Supermarketul Plus, construit pe o inginerie financiară
Reţeaua de supermarketuri Plus vrea să se lanseze în Gorj, mai precis în Motru, construindu-şi afacerea pe un teren care, dacă organele abilitate şi-ar face meseria, ar putea deveni uşor obiectul unui dosar penal în care foştii săi proprietari să fie traşi la răspundere, alături de reprezentanţii unei societăţi de lichidare, pentru mai multe infracţiuni penale dar şi pentru încălcarea unor prevederi ale Legii 31/1990, legea societăţilor comerciale. Terenul în cauză este subiectul unei escrocherii de proporţii pusă la cale, cu ani în urmă, de un om de afaceri doljean care, cu ajutorul unui lichidator judiciar bine ales, a reuşit să păcălească atât statul, cât şi alţi creditori ai firmei la care fusese acţionar.
Statul tras pe sfoară de un recidivist
SC Europlast Company Prod SRL Motru , firmă înfiinţată de soţii Mariana şi Viorel Nicolae şi Cristian Radu Pisică, cumpără în anul 2000 un teren în suprafaţă de peste 11.000 mp în intravilanul oraşului la un preţ de 95 de milioane de lei vechi, teren care e adus drept aport în natura la capitalul social al societăţii. În anii care au urmat afacerea familiei a început să scârţie întrezărindu-se din ce în ce mai tare un faliment, aşa că Viorel Nicolae a luat toate măsurile necesare pentru a nu rămâne în pagubă.
Versat în ale escrocheriilor, având în vedere că în 2002 a fost arestat pentru că a înşelat o altă firmă la care era asociat cu peste trei miliarde de lei vechi fiind acuzat, printre altele, de bancrută frauduloasă, fals intelectual şi evaziune fiscală, Creieru’, aşa cum este cunoscut în mediul de afaceri, vinde terenul, pentru a evita un sechestru, unei firme din Craiova, SC Rise Sun SRL. Acesta nu rămâne mult în posesia noului proprietar fiind revândut Larisei Maria Nicolae, nimeni alta decât fiica Marianei şi a lui Viorel Nicolae. Între timp SC Europlast intră în faliment, lichidator fiind numit SC VLC SPRL Târgu-Jiu, prin practician în insolvenţă Luminiţa Buşoi.
În momentul deschiderii procedurii Europlast, avându-l ca reprezentant legal doar pe Cristian Radu Pisică, soţii Nicolae retrăgându-se din firmă, avea printre creditori Direcţia Generală de Finanţe Gorj, AVAS Bucureşti, Primăria Motru şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj şi niciun bun, având în vedere că terenul, care între timp ajunsese la o valoare de câteva sute de mii de euro dispăruse din capitalul social al societăţii, deşi la Registrul Comerţului nu se făcuse nicio menţiune în acest sens şi nici nu s-a făcut până la declararea falimentului.
Lichidatorul judiciar a propus judecătorului sindic închiderea procedurii familentului debitorului Europlast Company Prod SRL Motru motivând că firma nu deţine bunuri, iar judecătorul a fost de acord cu această propunere şi, în noiembrie 2008, a dispus închiderea procedurii insolvenţei, radierea societăţii din Registrul Comerţului şi descărcarea lichidatorului judiciar de orice îndatoriri şi responsabilităţi în cauză.
Lichidatorul şi debitorul, complici la eludarea legii
Astfel, Nicolae s-a spălat pe mâni de o societate care a adus prejudicii statului prin neplata taxelor şi impozitelor iar creditorii societăţii au rămas cu buza umflată graţie unui lichidator care n-a verificat voit actele încheiate de către firma acestuia în ultimii trei ani înainte de deschiderea procedurii. Dacă lichidatorul şi-ar fi făcut datoria s-ar fi descoperit, fără prea multe eforturi, vânzarea în mod repetat a terenului de la Motru, adică a unei părţi importante din capitalul social al societăţii care tocmai fusese lichidată, anulându-se astfel posibilitatea ca cei care aveau bani de încasat de la Europlast să-i poată primi vreodată. Conform legii reorganizării judiciare şi falimentului lichidatorul ar fi avut obligaţia să ceară anularea actelor frauduloase încheiate de către debitor în dauna creditorilor, adică a vânzării terenului, acest lucru nefiind făcut nu din neştiinţă ci dintr-o complicitate des întâlnită în astfel de cazuri.
După ce Viorel Nicolae a scăpat de de datorii şi de o societate pusă pe butuci şi-a reabilitat repede situaţia financiară prin vânzarea unei părţi din terenul pentru care a făcut atâtea eforturi să-l înstrăineze din patrimoniul Europlast. Acesta a fost vândut, nu demult, pentru aproximativ 600 de mii de euro reţelei de supermarketuri Plus care intenţionează să deschidă aici o nouă locaţie. În prezent, întreaga inginerie financiară este anchetată de organele penale.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
24.06.2010. 00:05
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu