Administraţia locală de la Motru sprijină construirea ilegală a supermarketului Plus
Firma Lidl&Schwarz Co&KG cea care a demarat construirea unui supermarket în oraşul Motru având ca temelie o serie întreagă de ilegalităţi şi-a procurat documentaţia pentru ridicarea spaţiului comercial încălcând legislaţia în construcţii.
Concernul german a solicitat certificat de urbanism de la Primăria Motru la începutul lunii mai a acestui an şi în alte două luni au obţinut toate avizele necesare eliberării autorizaţiei de construire, document pe care l-au primit, spun unele surse, cu ajutor consistent de la vârful administraţiei locale. Chiar dacă primarul Dorin Hanu se afla în concediu de odihnă în acea perioadă nu e străin de demersurile retailerului german, mai ales că viceprimarul Tudor Dobrică e direct interesat ca nemţii să construiască supermarketul Plus pe Aleea Macului din Motru.
Dobrică mai mult decât vecin cu nemţii
Cu ajutor de la vârful Primăriei Motru, concernul german Lidl&Schwarz Co&KG s-a apucat să construiască la Motru un spaţiu comercial pe un teren de 1316, 4 mp. Terenul în cauză este subiectul unei escrocherii de proporţii pusă la cale, cu ani în urmă, de un om de afaceri doljean care, cu ajutorul unui lichidator judiciar bine ales, a reuşit să păcălească atât statul, cât şi alţi creditori ai firmei la care fusese acţionar. Dacă organele abilitate şi-ar fi făcut treaba, foştii proprietari ai terenului alături de reprezentanţii unei societăţi de lichidare, ar fi fost traşi la răspundere, pentru mai multe infracţiuni penale dar şi pentru încălcarea unor prevederi ale Legii 31/1990, legea societăţilor comerciale.
600 de mii de euro, adică aproape 2,6 milioane de lei a plătit firma germană pe terenul de pe Aleea Macului, acolo unde se va construi supermarketul Plus. Certificatul de urbanism a fost obţinut rapid de către investitorii nemţi în condiţiile în care direct interesat de demararea afacerii era chiar primarul oraşului, Tudor Dobrică.
Vecin cu terenul respectiv, Dobrică i-a asigurat pe nemţi, atunci când aceştia procurau avizele necesare eliberării autorizaţiei de construire, că nu e necesar acordul vecinilor. Cu alte cuvinte, viceprimarul i-a îndemnat pe nemţi să încalce legislaţia privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, ştiind că în cazul apariţiei unor reclamaţii acestea vor ajunge tot la el, la primărie.
Tăcere contra loc de muncă
Revoltaţi că lângă casele lor se va construi un supermarket şi nu vor mai avea odihnă din cauza zgomotului produs, mai ales noaptea, de maşinile care vor face aprovizionarea acestuia, cinci vecini ai terenului au sesizat Primăria Motru de faptul că nu li s-a solicitat acordul pentru ridicarea acelei construcţii. Deşi hotărârea consiliului local cu privire la eliberarea certificatului de urbanism, aprobată cu sprijinul maşinăriei de vot politice, nu avea nicio legătură cu autorizaţia de construire, oamenii au înţeles de la reprezentanţii primăriei că există un document legal în acest sens aşa că sesizarea lor nu face doi bani. Din acel moment însă, viceprimarul Tudor Dobrică a trecut la negocieri cu unii dintre semnatarii acesteia.
Întrebaţi de reporterii Scandal de Gorj despre demersurile pe care le-au făcut până în prezent în legătură cu demararea megaconstrucţiei care se ridică lângă casele lor unii dintre semnatarii sesizării au preferat să închidă telefonul, nu înainte de a ne transmite să nu ne implicăm în acest caz, alţii au recunoscut însă că au fost chemaţi la negocieri, la primărie, fără să precizeze clar numele vreunei persoane din administraţia publică locală, şi rugaţi să nu mai sesizeze presa şi organele, în schimbul tăcerii oferindu-le posibilitatea angajarii soţiilor sau copiilor la viitorul supermarket.
„Mă gândesc să vând terenul şi să nu-mi mai fac casă acolo”
Doar unul dintre semnatarii sesizării a rămas consecvent şi ne-a spus că se gândeşte serios să renunţe la construirea unei case în vecinătatea supermarketului, în condiţiile în care va găsi cumpărător pentru teren. „Nu voi mai construi acolo. Dacă voi găsi pe cineva să vând terenul o voi face. Era normal să ne întrebe şi pe noi. Cum m-aş putea odihni noaptea în casă când se face aprovizionarea la supermarket”, a spus vecinul revoltat.
Toţi proprietarii de terenuri şi case din zonă, care au stat de vorbă cu reporterii Scandal de Gorj au spus că viceprimarul Dobrică le-a transmis că e mai bine să înţeleagă situaţia, că nu era nevoie de acceptul lor.
Astfel, din cei cinci nemulţumiţi care au semnat sesizarea au mai rămas trei.
Despre un răspuns oficial al primăriei la adresa acestora nu ne-a putut oferi nimeni niciun răspuns, Luminiţa Măriuţu, şefa Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Motru fiind „plecată cu treabă la Tg-Jiu”.
Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Gorj verifică legalitatea construirii supermarketului de la Motru şi în acest sens a solicitat primăriei să-i pună la dispoziţie toate documentele care au stat la baza emiterii autorizaţiei de construire. Până la închiderea ediţiei nu am primit un răspuns oficial din partea ISC dacă în acest caz s-au încălcat prevederile legislaţiei în constructii.
Până când se va stabili acest aspect, vecinii nu pot decât să se întrebe dacă noua construcţie este sau nu compatibilă cu caracterul şi funcţionalitatea zonei, în condiţiile în care ei ştiau, la momentul când şi-au construit casele, că zona repectivă, de pe Aleea Macului, este destinată exclusiv construirii de locuinţe.
Va urma
Daniel Dumitriu
Recomandă acest articol:
15.09.2010. 22:33
Comentarii
si locurile de munca s-au ocupat tot cu sprijinul domnului primar Hanu. cei fara pile nu au avut nici o sansa.
RUSINEEEEEEEEEEEEE
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu