani.
Nici nu se uscase bine cerneala pe ordinul de numire în funcţia de director a doctorului Târziu că acesta s-a şi apucat să-şi pună în valoare contractul de management în ale şmenurilor. Şi, cum cel mai uşor se fură la lucrările de aşa zise reparaţii şi modernizări, proaspătul director şi-a găsit destul de repede complici.
În 4 octombrie 2005, Spitalul Tg-Cărbuneşti i-a atribuit prin „selecţie de oferte” contractul pentru lucrări de reparaţii, igienizare şi modernizare a secţiilor chirurgie şi medicină internă societăţii CONSTNUC SRL Tg-Jiu, valoarea acestuia fiind de 258.352 lei. Directorul Târziu a picat examenul de bun manager şi l-a trecut pe cel de şmenar încă din faza de proiect a acestor lucrări. Spitalul a plătit unei firme 1.000 de lei pentru proiectul cu pricina numai că, pentru a putea da câştig de cauză firmei agreate, CONSTNUC SRL, Târziu a utilizat un alt caiet de sarcini, primit cu titlu gratuit de la o altă societate decât cea pe care o plătise. Pentru început, auditorii ASP au descoperit că diferenţa dintre acest nou caiet de sarcini şi un deviz al preferatei CONSTNUC este de…40 de bucăţi de rezervor pentru spălare vas WC. Însă, aşa de repede au reparat şi modernizat cei de la firma agreată de Târziu secţiile spitalului încât după numai o săptămână, în 12 octombrie, unitatea spitalicească solicită executarea unor lucrări suplimentare, „care au devenit necesare ca urmare a unor situaţii neprevăzute”, în aşa fel încât, la contractul iniţial, a fost imperios necesar să se încheie un act adiţional de vreo 10.986 lei. Caietul de sarcini „cu dedicaţie”, luat moca de directorul Târziu pentru firma d-nei Tamara Sgripcea, nu prevăzuse lucrările pentru care CONSTNUC a mai încasat peste o sută de milioane de lei vechi dar, specifica pe cele de „construire grupuri sanitare” care ar fi trebuit executate în baza contractului iniţial de 2,6 miliarde de lei. Cu toate astea, în data de 20 ianuarie 2006, Spitalul Tg-Cărbuneşti îi atribuie CONSTNUC un nou contract, în valoare de 97.492 lei, pentru realizarea instalaţiilor sanitare, termice şi (atenţie!) construire de grupuri sanitare la secţiile chirurgie şi medicină internă. Cu alte cuvinte, firma, cu acordul şefului Târziu, a încasat de două ori banii pentru construirea acelor grupuri sanitare şi, mai mult, conform auditorilor ASP, toate aceste lucrări făceau parte din proiectul iniţial, cel plătit de spital, însă prin necuprinderea acestora în primul contract s-a urmărit divizarea acestuia în vederea eludării procedurii de licitaţie.
De la buget…fără număr
Directorul Târziu nu s-a oprit doar la acest şmen şi în decembrie 2006 o mai pune de unul. O butaforie cu caietul de sarcini şi ofertele a deconspirat, încă de la început, intenţia lui Târziu de a cadona lucrările unui mărinimos la comision. Deşi, iniţial, Spitalul Tg-Cărbuneşti trimisese invitaţii de participare către patru firme pentru a participa la licitaţia pentru atribuirea contractului privind reabilitarea secţiei de obstetrică – ginecologie, în ziua când trebuia să aibă loc selecţia de oferte, acestora le-au fost trimise adrese că, caietul de sarcini a fost incomplet, iar în 48 de ore să-şi ridice ofertele depuse şi garanţia de participare. La reluarea procedurii, firma căreia i-a fost atribuit, în final, contractul a cumpărat caietul de sarcini mai devreme cu o oră decât cea stabilită pentru analizarea ofertelor, fiind practic imposibil să mai aibă timp pentru întocmirea documentaţiei necesare. Cu toate astea, societăţii DUELMIS PREST SRL Tg-Jiu i-a fost atribuit contractul pentru reabilitarea secţiei de obstetrică – ginecologie, în valoare de 580.536 lei, în aceeaşi zi, 15 decembrie 2006, fără ca acesta să fi fost prins în planul de achiziţii pentru 2006 sau 2007. Dar ce lege contează în bătătura lui Târziu atâta timp cât în loc de uşi din PVC au fost montate uşi din aluminiu, păstrându-se, bineînţeles, acelaşi preţ deşi, costul real al celor din aluminiu este mult mai mic sau că în iunie 2007, la expirarea termenului de execuţie, contractului iniţial de 5,8 miliarde de lei vechi îi mai creşte un act adiţional în spate de vreo 2 miliarde de lei vechi?
Şmenurile cercetate de către DNA
Auditorii ASP, după ce s-au crucit şi au scuipat în sân, au înaintat, în august 2007, nota de constatare către Serviciul de Combatere a Criminalităţii Economico Financiare din cadrul IPJ Gorj pentru a verifica dacă achiziţiile publice care au avut loc în anii 2005-2007 la Spitalul Tg-Cărbuneşti sunt de natură penală. După două luni de cercetări, poliţiştii au constatat că cele descrise mai sus conturează comiterea unor infracţiuni prevăzute şi pedepsite de legea pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie şi au trimis dosarul Biroului teritorial Tg-Jiu al DNA. Poate că, dacă în urmă cu doi ani procurorii l-ar fi băgat un pic la zdup când l-au prins cu mita-n gură şi ar fi fost scăpat din braţe de către susţinătorii săi, bugetul instituţiei medicale ar fi fost mai puţin ciopârţit. Dar, în acest caz, mai e de povestit pentru că asta nu e tot!
 
Claudiu Matei
claudiu.matei@scandaldegorj.ro


Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  11.06.2009. 23:50

Comentarii

romul
18.06.2009. 07:05

De ce nu dati si articolele scrise de mine ? Cu ce a deranjat doctorul Tarziu? Este un bun manager si trebuie sa recunoastem ca spitalul arata bine. Ce-i care au fost inaintea lui nu au facut mare lucru. Ce doctor nu ia bani in ziua de azi?Asa este nu ar trebui sa ia bani @#$%&!i sunt oameni amarati care nu au bani sa dea si nu se uita nimeni la ei .In ceea ce priveste personalul uniii doctori nu au ce cauta in acest spital dar mai ales in niciunul .Ce doctori buni erau odata?!!!!! Acum unii au facut facultatea la i.d.Pacat ca medicina nu mai da doctori buni.

Xxxx
18.06.2009. 01:47

Asta nu e nimic,si-a rotunjit veniturile prin angajarea a zeci de asistente si infirmiere in care a luat mii de euro pe angajare

un pacient
17.06.2009. 03:04

Felicitari pentru ce ati facut pentru acel spital !E bine ca ce au initiat altii nu ati lasat in paragina si ati muncit pentru acel oras!Cat despre "mita" ....probabil nu sunteti obisnuit cu ea altfel nu v-ati fi pierdut asa...care sunt obisnuiti ..o primesc direct in cont

Viban
16.06.2009. 08:15

Apreciez acuratetea materialului dar desi este bine documentat, constat ca autorul ignora realizarile de exceptie ale managerului Constantin Tarziu. Nu sunt un fan al domniei sale dar sa constatam cu obiectivitate ca in prezent spitalul carbunestean este in plina ascensiune, cu saloane ce asigura un confort hotelier superior, cu medici de exceptie si aparatura performanta, cu un personal sanitar bine calificat si un parc natural foarte frumos. Consider ca stabilitatea lui Constantin Tarziu pe functie este o garantie a liniei ascendente pe care s-a inscris Spitalul din Tg.Carbunesti si ar fii o eroare schimbarea mult dorita de detractori. Intrebati si salariatii si sunt convins ca opinia lor va poate schimba propria opinie."Spagarul" Tarziu e un produs al sistemului; daca vom optimiza sistemul, cu siguranta vor fii tot mai putini prinsi cu "mita-n gura". Cu sinceritate.

codruta
16.06.2009. 04:06

este cel mai curat spital,dar nu vedeti.toti fura dar tarziu a facut ceva,si nu va convine.in tg jiu este jeg fata de carbunesti.vedeti sub pasarela si spitalul 700 pediatrie.bravo DOMNULE TARZIU SI MULTUMIM PT CE ATI FACUT IN CARBUNESTI.

lex
12.06.2009. 08:07

o fi adevarat sau este"mana" lui morosanu si dobrescu?

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: