Sindicalistul Etăgan şi-a construit vilă în Primăverii pe un teren primit de la fosta SNLO
Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Gheorghe Etăgan, se află în centrul unui uriaş scandal public după ce a fost acuzat, în cadrul emisiunii „Ora adevărului” de la TV Sud, de către fostul deputat Dan Ilie Morega, de faptul că a fost privilegiat în relaţiile cu fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) cu privire la un schimb de terenuri.
Este vorba despre o tranzacţie în urma căreia sindicalistul a primit 1.300 de mp de teren în cartierul Primăverii din Tg-Jiu, pe care fiul acestuia şi-a construit o vilă.
Curios este că exact în urmă cu o lună de zile, într-un răspuns la o solicitare a Scandal de Gorj pe această temă, reprezentanţii CE Oltenia nu recunoşteau tranzacţia.
Deşi sindicalistul Etăgan a recunoscut că terenul din Primăverii provine dintr-un schimb cu EC Roşia, acest lucru nu poate fi confirmat de o declaraţie a sa de avere deoarece acesta nu şi-a făcut publice proprietăţile şi veniturile, cu toate că era obligat prin lege având în vedere calitatea sa de membru în CA la o instituţie de stat.
Tranzacţia cu terenuri, „ascunsă” în hârţogării
La câteva zeci de metri de locul în care, în decembrie 2011, s-a pus piatra de temelie pentru construirea unei biserici în cartierul Primăverii, a răsărit mega-vila vicepreşedintelui FNME, Gheorghe Etăgan. Autorizaţia de construire a fost eliberată de către Primăria municipiului Tg-Jiu la data de 15 iunie (anul trecut), pe numele fiului sindicalistului, Dumitru Alin, şi, în numai câteva luni, vila compusă din parter şi mansardă a fost ridicată, iar terenul, împrejmuit cu un gard din bolţari.
La acea vreme au apărut unele speculaţii că terenul deţinut de sindicalistul Etăgan, pe care a fost ridicată vila, ar proveni dintr-un schimb cu Exploatarea de Carieră Roşia. În data de 5 decembrie 2012, compartimentul de presă al CE Oltenia a infirmat speculaţiile, într-un răspuns remis Scandal de Gorj, precizând că „în urma verificărilor efectuate în arhiva societăţii, nu au existat tranzacţii privind suprafeţe de teren ce urmau a fi afectate de exploatările miniere cu Etăgan Gheorghe”. A doua zi, pe 6 decembrie, am trimis CEO o nouă solicitare pe această temă, la care nu am primit încă un răspuns.
„Era normal să iau teren la schimb”
La finele săptămânii trecute, fostul deputat Dan Ilie Morega a prezentat, la TV Sud, câteva fotografii cu vila sindicalistului Etăgan din „cartierul Mafiei”. Într-o intervenţie telefonică, în emisiunea „Ora adevărului”, vicepreşedintele FNME l-a contracarat dur pe fostul parlamentar şi a spus că terenul i-a fost dat la schimb, iar casa este construită cu banii proprii pentru fiul său. „Părinţii mei au dat hectare la Cariera Roşia (şi cu bani, şi fără bani) şi era normal să iau la schimb 1.300 de mp. Eu n-am blocat excavatoare, aşa cum au făcut alţii. Eu sunt şef de 20 de ani şi această casă i-o fac copilului meu, din banii mei”, a declarat Etăgan.
În realitate, potrivit unor surse oficiale, familia sindicalistului a fost beneficiara mai multor tranzacţii imobiliare cu fosta companie minieră. Mai precis, socrii acestuia au fost strămutaţi din satul Bohorel – Negomir, în vatra de sat de la Corneşti, construită special pentru cei care au avut proprietăţile afectate.
Sora sindicalistului a fost despăgubită în bani pentru câteva hectare afectate de exploatări miniere la Fărcăşeşti şi i s-a construit o casă, la fel şi altor rude ale sale. În urma acestor tranzacţii succesive a rămas o suprafaţă de teren extravilan la Fărcăşeşti pe numele său, iar cu ajutorul primarului PDL, Dănuţ Bălu, un apropiat al sindicatelor miniere, şi cu cel al conducerii EC Roşia, Etăgan a primit la schimb 1.300 de mp în intravilanul municipiului Tg-Jiu.
Averea lui Etăgan, secretă
Despre averea vicepreşedintelui FNME nu se ştiu prea multe, în afară de faptul că deţine un apartament în Tg-Jiu şi un teren în cartierul Slobozia cumpărat cu 220.000 de lei, în 2007, de la fostul director al SNLO, Eugen Davidoiu.
Deşi este membru al Consiliului de Administraţie al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Gorj, adică o instituţie publică, Etăgan era obligat de legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice să-şi declare averea, dar sindicalistul a ignorat prevederile acesteia.
Cât priveşte veniturile sale, invocate în contextul finanţării vilei de pe strada Ghiocelului, pe lângă funcţia de vicepreşedinte (trezorier) al FNME, Etăgan este remunerat şi pentru funcţiile de membru în Consiliile de Administraţie al firmelor sindicale. Încă de la începuturi, Etăgan a fost membru în forul de conducere al Medserv Min, iar din ianuarie 2011, după retragerea lui Marin Condescu, i-a preluat funcţia deţinută de acesta, de preşedinte al CA la Olservmin.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
22.01.2013. 08:08
Comentarii
ce noroc au tampiti .daca-l asculti e un retardat . bravo celor care l-au ales.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu