Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 89 - 6 - 12 ianuarie 2006
Presedintele Miruta accepta ca judecatorii pot fi mituiti
Imaginea justitiei gorjene se perimeaza pe zi ce trece, mai ales ca anul trecut mai multe personaje ce au comis ilegalitati de zeci de miliarde de lei au fost eliberate de judecatorii gorjeni urmand a fi judecate in stare de libertate. Pe langa omul de rand care nu mai are incredere in judecatorii de foarte mult timp, acum si colegii lor magistrati isi exprima din ce in ce mai des convingerea ca anumiti justitiari sunt prea maleabili atunci cand vine vorba de infractori cu bani si influenta.
Presedintele Tribunalului Gorj, Gheorghe Miruta, recunoaste voalat ca in justitia gorjeana, ca de altfel oriunde altundeva in tara, exista probleme de respectare a legii, dar sunt si altii care gresesc…
Reporter: Cat de imaculata este imaginea justitiei gorjene in acest moment?
Presedinte Gheorghe Miruta: Nu se poate vorbi de o anumita imagine imaculata generalizata in justitie. Pot exista doua, trei persoane corupte, dar nu inseamna ca e o concluzie generala.
Rep.: Legislatia in vigoare are carente care permit magistratilor sa favorizeze un infractor?
G.M.: Exista o instabilitate a legislatiei care a generat o practica neunitara...
Rep.: In justitia gorjeana exista foarte multe persoane inrudite. Cate cazuri in care acest lucru a influentat actul de justitiei cunoasteti de cand sunteti presedinte?
G.M.: Exista grade de rudenie, dar nu cunosc nici un caz in care acest lucru sa fi influentat hotarari judecatoresti.
Rep.: Anul trecut au fost eliberate de catre instanta mai multe persoane considerate de catre politisti si procurori infractoare notorii. Parerea organelor de cercetare penala este ca acestea au fost eliberate cu ajutorul anumitor judecatori. Cum comentati aceasta opinie?
G.M.: Omul se judeca in stare de libertate pe principiul nevinovatiei pana la proba contrarie…
Rep.: In libertate nu poate, de exemplu, sa mituiasca judecatori pentru a-si asigura achitarea?
G.M.: Se poate, dar exista si posibilitatea sa-si construiasca o aparare mai buna.
Rep.: In cazul Bucloiu arestarea a fost amanata cu doua zile datorita unor informatii care spuneau ca eliberarea lui ar fi fost certa daca ar fi fost arestat intr-o anumita zi. Cunoasteti acest aspect?
G.M.: stiu ca Bucloiu a fost arestat preventiv pentru 10 zile, pentru inselaciune si complicitate la inselaciune. Din lipsa de probe a fost eliberat…
Rep.: Cum ati caracteriza in cateva cuvinte urmatorii judecatori: serban sarapatin, Romel Morega si Constantin Maruta?
G.M.: serban sarapatin foarte bine pregatit profesional; Romel Morega bine pregatit profesional, Constantin Maruta, bine.
Rep.: Recuzarea lui Morega din completul care-l judeca pe Relu stefanoiu demonstreaza ca si in Gorj exista magistrati corupti? Cunoasteti motivele recuzarii?
G.M.: Recuzarea lui Morega a fost respinsa. Ideea ca Morega era prieten cu stefanoiu, mergeau impreuna la partidele de vanatoare, a venit dupa 10 luni. Daca stiau despre asta trebuia recuzat cu 10 luni in urma, nu acum. Petitionarul nu a adus nici o proba.
Rep.: Ce planuri are presedintele Miruta pentru acest an?
G.M.: Sanatate, realizarea copiilor si un grad didactic superior la Universitate.
• A consemnat Anca Frumuselu 5 milioane de euro in contul stabilor din minerit Complexul Energetic Turceni este jecmanit sistematic de catre stabii mineritului gorjean prin intermediul unor firme care apartin interpusilor acestora. Recent, o asociatie formata din patru SRL-uri obscure, ajutata de directorul comercial al Complexului, a reusit sa inlature de la o licitatie principalul contracandidat pentru a jumuli cinci milioane de euro. In morisca de interese apar nume grele precum Marin Condescu, presedintele Centralei Nationale Miniere, Toni Mihail Grebla, directorul executiv al Asociatiei Patronale Patromin, Dan Barcina, controversatul afacerist gorjean si Madalina Berbecel, apropiata presedintelui CNM.
Licitatie trucata
CE Turceni a organizat, in data de 30 noiembrie anul trecut, o licitatie pentru achizitionarea serviciilor de transport carbune cu camioane de mare tonaj. Criteriile de calificare si modul de adjudecare a contractului au fost specificate in documentele de licitatie si nu au ridicat obiectii din partea firmelor participante. Patru societati comerciale si o asociatie formata din alte patru firme au licitat pentru asigurarea unei parti din materia prima necesara in acest an Termocentralei de la Turceni. Dupa deschiderea ofertelor comisia de licitatie a stabilit ca cel mai mic pret pentru transportul carbunelui a fost oferit de catre SC Optimus ticleni si, in urma analizarii documentatiei, firma ar fi trebuit declarata castigatoare, numai ca, la jumatatea lunii decembrie, licitatia a fost anulata, invocandu-se diferite motive de ordin tehnic. Presedintele comisiei de licitatie, Dan Gavrilescu, directorul comercial al CE Turceni nu a stabilit nici in prezent daca licitatia va fi refacuta sau va fi declarata castigatoare societatea clasata initial pe locul al doilea. Comisia de licitatie inca mai bajbaie pentru a da o nota de ilegalitate smenului sfruntat pe care l-a acceptat in urma cu o luna.
Un milion de euro in plus
Surse din interiorul CE Turceni au declarat, sub protectia anonimatului, ca interesele financiare din spatele licitatiei vor da in final castig de cauza asociatiei formata din societatile CFR SSVM Bucuresti, Elmerom Construct Tg-Jiu, Radical PTPS Drobeta Turnu-Severin si A si Ral&Mara Drobeta Turnu-Severin. Asadar, daca licitatia ar fi fost adjudecata de catre Optimus ticleni, valoarea serviciilor de transport carbune pentru 2006 ar fi fost de aproximativ patru milioane de euro insa, dupa cum sustin sursele citate, valoarea creste cu un milion de euro in cazul desemnarii ca si castigatoare a asociatiei formate din cele patru societati. Mai mult, aceleasi surse afirma ca trei din cei sapte membrii ai comisiei de licitatie au refuzat sa semneze procesul verbal al licitatiei si documentele emise ulterior invocand problemele penale pe care le-ar putea avea in cazul in care “afacerea” ar ajunge sub lupa organelor de cercetare.
Morisca de interese
Aceleasi surse spun ca directorul comercial Dan Gavrilescu este doar un pion al cuplului Mantog-Condescu instalat in functie cu sprijinul acestora. Gavrilescu a inceput deja sa le fie recunoscator celor doi si a incredintat direct societatii Elmerom Construct Tg-Jiu transportul carbunelui pentru Termocentrala Turceni pe ultimele sase luni din anul trecut. Nici cele doua societati mehedintene A si Ral&Mara si Radical PTPS nu sunt straine de mineritul gorjean, acestea transportand carbune din zona Motru pentru Termocentrala de la Severin.
Cine sunt cele patru mega SRL-uri
SC A si Ral&Mara SRL Drobeta Turnu-Severin a fost infiintata in aprilie anul trecut si presteaza din greu in mineritul gorjean. SC Radical Productie Transport si Prestari Servicii are sediul in comuna simian, Mehedinti si are ca principal obiect de activitate fabricarea caramizilor, tiglelor si a altor produse. Societatea a inregistrat anul trecut un profit de 750 de milioane de lei. Recent, sapte autotractoare care apartin SC Radical au fost excluse de la alocarea unei licente in urma contestatiei depuse de Federatia Transportatorilor din Romania. SC Elmerom Construct Tg-Jiu are ca principal obiect de activitate servicii de inginerie si arhitectura, iar anul trecut a avut o pierdere de peste 300 milioane de lei. Societatea gorjeana este coordonata din umbra de catre Madalina Berbecel, administrator al Hotelului USMO din Statiunea Ranca, apropiata a presedintelui Condescu. SC CFR-SSVM Bucuresti este controlata de omul de afaceri gorjean Dan Barcina. In 2003 firma lui Barcina a cumparat pachetul de actiuni detinut de Ministerul Transporturilor la Statia de Spalare Vagoane Marfa, ulterior CFR-SSVM a fost absorbita de SC Yogaro SA Bucuresti. Cele doua societati nu se regasesc in situatiile Ministerului Finantelor, insa Barcina a avut pana nu demult o societate identica la Tg-Jiu. Yogaro SRL Tg-Jiu a fost absorbita impreuna cu SC General Trust SA Petrosani de catre SC Hermes Petrosani, controlata de catre Gheorghe Caldararu, un interpus al lui Barcina. In firma lui Barcina are oarece interese si prietenul sau, fostul prefect Toni Mihail Grebla, actual director executiv al PATROMIN. Despre alte smenuri ale stabilor din minerit in numarul nostru viitor. • Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
06.01.2006. 13:39
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu