Liderul sindical Pescaru a cheltuit cotizaţiile membrilor pe băutură şi lăutari
Lupta pentru ciolan este mereu atroce în sectorul minier dat fiind faptul că toţi cei care ocupă o funcţie oricât de mică au parte de un adevărat festin atâta timp cât reuşesc să-şi păstreze scaunul. La ELCFU Motru, subunitate a SNL Oltenia, situaţia nu stă altfel mai ales că liderul de sidicat ocupă postul de ani de zile şi s-a obişnuit să-i fie bine pentru că, destul de des mai bagă mâna şi în banii sindicaliştilor. Alegerile organizate recent pentru schimbarea sa din funcţie l-au precipitat atât de tare încât a uitat de orice precauţie şi „a dat din casă” informaţii despre care se vorbeşte doar pe la colţuri, doar să-şi salveze pielea şi mai ales postul.
Neli Matei
Claudiu Matei
„Vă servesc o friptură, o ciorbă de la cantină?”
Marian Pescaru este liderul sidicatului salariaţilor din cadrul Exploatare Livrări Căi Ferate Uzinale (ELCFU) Motru de 14 ani de zile şi nu-l lasă inima să renunţe la beneficiile funcţiei chiar dacă oamenii s-au săturat de reprezentarea lui şi de ilegalităţile despre care se vorbeşte tot mai mult că le-ar fi făcut cel plătit pentru a le apăra interesele. Dacă în ultimii ani Pescaru a reuşit să se agaţe suficient de tare de fotoliul de lider de sindicat încât să nu-l piardă, sfârşitul săptămânii a adus un moment de cotitură în „cariera” sa, după ce în cadrul sidicatului s-au organizat alegeri pentru desemnarea unui nou reprezentat al salariaţilor. Nici măcar n-a apucat să-şi ducă mandatul la bun sfârşit fiind suspendat din funcţie, fapt ce l-a alarmat destul de tare cu privire la schimbarea sa iminentă. Cum situaţia nu prevestea nimic bun, Marian Pescaru s-a gândit că singura sa salvare e intervenţia presei, aşa că a sunat la redacţie anunţând că este un lider de sindicat surghiunit de cei care-i vor locul şi care-l mai ameninţă şi cu bătaia în contextul alegerilor ce urmau a avea loc a doua zi.
La faţa locului, Marian Pescaru nu părea deloc vreun neîndreptăţit hăituit, ci un individ ce-şi apărără teritoriul ştiind foarte bine cât de mult îl poate ajuta un articol laudativ, aşa că a început cu ceva care să-l facă pe jurnalist să gândească pozitiv:”Vă servesc cu o friptură, o ciorbă? Poate vă e foame că veniţi de la muncă. Mergem la cantină dacă vreţi.” După invitaţia rămasă neonorată, Pescaru a ajuns şi la adevăratul său of: „Mă acuză de cheltuirea nejustificată a banilor sindicatului. Am fost reclamat şi la Poliţia Motru şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru”. Ca orice individ cu funcţie care se respectă îşi cunoaşte şi duşmanii care vin, după spusele sale, din timpuri imemoriale, adică de pe vremea când a fost el desemnat ca şi lider de sindicat: „Este vorba de Ion Mândruţ, fost prim vicepreşedinte al sindicatului şi Emilian Pancu, fost director al ELCFU până în 1999, actual inginer. Ei sunt cei care m-au reclamat.”
„Se mai ciupeşte motorină, chiar şi pentru poliţie”
În proprii săi ochi, Pescaru este un erou declarând că la baza conflictelor cu Pancu stă faptul că el, ca şi lider de sindicat, i-a reproşat de nenumărate ori condiţiile în care se face circulaţia pe căile ferate care sunt foarte periculoase pentru muncitori. Mai mult decât atât, el a fost cel care l-a reclamat pe Pancu în urmă cu câţiva ani că a vândut către Reloc Craiova piese şi motoare neuzate la preţ de fier vechi. Din cauza asta Pancu a devenit un mare duşman pentru Pescaru, iar acum vrea să-i i-a funcţia prin ceilalţi candidaţi la postul de lider de sindicat, Cristian Cimpueru şi Ion Popescu.
Ştiind ce se regăseşte în acte, de exemplu în raportul comisiei de conzori, şi că nu poate nega evidenţele, Pescaru admite că unele sume care lipsesc din bugetul sindicatului nu pot fi justificate: „Dar ştiţi cum e dacă nu dai nu rezolvi problemele oamenilor. Când vin cei de la Policlinica CFR Craiova să facă testele medicale trebuie să bagi mâna în buzunar”.
În timp ce el face orice pentru sindicalişti, contacandidaţii săi fac orice ca să-l detroneze: „Îi şantajează pe oameni ca să-i voteze spunându-le că dacă nu, o să-i denunţe pe cei care sustrag motorină. E adevărat că motorină se mai ciupeşte. Mai facem şi noi o arătură, mai mergem cu maşinile. Vin şi poliţiştii din Motru şi bagă în Logan-urile poliţiei că ştiţi cum e cu cota lor de combustibil. Toată lumea ştie că la noi se mai găseşte”.
1.000 de lei pentru o masă, 10.000 de lei pentru ţuică şi lăutari
Ca la orice sindicat minier de găsit se cam găseşte orice, de exemplu bani de cheltuit cu nemiluita, chiar dacă cheltuielile se fac în mod nejustificat.
Marian Pescaru ştie foarte bine cum stă treaba pentru că a „dat la copcă” de mai multe ori din fondurile sindicatului. În perioada ianuarie-iunie 2010, liderul de sindicat a retras din contul sindicatului peste 14.000 de lei achiziţionând, conform facturilor, calendare, un retroproiector în valoare de 2.023 de lei, pe care nimeni nu l-a văzut, şi produse de protocol în valoare de 1.900 de lei. Toate acestea însumează 4.200 de lei, restul, de aproape 10.000 de lei, dispărând fără urmă. Din iunie până la finele anului, Pescaru a mai retras din cont 8.180 de lei din care a cumpărat, printre altele, : două frigidere- din care unul nu se regăseşte în incinta sindicatului, un minibar în valoare de 1554 de lei şi un scaun de 1.180 de lei, ambele neexistând decât scriptic, şase scaune de peste 800 de lei bucata şi prăjituri de 500 de lei.
Anul acesta, Pescaru a irosit 2.000 de lei pe calendare, peste 11.000 de lei produse de protocol şi 1.400 de lei pentru cazarea şi masa a două persoane, din această sumă 1.000 de lei fiind consumată doar pentru masă, fapt ce înseamnă că ori liderul de sidicat şi însoţitorul său au făcut foamea în ultimul an, ori cheltuielile sunt fictive.
Acestea însă nu sunt singurele cheltuieli aberante făcute de către Marian Pescaru, sindicalistul decontând anul trecut de Ziua Minerului aproximativ 10.000 de lei pentru ţuică şi lăutari, iar anul acesta 11.000 de lei pentru plase cu cadouri şi 100 litri de vin.
Majoritatea achiziţiilor făcute de către liderul de sindicat s-au făcut după bunul plac al acestuia fără aprobarea Consiliului de Coordonare al Sidcatului Salariaţilor CFU-EMC, fapt confirmat şi de către un raport al comisiei de cenzori.
Cristian Cimpueru, secretarul comisiei de cenzori, spune că nu este prima dată când comisia constată sume cheltuite aberant şi nejustificate. „Vă dau un singur exemplu: anul trecut a cheltuit pentru zilele de 1 şi 8 martie aproape 7.000 de lei. Să întrebaţi muncitoarele dacă au primit ceva. Anul acesta a luat flori doar pentru doamnele de la TESA, iar femeile de la tranzit, cele care duc greul în această unitate nu au primit nimic”, a declarat Cimpueru. Acesta este de părere că problemele cu banii nejustificaţi nu pot fi lămurite decât de comisia de cenzori a USMO.
ELCFU, colecţie de conducători penali
Acelaşi lider de sidicat s-a confruntat şi cu plângeri penale, după cum singur recunoaşte, numai că acestea au avut un rezultat cum nu se poate mai bun pentru el. Plângerea depusă la Poliţia Motru a ajuns la IJP Gorj pe ruta Cornel Ionete - Ion Voinescu, originar din Motru şi bun prieten al tuturor şefilor din zonă, aşa că petiţia a fost plasată în circuit pe o rută favorabilă lui Pescaru.
De la poliţie plângerea a fost trimisă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru unde a ajuns, ca din întâmplare, la procurorul Emil Lădaru, celebru deja pentru bunăvoinţa pe care o arată tuturor celor certaţi cu legea dar cu potenţial financiar sau de altă natură.
În rezoluţia de scoatere de sub urmărire penală, model de studiu pentru inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Lădaru scrie că raportul comisiei de cenzori a evidenţiat faptul că Pescaru nu şi-a însuşit sume de bani, iar cheltuielile făcute nu au avut la bază documente justificative false. Dacă vor verifica vreodată activitatea procurorului Lădaru, inspectorii CSM vor constata că în raportul comisiei de cenzori, din septembrie 2008, adică aceea pe care o invocă magistratul, scria negru pe alb că „suma de 3.494 de lei reprezintă cheltuieli nejustificate”, iar Pescaru şi-a luat angajamentul scris să pună banii la loc în contul sindicatului.
Acum, curat ca lacrima, din punctul de vedere al cazierului, i se pare nedrept să fie suspendat din funcţie şi să se organizeze alte alegeri, motiv pentru care a candidat din nou. Alegerile organizate vineri au fost destul de tensionate având în vedere că unul dintre contracandidaţi l-a ameninţat pe Pescaru că-l bate, aşa că întreaga zi poliţia a păzit sediul sindicatului. Finalul alegerilor nu a readus însă zâmbetul pe buzele fostului şi viitorului, speră el, lider de sidicat, pentru că niciunul dintre cei trei candidaţi nu a obţinut 79 de voturi, necesare pentru a câştiga.
În istoria ELCFU Motru, Marian Pescaru nu este singurul acuzat că s-a înfruptat din bunurile statului şi ale salariaţilor.
Alţi trei şefi cu belele penale sunt în TESA la ELCFU. Marian Urucu, fost director comercial al SNLO cu ceva ani în urmă, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că s-a înscris în categoria strămutaţilor de lux, actualul director al ELCFU, Nicolae Giuran, cercetat la începutul anilor 2000 că a prejudiciat EM Jilţ cu peste 700 de milioane de lei vechi prin declararea unor consumuri ficitive de motorină şi Ion Ghiga, inginer şef, în prezent, cu doi ani în urmă din funcţia de şef al Carierei Lupoaia după ce, la un control, Garda Financiară a descoperit lipsa a peste 100.000 de tone de cărbune sunt acum în stafful subunităţii SNLO de la Motru.
Recomandă acest articol:
04.10.2011. 07:54
Comentarii
Mariane, ti ai pis-o ! Tu tot in picioare ai cazut...Nu te lasa ! Lupta ! Merita, nu ?????
Mariane, ti ai pis-o ! Tu tot in picioare ai cazut...Nu te lasa ! Lupta ! Merita, nu ?????
Vai de capul nostru in 5 ani Motru va deveni comuna . Cum ajung oameni ca acestia sa ne conduca, Acest om stie doar sa zbiere, sa urle, sa injure, sa bea , sa curveasca , si sa toace bani, ca el sunt multi - niste amarati care peste noapte au devenit LIDERI pentru prostime, care toata noaptea stau si bea si curvesc . Vai de tara asta si de acest oras.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu