Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 108 - 3 - 8 iunie 2006
Centrul Suseni - ultima statie Zeci de suflete, batrani si bolnavi cronici, indepartati dintr-un motiv sau altul de locul de bastina, si-au gasit refugiu in Caminul Spital Suseni. Alungati de familie, de batranete sau de singuratate, pacientii au fiecare cate o poveste impresionanta, diferita, dar au totusi si ceva in comun: inutilitatea si batranetea i-au adus pe toti impreuna sa-si traiasca ultimii ani departe de lumea care le-a adus mai multe deceptii decat bucurii.
„Singura solutie a fost asta!”
Ion Diaconescu a decis ca isi va petrece restul vietii intr-un camin spital in urma cu trei ani cand, din cauza unei anchiloze reumatismale, a fost tintuit la pat, la varsta de 74 de ani. Fara sotie si copii, doar cu cativa nepoti cu treburi proprii, Diaconescu a umblat initial prin mai multe spitale, dar: „era o chestiune de timp, te tineau doua saptamani, dupa care trebuia sa pleci”. Asa ca a ajuns la Caminul Suseni adus de catre nepoti la cererea lui: „Singura solutie a fost asta! Trebuie sa fii cu picioarele pe pamant. Cel putin asa sunt eu. Nu gasesti pe nimeni sa te ingrijeasca, nici macar cu bani. Toti sunt cu interesele lor. In casa in care am trait n-a mai ramas nimeni...”, povesteste batranul. O buna bucata de timp, vreo patru luni, era carat la toaleta intr-un cearsaf, dar n-a vrut nici un moment sa creada ca nu se va mai putea deplasa niciodata singur: „stiam ca nu sunt paralizat, ci doar anchilozat. Am inceput cu doua exercitii fizice in camera. Faceam si noaptea. Personalul de aici a facut eforturi sa-mi revin, iar eu am avut o ambitie extraordinara. Dupa un timp am facut primii trei pasi, am inceput sa-mi misc mainile, dupa aceea am mers cu cadrul si mi-am revenit.” Fost medic veterinar, batranul isi imparte cu chibzuiala pensia. Dupa ce caminul isi opreste suma necesara intretinerii sale, Diaconescu isi cumpara medicamente pentru afectiunea de piele pe care o are si pentru cea de la ochi. Restul banilor il depune la CEC. De vizite nu prea are parte, nepotii venind la el extrem de rar, dar este multumit cu ceea ce are, mai ales ca a reusit sa infranga anchiloza si a devenit din nou independent in miscari.
„N-am vrut sa-mi deranjez copii”
Gheorghe Cocioaba, fost maistru forestier, are 68 de ani si a hotarat in urma cu sase ani ca e vremea sa traiasca departe de familia sa pentru ca este batran si bolnav si nu vrea sa fie o povara pentru cei dragi. A cerut sotiei si celor trei copii sa-l aduca la Caminul Suseni, unde primeste la doua-trei saptamani vizita lor. „Vin cand pot, la doua-trei saptamani, au si ei treburile lor, sunt la serviciu.” E impacat cu traiul la acest camin: „pentru ca e contributia mica si conditiile mai bune”, iar pentru sotie nu-si face griji deoarece sta impreuna cu fiica cea mica, iar unul dintre ceilalti doi copii locuieste foarte aproape. Fostul maistru forestier e un caz fericit, in comparatie cu multi dintre colegii sai de camin. A decis singur ca vrea sa fie ingrijit de stat, dar a pastrat si o legatura destul de stransa cu sotia si cei trei urmasi ai sai, periodic bucurandu-se de vizita acestora. Mircea Anghel, un barbat de 59 de ani, fost angajat al jandarmeriei, nici macar nu mai reactioneaza la vizitele extrem de rare ale rudelor si nici nu poate spune daca viata pe care o traieste in prezent este ceea ce spera ca ii va aduce batranetea. Paralizat si fara discernamant Anghel are ca singur sprijin personalul caminului. Dupa o viata intreaga de munca s-a ales doar cu pensia din care caminul opreste 1.750.000 de lei, cotizatia pe care o plateste fiecare pacient, iar restul ajunge la copii si fosta sotie de care a divortat cu ceva timp in urma.
„Am avut familie, acum nu mai am”
stefan Rusanda are 71 de ani si locuieste in Caminul Spital Suseni de opt ani. A ales singur unde isi va petrece ultimii ani din viata, pentru ca, divortat de 35 de ani, ii era imposibil sa-si poarte singur de grija. Dupa ce si-a lasat nevasta nu s-a mai recasatorit, cu siguranta unul din motive pornind din credinta sa ca femeile sunt depravate, majoritatea. Ca sa-si sustina teoria are si argumente – fosta sotie si fiica l-au dezamagit profund. Dupa internarea sa in Caminul Suseni, batranul si-a pastrat casa si mergea in fiecare an sa-si petreaca Pastele acolo unde a trait toata viata. Numai ca intr-un an si-a gasit gospodaria locuita de niste straini, care o cumparasera de la fiica si fosta sotie, platind deja o parte din valoare, fiind convinsi ca el isi daduse acceptul, pentru ca asa li se spusese. Nu s-a infuriat pe oameni si nici nu i-a dat afara, ci a facut in asa fel incat cele doua femei sa simta razbunarea sa. Le-a propus celor care acum erau proprietarii casei sale sa-si stranga bani pentru acte si le-a lasat lor intreaga sa avere, de data asta intr-un mod legal, fara sa mai plateasca vreun ban celor doua femei. Astfel, toata agoniseala sa de o viata, pamantul si terenul forestier le-a instrainat considerand ca fosta sa familie nu merita absolut nimic pentru ca au incercat sa-l insele: „ Femeile sunt cele mai depravate, majoritatea. Fiica mea are un copil, un baiat, daca as putea l-as sfatui sa nu se insoare niciodata”.
Politia s-a prins in flagrant!
Saptamana trecuta a fost una plina pentru specialistul in flagranturi al politiei, Ion Bucloiu. Dupa patru ani de cand a fost promotorul unui flagrant de luare de mita la Targu-Carbunesti, organizat unui executor judecatoresc, Bucloiu s-a pus din nou in slujba legii, sau mai bine zis a politistilor, si i-a creat probleme similare asistentului medical Nicu Bacoi, angajat al Laboratorului de Medicina Legala Tg-Jiu. Asta n-a fost insa singura preocupare a individului, el umplandu-si timpul dintre sedintele in care i se facea instructia cu ce sa faca in timpul flagrantului cu vizite la redactia noastra. Pentru a ne trezi interesul a sunat pretextand ca are materiale compromitatoare la adresa unor politisti. De fapt, scopul sau era sa ne convinga sa publicam laude infinite la adresa comisarului sef adjunct Ion Voinescu, cel cu care a impartit laurii in cazul flagrantului de la Carbunesti si un credincios protector al sau. Surse oficiale au declarat ca este foarte cunoscuta prietenia lui Bucloiu cu Voinescu, dar si faptul ca acesta este informatorul si omul bun la toate al politiei si Parchetului, asa ca scopul vizitelor sale la redactia noastra a fost mai mult decat cosmetizarea lui Voinescu. Lamentabile nu sunt numai mijloacele prin care oamenii legii incearca sa puna la cale chestiuni neortodoxe, ci faptul ca se folosesc pentru asta de infractori notorii, cu un cazier impresionant. Ion Bucloiu are o activitate infractionala demna de invidiat de catre orice borfas de rand. In prezent este judecat de catre Tribunalul Gorj pentru tentativa de omor, fiind acuzat de catre un tanar ca l-a lovit in moalele capului cu o teava si a vrut sa-l lege de masina. Nu cu mult timp in urma a fost condamnat la 1,6 ani de inchisoare cu suspendare pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice in timp ce avea permisul suspendat. Intr-un alt dosar, acelasi individ a primit doi ani, tot cu suspendare, pentru violare de domiciului si intr-un alt caz aceeasi pedeapsa pentru marturie mincinoasa. Ultima cauza aflindu-se in prezent pe rolul Curtii de Apel Craiova. Ca si cand nu era de ajuns a mai primit si o amenda de 10 milioane de lei pentru ca a sustras bani din geanta unui avocat. Angajat al Petroserv Craiova, Bucloiu a fost suspectat ca fiind vinovat de disparitia unor cantitati destul de mari de motorina, despre care se spune ca au ajuns in rezervoarele autovehiculelor detinute de Voinescu la diferite societati comerciale care lucreaza in minerit. Pana la urma, Bucloiu a fost absolvit de vina, tap ispasitor fiind gasite doua angajate ale Petroserv. Cu atatea infractiuni destul de grave comise pentru care a primit doar pedepse cu suspendare, lucrurile miros de la o posta a protectie din partea politiei. Deh, e greu sa gasesti pe cineva dispus sa bage oameni in puscarie dupa flagranturi dubioase, organizate doar pentru a demonstra la „centru” ca anumite persoane din politia gorjeana nu lancezesc pe scaunul pe care-l ocupa.
Justitie impotenta!
Magistratii gorjeni inca mai dezleaga teoria chibrtului Curtea de Apel Craiova are pe rol un nou proces care confirma inca odata ca procurorii gorjeni fac greseli flagrante care marcheza definitiv vietile unor oameni nevinovati. Dupa cazurile Popescu,tundrea, Tomulescu, de a caror nenorocire s-a facut vinovat procurorul Ion Diaconescu, a venit randul a doi batrani din comuna Saulesti sa simta cat de scump pot plati erorile oamenilor justitiei. Vasilica Dutu si Nicolae Stan au fost arestati in noiembrie 2001 pentru distrugerea prin incendiere a unui magazin din comuna. Procurorul Gheorghe Constantinescu, pe atunci angajat al Parchetului de pe langa Judecatoria Targu-Carbunesti, a emis mandatele de arestare si imediat dupa incatusarea „vinovatilor” justitiarii au uitat sa mai verifice legalitatea acestora. Asa ca cei doi au zacut in puscarie o perioada de timp fara sa existe vreun cadru legal. De aproape cinci ani de zile judecatorii gorjeni n-au reusit sa finalizeze acest dosar plimbandu-l intre Judecatoria Tg-Carbunesti si Tribunalul Gorj. Impotenta acestora in a rezolva un caz de distrugere arata cat de pregatiti profesional sunt unii dintre cei care impart dreptatea in acest judet.
Politistii si prostia
Locul care i-a asigurat timp de 27 de ani o bucata de paine i-a adus Vasilicai Dutu trei luni de zile de puscarie fara sa fi comis vreo fapta penala care sa poata fi probata. Pentru ca a lucrat atata amar de vreme ca si vanzatoare la magazinul din comuna, femeia a fost principala suspecta, alaturi de Nicolae Stan, proprietarul terenului de sub constructie, atunci cand acesta a luat foc in 2001, in noaptea de 15 spre 16 noiembrie. Starea conflictuala existenta de mai mult tip intre cei doi si proprietarul magazinului, Mihai Petrescu, i-a tranformat pe Stan si Dutu direct in vinovati. Ceea ce a urmat dupa incendiu este demn de justitia aplicata de un trib din Neanderthal, in nici un caz de oamenii legii din secolul XXI. Dupa 40 de minute de la izbucnirea incendiului Statia de Pompieri Turceni a fost anuntata chiar de catre cel care se prespunea ca a pus focul. Pompierii s-au grabit sa ajunga la locul parjolului, dar au fost intorsi din drum de trei persoane, una dintre acestea recomandandu-se a fi chiar tatal pagubitului. Oamenii le-au spus pompierilor ca nu mai are rost sa ajunga in satul Purcaru pentru ca incendiul a fost stins, asa ca acestia s-au intors de la 1,5 km inainte de a ajunge la locul cu pricina, dupa ce parcursesera aproape 50 km ca sa ajunga acolo. Acest aspect a fost consemnat in actele intocmite de catre Grupul de Pompieri „Lt. col. Dumitru Petrescu” al judetului Gorj, insa n-a dat nimanui de gandit ca tatal pagubitului a avut ca motiv ascunderea adevarului atunci cand a tinut calea pompierilor si i-a intors din drum. A doua zi dimineata Mihai Petrescu s-a prezentat la postul de politie din comuna si a reclamat ca “autori necunoscuti” i-au incendiat magazinul. Fraiele cazului au fost preluate de catre plutonier Marinel Patru si plutonier major Dan Pasare, lucratori ai Politiei Saulesti. Cei doi subofiteri s-au deplasat la fata locului si au inceput sa se joace de-a politistii. In primul rand n-au observat ca focul distrusese in totalitate, pe langa magazin, si un sopron al Mariei Dutu. Insa, au descoperit o sticla de un litru si jumatate de gazolina, foarte aproape de locul incediului, intacta, fara ca nici macar eticheta sa fi fost atinsa de flacari. Sticla ar fi putut constitui o proba esentiala la dosar, avand in vedere ca se puteau lua amprente de pe ea, dar instinctul de politist al lui Patru i-a soptit alceva, asa ca a turnat continutul in rezorvorul masinii sale si a aruncat sticla. Procesul verbal intocmit la fata locului a fost scris in doi peri, politistii luand de buna ceea ce spuneau cei care s-au bagat in seama ca sa fie martori in acest caz: „Locuitorii satului relateaza faptul ca in sticla este gazolina si ca fapta de distrugere prin incendiere a fost comisa de Vasilica Dutu si Nicolae Stan, care se afla in relatii de cearta cu familia Petrescu”. Odata „adevarul” stabilit pe baza barfei satului s-au luat si declaratii de la martori, cei alesi de politisti fiind toti ori cu probleme penale, ori in relatii de dusmanie cu presupusii autori. Declaratiile au fost luate in casa Mariei Dutu, care a si devenit mator principal, desi nimeni nu-i vazuse nici pe Stan, nici pe Dutu la locul faptei in noaptea incendiului.
Razbunare personala cu ajutorul oamenilor legii
Imediat dupa terminarea cercetarilor „incendiatorii” au fost luati la intrebari la postul de politie. Oamenii au dat declaratii fara sa fie vreun aparator de fata si fara ca politistii sa le ia in calcul cererile cu privire la amprentarea materialelor gasite la locul incendiului. Dupa trei zile de la eveniment in satul Purcaru si-a facut aparitia un alt Serlock Holmes: mr. ing. Dumitru Dungaciu, venit din partea Grupului de Pompieri Gorj sa faca lumina in caz. Impreuna cu politistul Patru s-au constituit intr-o comisie „pentru stabilirea cauzei incendiului” si au constatat ca „ din relatarile martorilor exista o mare probabilitate ca focul sa fi fost rezultatul unei actiuni premeditate.” Raportul de constatare a fost intocmit in prezenta a doi martori tot in casa Mariei Dutu, transformata ad-hoc in post de politie. Bineinteles ca femeia a fost si de data asta o piesa importanta, fiind unul dintre martori. Cuprinsi de importanta momentului cei prezenti n-au sesizat nici acum ca si sopronul casei in care se aflau fusese distrus de foc. Un detaliu minor daca e sa tinem cont ca pana la venirea lui Dungaciu din magazinul ars fusesera luate un godin care incalzea locatia si mai multe fire electrice care ar fi putut conduce la stabilirea unor cauze concrete, mai ales ca unii dintre martori afirmau ca inainte de izbucnirea focului se auzise o bubuitura puternica. Nimeni n-a scos nici un cuvant referitor la acest lucru, nici nu avea cine din moment ce raportul de constatare a fost incheiat in prezenta pagubitului si a martorilor sai. Oricum soarta celor doi presupusi autori fusese deja pecetluita, pentru ca in cele cateva zile cat se scursesera de la incediu au fost audiati de catre organele de cercetare trei martori care isi doreau din tot sufletul sa-i vada pe Stan si Dutu dupa gratii: Maria Dutu, aflata in proces cu Vasilica Dutu pentru distrugere si cu Stan pentru partaj succesoral; Dumitra Popescu, verisoara lui Mihai Petrescu si Ion Vaduva, cercetat pentru tentativa de omor asupra fiului lui Stan. Astfel, pe baza declaratiilor acestora, considerandu-se ca adevarul a fost pe deplin stabilit, Vasilica Dutu si Nicolae Stan au fost arestati pe data de 22 noiembrie 2001 si depusi in beciurile Politiei Targu-Carbunesti, unde a venit randul altor asa-zisi oameni ai legii sa-si intre in rol. Procurorul Gheorghe Constantinescu a luat cate o declaratie proaspetilor arestati fara sa se oboseasca sa le dea dreptul sa fie asistati de catre un avocat.
Intemnitati fara mandat de arestare
Mandatul de arestare a fost prelungit de la cinci zile la 25 de zile, iar procurorul le-a hotarat soarta transformand, in rechitoriu, probabilitatea premeditarii incendiului in certitudine. Dupa o vreme, pe data de 7 decembrie, cand Stan si Dutu se aflau in arestul IJP Gorj, au fost vizitati de catre lt. Nicolae Negrea de la Politia Targu-Carbunesti, pentru a da alte declaratii. De data asta nu mai interesa adevarul, ci salvarea pielii procurorului Gheorghe Constantinescu care emisese mandatul de arestare preventiva fara a avea la dosar decit probe indirecte, neavand nici macar o proba concludenta. Asa ca politistul Negrea a venit cu speranta ca va putea indrepta greseala de neprofesionist a procurorului. A luat declaratiile si le-a antedatat cu 22 noiembrie, ziua in care cei doi fusesera arestati. La fel a facut si cu declaratiile unor martori. Pentru gestul sau, Negrea a fost reclamat la Parchetul Militar Craiova si a fost sanctionat cu amenda administrativa pentru ca a incercat sa-l ajute pe Constantinescu sa motiveze o arestare preventiva fara motive temeinice. Insa acest lucru n-a influentat deloc in mod pozitiv cazul. Ba mai mult, greselile au devenit din ce in ce mai grave. In timp ce Stan si Dutu fusesera tranferati in Penitenciarul Tagu-Jiu, dosarul lor ajunsese in instanta sub acuzatia de distrugere prin incendiere. Despre mandatul de arestare n-a mai suflat nimeni o vorba, instanta a uitat sa verifice daca acesta mai este valail, asa ca „incendiatorii” au stat dupa gratii 30 de zile in mod ilegal. Cei care au realizat acest lucru au fost inculpatii care, prin intermediul copiilor au depus la Tribunalul Gorj o cerere de punere in libertate care a fost respinsa, iar mandatul de arestare, expirat in data de 21 decembrie, a fost prelungit la primul termen in instanta, pe 17 ianuarie 2002.
Sentinte contradictorii
In timp ce arestatii incercau sa se acomodeze printre pleava societatii in penitenciar a venit vremea judecatorilor sa se faca de ras. Primii au fost cei de la Judecatoria Targu-Carbunesti care au absolvit-o de vina pe Vasilica Dutu achitand-o si l-au condamnat pe Nicolae Stan la 3 ani de puscarie cu suspendare. In cazurile de achitare si pedeapsa cu suspendare legea prevede ca inculpatii sa fie pusi de urgenta in libertate, asa ca cei doi au respirat imediat aerul libertatii, dar balciul nu s-a terminat. Sentinta a fost atacata cu apel atat de inculpati, cat si de Parchetul de pe langa Judecatoria Targu-Carbunesti. Tribunalul Gorj admite apelul vinovatilor, desfiinteaza sentinta si retrimite dosarul la Carbunesti reprosand celor care l-au judecat ca nu si-au exercitat rolul activ in procesul penal. Magistratii de la Carbunesti au inteles ca trebuie sa „curga sange”, asa ca de data asta i-au condamnat pe amandoi la cate 3 ani de detentie cu suspendare. Numai ca decizia lor nu e in concordanta cu litera legii, care spune ca in cazul in care un inculpat face apel instanta poate lua o decizie care sa nu-i ingreuneze insa situatia. Adica, Vasilica Dutu nu putea fi condamnata dupa ce fusese achitata. S-a facut din nou apel la Tribunalul Gorj, iar dosarul ajunge iarasi la Judecatoria Targu-Carbunesti unde judecatoarea Ramona Leoveanu pune lucrurile cap la cap si ia decizia de achitare a ambilor inculpati. Pe langa motivele extrem de subtiri care au stat la baza intomirii dosarului, au fost luate in calcul, cu siguranta, si contradictiile din declaratii ale martorilor, precum si afirmatiile unora dintre ei ca in faza de cercetare au semnat declaratii care n-au fost scrise de catre ei. Miruta si Boncu au plecat la reconstituire dar n-au mai ajuns Parchetul Tg-Carbunesti si pagubitul au declarat din nou apel impotriva sentintei si dosarul a ajuns iarasi la Tribunal. Ca sa demonstreze cu adevarat ce inseamna rolul activ al instantei, completul de judecata format din magistratii Gheorghe Miruta si Teofil Boncu, capii Tribunalului Gorj, au plecat la ceas de seara spre locul faptei pentru reconstituire. si cum aceasta trebuia efectuata la aceeasi ora, (1 noaptea), si aproximativ in aceleasi conditii judecatorii au convocat la locul cu pricina toata lumea implicata in acest caz: inculpati, reclamant, armata de martori, politisti, insa, intreaga operatiune a esuat lamentabil: Miruta si Boncu n-au mai ajuns. Cu toate acestea, completul format din cei doi magistrati a admis apelul declarat de catre parchet si reclamant, a desfiintat sentinta prin care Dutu si Stan au fost achitati si i-a condamnat din nou la pedepse de cate trei ani de inchisoare cu suspendare(!?). Dosarul se afla acum pe rolul Curtii de Apel Craiova, iar inculpatii au solicitat Inaltei Curti de Casatie si Justitie stramutarea dosarului in alt judet, poate judecatorii de acolo se vor apropia mai mult de adevar decat cei gorjeni.
Consiliul Local Albeni se dezice de primar
Consilierii locali ai comunei Albeni i-au cerut primarului Emil Mitru transparenta totala privind cheltuirea banului public dupa ce „Scandal de Gorj” a publicat, in urma cu doua saptamani, un articol despre atribuirea unor lucrari prin incredintare directa de catre primarie unei societati comerciale. In ultima sedinta a Consiliului Local Albeni, consilierii au luat atitudine cu privire la cele aparute in presa si s-au delimitat de actiunile ilegale ale primarului Emil Mitru. Intr-un comunicat remis publicatiei noastre membrii consiliului local si-au exprimat dezacordul in ceea ce priveste aprobarea cu acte aditionale si prin incredintare directa a lucrarilor in valoare de peste 600 de milioane de lei pentru imrejmuirea si renovarea sediului vechi al Primariei Albeni si i-au cerut primarului sa respecte legea privind aceste lucrari si licitarea lor. Acestia fac referire la un act aditional incheiat la inceputul lunii mai intre Primaria Albeni si SC Perconst SRL prin care primarul Mitru si viceprimarul Mihai Bocseru au incredintat direct firmei din Targu-Jiu lucrari de 647 de milioane de lei. In urma cu doi ani, primaria si Perconst au incheiat un contract care avea ca obiect extinderea sediului primariei. Dupa finaliarea lucrarilor, Consiliul Local Albeni a aprobat si renovarea sediului vechi, precum si imprejmuirea acesteia urmand a se organiza licitatie pentru aceste lucrari. Primarul si viceprimarul au hotarat insa, ca lucrarile respective vor fi efectuate de catre firma de casa Perconst, motiv pentru care au incheiat un act aditional cu aceasta, la contractul vechi, al carui obiect nu are nici o legatura cu noile lucrari. Surse din cadrul primariei sustin ca actele aditionale incheiate cu aceasta societate reprezinta recompensa pentru prestatia acesteia in gospodariile primarului si viceprimarului. Emil Mitru a recunoscut, in urma cu doua saptamani, ca Perconst a muncit la niste anexe in ograda sa, dar si la Bocseru insa, nu de aceeasi parere este si viceprimarul. Acesta a remis publicatiei noastre un drept la replica in care infirma spusele primarului cum ca Perconst i-a facut unele modernizari in gospodarie.
Instantele gorjene il neindreptatesc din nou pe Tomulescu
Tribunalul Gorj a respins, saptamana trecuta, cererea prin care Madalin Tomulescu solicitase statului roman daune de 700.000 de euro dupa ce a stat in inchisoare nevinovat mai bine de doi ani. Tomulescu a fost condamnat la 18 ani de inchisoare de catre Tribunalul Gorj pentru o crima care a avut loc in 2002. Magistratii Curtii de Apel Craiova au considerat ca nu Tomulescu se face vinovat de comiterea omorului si l-au achitat. Acesta a fost pus in libertate, iar sentinta prin care a fost achitat a ramas definitiva la Inalta Curte de Casatie si Justitie. La sfarsitul anului trecut acesta a formulat o cerere privind daunele morale pentru cei doi ani petrecuti in spatele gratiilor, dar aceasta a fost respinsa de catre Tribunalul Gorj. Tomulescu spune ca spera sa-si gaseasca dreptatea tot la instantele de la Craiova si Bucuresti, asa cum s-a intamplat si in cazul dosarului in care a fost cercetat pentru omor.
Mocanu la un pas de faliment
Una din societatile pagubite de catre Clement Mocanu a cerut instantei Tribunalului Gorj declararea falimentului SC ARC Targu-Carbunesti pentru o datorie de patru miliarde de lei vechi. Astfel, instanta de judecata va trebui sa stabileasca daca Mocanu isi achita datoria, ori aceasta va putea fi recuperata in urma vanzarii bunurilor mobile si imobile, dupa ce societatea pe care afaceristul o administreaza va fi declarata falimentara. Iata ca Mocanu va raspunde intr-un fel sau altul in fata legii pentru smenurile facute in Gorj si nu numai. Apropo, au trecut doi ani de cand Serviciul Roman de Informatii a intocmit un raport despre unele fapte penale ale lui Clement Mocanu, pe care l-a inaintat organelor de cercetare penala, insa dosarul a ramas la naftalina intr-un sertar al celor care s-au ocupat de strangerea probelor. Recent, mocanu si-a pus salahorii sa imprastie zvonuri cum ca „Scandal de Gorj” nu va mai aparea pe piata. Il linistim pe aceasta cale pe moldoveanul travestit american si-l asiguram ca publicatia va aparea indiferent de problemele cu care se confrunta, inerente de altfel unei publicatii cinstite, iar trepadusii sa nu-si faca griji in privinta proceselor noastre. Toate la timpul lor!
Sageata (tableta)
Dupa dezvaluirile facute de catre colonelul Boca in „Scandal de Gorj”, despre relatiile unui cap al politiei gorjene cu omul de afaceri Petre Stancioi, ne asteptam la o oarecare reactie de la varful IJP, fie ea si una anemica. Aceasta n-a intarziat sa vina insa, nu pe cai oficiale, ci pe cele specifice fostei militii. Cel vizat in articolul cu pricina si-a trimis „omul de casa” in vizita pe la redactia noastra pentru o mica intoxicare. Cel trimis varf de lance, bine instruit in prealabil, si-a inceput misiunea exact ca politistii, cu o „legenda”. De obicei, pentru a cadea sigur in capcana, politistii inventeaza povesti din cele mai credibile pentru ca prezenta ta sa fie sigura acolo unde ei au stabilit ca trebuie sa fii inhatat, sau intoxicat in asa fel incat, la un moment dat, sa faci o greseala cu care sa te infunzi singur. „Trimisul” s-a folosit de acest tertip cu povestile spunandu-mi ca are niste dezvaluiri incendiare despre unii politisti si, daca este posibil, sa ne vedem la sediul redactiei. Gargara mi-e cunoscuta de acum sase ani cand am picat in plasa gaborilor exact pe aceeasi „legenda”. Ne-am intalnit, totusi, si in cateva minute aveam sa-mi dau seama ca discutia nu viza dezvaluiri despre politisti, ci laude la adresa celor taxati de Boca. si, ca sa-si argumenteze cele spuse, „sageata” mi-a povestit cat de mult l-au ajutat unii capi ai politiei in demersurile facute de el pentru prinderea unor infractori si chiar la realizarea unui flagrant. De ce se erijeaza el in Zorro si de ce reactioneaza imediat politia atunci cand striga el „aport”, e destul de lesne de inteles. Omu’ e carne de tun de buna voie, iar politistii se pot lauda, din cand in cand, cu cate o misiune mai acatarii, regizata pana in cele mai mici detalii. Vizitele la redactia publicatiei au continuat aproape zilnic si in ceea ce spunea personajul au inceput sa apara contradictii, probabil nu apucase sa-si invete prea bine ultimele directive, sau nu mai lucrase de mult pe „intoxicare” si isi iesise din mana. In tot acest timp nu am crezut o iota din ce spunea si am simtit din primul moment ca este „trimis” dar am vrut sa vad pana unde merge prostia unora cu epoleti. M-am lamurit: pana acolo incat, in urma cu cateva zile, l-au folosit pe omul lor la inca un flagrant. Poate pentru urmatorul se facea documentarea la noi in redactie... Acest personaj creat de politie se alatura altor catorva mii de informatori civili, Gorjul fiind pe podium la acest capitol. • Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
03.06.2006. 15:03
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu