Prima pagină ·
Investigatii · Doctorul bancomat Târziu a prins gustul banilor publici
Doctorul bancomat Târziu a prins gustul banilor publici
Constantin Târziu, directorul Spitalului Târgu-Cărbuneşti, recunoscut mai ales ca „doctorul bancomat”, după ce a fost prins, de către procurori, în flagrant luând şpagă, are o activitate infracţională mult mai bogată, dovadă că acel episod în care a fost surprins cu banii în gură nu a fost un accident. Şmenurile directorului unităţii spitaliceşti de la Cărbuneşti au fost constatate de către auditul Autorităţii de Sănătate Publică Gorj încă din 2007 şi sunt cercetate acum de către DNA Tg-Jiu. Paradoxul este că jaful în banii publici practicat de directorul Târziu a continuat şi după ce acesta a fost absolvit de orice vină, de către procurori, în dosarul în care a fost acuzat de primire de foloase necuvenite, însă susţinerea de care s-a bucurat acesta din partea unor cercuri de interese a făcut ca acesta să nu-şi piardă, până acum, funcţia de miliarde.
Caiet de sarcini cu dedicaţie
Preocupările infracţionale ale doctorului Constantin Târziu, din postura de director al Spitalului Târgu-Cărbuneşti, nu au debutat cu acel episod jenant în care a fost prins cu o bancnotă de 500 de mii de lei vechi în gură, deşi s-ar fi putut crede că de atunci a prins gustul banilor ci, sunt îndeletniciri mai vechi ale acestuia, iar rezultatele sunt mai greu cuantificabile. Istoricul penal al funcţiei de director la instituţia medicală de la Cărbuneşti, în era Târziu, este descris cu lux de amănunte într-o notă de constatare a Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) din iunie 2007 şi atrage după sine un purcoi de bani.
Nici nu se uscase bine cerneala pe ordinul de numire în funcţia de director a doctorului Târziu că acesta s-a şi apucat să-şi pună în valoare contractul de management în ale şmenurilor. Şi, cum cel mai uşor se fură la lucrările de aşa zise reparaţii şi modernizări, proaspătul director şi-a găsit destul de repede complici.
În 4 octombrie 2005, Spitalul Tg-Cărbuneşti i-a atribuit prin „selecţie de oferte” contractul pentru lucrări de reparaţii, igienizare şi modernizare a secţiilor chirurgie şi medicină internă societăţii CONSTNUC SRL Tg-Jiu, valoarea acestuia fiind de 258.352 lei. Directorul Târziu a picat examenul de bun manager şi l-a trecut pe cel de şmenar încă din faza de proiect a acestor lucrări. Spitalul a plătit unei firme 1.000 de lei pentru proiectul cu pricina numai că, pentru a putea da câştig de cauză firmei agreate, CONSTNUC SRL, Târziu a utilizat un alt caiet de sarcini, primit cu titlu gratuit de la o altă societate decât cea pe care o plătise. Pentru început, auditorii ASP au descoperit că diferenţa dintre acest nou caiet de sarcini şi un deviz al preferatei CONSTNUC este de…40 de bucăţi de rezervor pentru spălare vas WC. Însă, aşa de repede au reparat şi modernizat cei de la firma agreată de Târziu secţiile spitalului încât după numai o săptămână, în 12 octombrie, unitatea spitalicească solicită executarea unor lucrări suplimentare, „care au devenit necesare ca urmare a unor situaţii neprevăzute”, în aşa fel încât, la contractul iniţial, a fost imperios necesar să se încheie un act adiţional de vreo 10.986 lei. Caietul de sarcini „cu dedicaţie”, luat moca de directorul Târziu pentru firma d-nei Tamara Sgripcea, nu prevăzuse lucrările pentru care CONSTNUC a mai încasat peste o sută de milioane de lei vechi dar, specifica pe cele de „construire grupuri sanitare” care ar fi trebuit executate în baza contractului iniţial de 2,6 miliarde de lei. Cu toate astea, în data de 20 ianuarie 2006, Spitalul Tg-Cărbuneşti îi atribuie CONSTNUC un nou contract, în valoare de 97.492 lei, pentru realizarea instalaţiilor sanitare, termice şi (atenţie!) construire de grupuri sanitare la secţiile chirurgie şi medicină internă. Cu alte cuvinte, firma, cu acordul şefului Târziu, a încasat de două ori banii pentru construirea acelor grupuri sanitare şi, mai mult, conform auditorilor ASP, toate aceste lucrări făceau parte din proiectul iniţial, cel plătit de spital, însă prin necuprinderea acestora în primul contract s-a urmărit divizarea acestuia în vederea eludării procedurii de licitaţie.
De la buget…fără număr
Directorul Târziu nu s-a oprit doar la acest şmen şi în decembrie 2006 o mai pune de unul. O butaforie cu caietul de sarcini şi ofertele a deconspirat, încă de la început, intenţia lui Târziu de a cadona lucrările unui mărinimos la comision. Deşi, iniţial, Spitalul Tg-Cărbuneşti trimisese invitaţii de participare către patru firme pentru a participa la licitaţia pentru atribuirea contractului privind reabilitarea secţiei de obstetrică – ginecologie, în ziua când trebuia să aibă loc selecţia de oferte, acestora le-au fost trimise adrese că, caietul de sarcini a fost incomplet, iar în 48 de ore să-şi ridice ofertele depuse şi garanţia de participare. La reluarea procedurii, firma căreia i-a fost atribuit, în final, contractul a cumpărat caietul de sarcini mai devreme cu o oră decât cea stabilită pentru analizarea ofertelor, fiind practic imposibil să mai aibă timp pentru întocmirea documentaţiei necesare. Cu toate astea, societăţii DUELMIS PREST SRL Tg-Jiu i-a fost atribuit contractul pentru reabilitarea secţiei de obstetrică – ginecologie, în valoare de 580.536 lei, în aceeaşi zi, 15 decembrie 2006, fără ca acesta să fi fost prins în planul de achiziţii pentru 2006 sau 2007. Dar ce lege contează în bătătura lui Târziu atâta timp cât în loc de uşi din PVC au fost montate uşi din aluminiu, păstrându-se, bineînţeles, acelaşi preţ deşi, costul real al celor din aluminiu este mult mai mic sau că în iunie 2007, la expirarea termenului de execuţie, contractului iniţial de 5,8 miliarde de lei vechi îi mai creşte un act adiţional în spate de vreo 2 miliarde de lei vechi?
Şmenurile cercetate de către DNA
Auditorii ASP, după ce s-au crucit şi au scuipat în sân, au înaintat, în august 2007, nota de constatare către Serviciul de Combatere a Criminalităţii Economico Financiare din cadrul IPJ Gorj pentru a verifica dacă achiziţiile publice care au avut loc în anii 2005-2007 la Spitalul Tg-Cărbuneşti sunt de natură penală. După două luni de cercetări, poliţiştii au constatat că cele descrise mai sus conturează comiterea unor infracţiuni prevăzute şi pedepsite de legea pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie şi au trimis dosarul Biroului teritorial Tg-Jiu al DNA. Poate că, dacă în urmă cu doi ani procurorii l-ar fi băgat un pic la zdup când l-au prins cu mita-n gură şi ar fi fost scăpat din braţe de către susţinătorii săi, bugetul instituţiei medicale ar fi fost mai puţin ciopârţit. Dar, în acest caz, mai e de povestit pentru că asta nu e tot!
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
11.06.2009. 23:50
Comentarii
romul
18.06.2009. 07:05
Xxxx
18.06.2009. 01:47
un pacient
17.06.2009. 03:04
Viban
16.06.2009. 08:15
codruta
16.06.2009. 04:06
lex
12.06.2009. 08:07
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu