Afacerile deputatul Militaru, controlate prin interpuşi. Cum a dispărut Severus SRL?
Parlamentarul Severus Militaru are o poveste de succes, pe care orice om simplu şi-ar dori să o trăiască. Simplu lăcătuş mecanic ce avea ca singură sursă de venit un salariu la Mina Roşiuţa, a devenit un deputat influent, care a căpătat, de-a lungul anilor, abilitatea de a produce bani şi din afaceri în afară de remuneraţia de parlamentar, pe care o primeşte lunar. Deşi susţine în discursurile sale electorale că nu-i va minţi pe oameni, oricât de mare va fi miza electorală, Militaru şi-a ascuns ani de zile afacerile în spatele a diverşi interpuşi, dorind astfel să dea impresia electoratului că nimic în afară de interesele acestuia nu face obiectul acţiunilor sale.
Afacere ascunsă pe numele mamei
În anul 2003, lăcătuşul mecanic Severus Militaru şi-a început ascedenţa devenind lider al Sindicatului Minei Roşiuţa. Având la purtător o astfel de funcţie, dar şi carnetul de membru al PDL, fapt ce a atârnat cu siguranţă mult în cariera sa, Militaru a început să devină un personaj important, care câştiga în consecinţă. Cu un salariu de inspector social, de aproximativ 54.000 de lei în 2008, ultimul an în care l-a încasat, plătit de către SNLO, el şi-a rotunjit veniturile şi de pe urma a diverse poziţii pe care le-a ocupat în firme sindicale şi consilii de administraţie. Membru în Consiliul de Administraţie al Carserv SA, firmă înfiinţată de sindicatele miniere din zonă, Militaru nu s-a mulţumit doar cu banii pe care-i primea drept răsplată, ci a închiriat la această societate o parte din utilajele pe care le deţinea. O perioadă, Militaru a ocupat şi funcţia de cenzor la Medserv Min SA, societate care se ocupă de serviciile medicale din minerit şi care-i avea acţionari pe fosta SNL Oltenia şi sindicatele din minerit-energie.
Ca multe alte personaje importante din sistem, Severus Militaru a învăţat repede că poţi face avere din utilaje închiriate în sector şi a acţionat în consecinţă. Presa vremii consemna că ar fi plasat în diferite zone un utilaj DET, opt tractoare U650, o autocisternă de apă şi un autocamion. O parte din aceste maşinării i-au revenit după ce o firmă, datoare societăţii pe care o controla, a ajuns în faliment, în urma unei tragedii. Actualul deputat n-a fost niciodată acţionar oficial la vreo firmă, preferând iniţial să se bazeze pe sprijinul mamei sale, o femeie în vârstă de 68 de ani – la data retragerii din calitatea de acţionar – a fost o vreme unic asociat al SC Severus SRL.
Fără activitate o perioadă bună de timp şi după aceea cu o activitate slabă ce producea doar pierderi, societatea a trecut, în anul 2005, de pe numele femeii, pe cel al unui anume Constantin Berescu, om de încredere al lui Severus Militaru. Imediat după preluare, activitatea firmei Severus SRL s-a revigorat brusc, ajungând să termine anul 2006 cu o cifră de afaceri de 185.000 de lei.
Continua prosperitate a firmei a atras atenţia presei şi a adversarilor politici ai lui Militaru, care spuneau despre aceasta că face parte din caracatiţa societăţilor ce căpuşează mineritul, motiv pentru care venise timpul să i se piardă urma.
Interpusul deputatului, donator constant al PDL
La începutul anului 2007, patronul oficial, Constantin Berescu, a schimbat numele firmei, din Severus SRL, în Cataltrans SRL, precum şi obiectul de activitate din închirierea utilajelor de construcţii şi demolare, în transporturi rutiere de mărfuri. Schimbările au prins bine societăţii, care, anul trecut, într-o criză economică în care majoritatea agenţilor economici se chinuiesc să supravieţuiască, trebăluind în mineritul motrean, a înregistrat o cifră de afaceri de un milion de lei şi un profit de 42.000 de lei.
În luna aprilie a acestui an, cu câteva zile înainte ca PDL să piardă guvernarea, societatea Cataltrans SRL a acccesat un program prin Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, obţinând un credit cu dobândă subvenţionată de la bugetul Ministerului Economiei, pentru a-şi putea desfăşura activităţile curente.
„Cataltrans” şi-a îmbogăţit patrimoniul, în anii trecuţi, şi cu utilajele pe care le-a obţinut de la o societate în faliment. Celuc Trans SRL, o firmă din Motru, extrem de profitabilă pe vremuri, a ajuns pe buza prăpastiei, când patronul său a murit într-un accident rutier. Nemaiputând să-şi plătească creditorii, Celuc a rămas fără utilaje, care au fost preluate de către cei cărora le datora bani. Mare parte din utilajele preluate de creditori de la Celuc produc şi în prezent miliarde, fiind închiriate în mineritul din zonă.
De-a lungul timpului, încă de la preluarea firmei de la mama deputatului, Berescu a fost un fidel cotizant al PDL, iar uneori chiar al lui Severus Militaru. Berescu apare constant în raportările oficiale ale democrat liberalilor, cu donaţii consistente către partid.
Averea lui Militaru
În anul 2008, conform declaraţiei sale de avere, deputatul Militaru a primit „împrumut” de la Constantin Berescu, suma de 60.000 de lei, pe care a înapoiat-o doi ani mai târziu, în 2010. Prietenia dintre cei doi este împărătăşită şi de către soţiile acestora, care deţin împreună un teren în suprafaţă de 2.387 mp, în comuna Padeş.
Parlamentarul democrat liberal deţine un autoturism, două apartamente şi o garsonieră în Motru, un apartament şi o garsonieră în Timişoara, un teren şi o casă în comuna Floreşti –Mehedinţi. Anul trecut, acesta a vândut un teren pe care-l deţinea în Motru, cu 95.000 de lei. În declaraţia sa de avere, apare şi o datorie de 180.000 de lei, scadentă în 2023.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
27.11.2012. 01:16
Comentarii
da de faptul ca e bagat pe firma cu carlaontz de la motru,nu stiti?interesati va cine e carlaontz,cum a pus gheara pe tot snlo-ul si ce afaceri are in minerit si o sa raminetzi masca doamna matei.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu