Bani primiţi de la APIA Gorj, colectaţi de Mercioiu în numele PDL
Fosta directoreasă a APIA Gorj, Delia Mercioiu, acum Petrescu în urma unui divorţ de Nicolae Mercioiu, trimisă recent în judecată de DNA pentru fraudare de fonduri europene, a fost, o lungă perioadă de timp, susţinută în funcţie de PDL, în ciuda unui comportament inadecvat în post şi a unor greşeli administrative.
Asta şi pentru că pedelista şi-ar fi plătit cu contribuţii generoase postul, reuşind să colecteze bani pentru partid tocmai de la cei cărora ea, în calitate de director al APIA Gorj, le aproba subvenţiile agricole. Deja mai mulţi beneficiari au spus lucrurilor pe nume, povestind că Mercioiu le-ar fi cerut, fără jenă, o cotă parte din banii pe care îi încasau de la APIA Gorj pe motiv că trebuie să îi doneze la partid.
Delia Petrescu fostă Mercioiu, ex-directorul executiv de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Gorj, rupe tăcerea pentru Scandal de Gorj, după trimiterea sa în judecată pentru trei infracțiuni, printre care se numără și cea de înșelăciune. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție o acuză de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la înşelăciune și instigare la fals intelectual.
În total, în fața instanței au fost trimise cinci persoane, printre care se află și tatăl Deliei Petrescu, în vârstă de 82 de ani, pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. "În cursul lunii mai 2011, inculpata Petrescu Delia, fostă Mercioiu, director executiv la APIA - Gorj, deşi cunoştea că tatăl său Petrescu Mihail nu deţine suprafeţe de teren, a determinat-o pe inculpata Arjocu Otilia, consilier la Centrul Local Motru din cadrul APIA Gorj, să se ocupe de obţinerea şi întocmirea documentelor necesare astfel încât tatăl directoarei să obţină finanţare în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă aferente campaniei 2011.
Ca urmare, inculpata Arjocu Otilia a solicitat de la Primăria comunei Padeş eliberarea unei adeverinţe pe numele lui Petrescu Mihail care să ateste calitatea de proprietar pentru o suprafaţă de 42 hectare, completând şi semnând cererea şi respectiv declaraţia de suprafaţă pe anul 2011, în care a consemnat date nereale privind suprafaţa de teren, blocul fizic şi parcela. Pe baza acestor documente, inculpatul Petrescu Mihail a obţinut, fără drept, de la APIA, sprijin în cadrul schemei de plată unice pe suprafaţă, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată şi plăţi pentru agromediu în valoare totală de 69.167 lei,din care suma de 59.721 lei fonduri europene şi suma de 9.446 lei plătită din bugetul naţional", au anunţat procurorii DNA, care au trimis dosarul la Judecătoria Târgu-Jiu.
O directoare aventurieră
Fosta conducere a PDL Gorj a făcut greşeli, dovedite acum prin ancheta organelor abilitate, care relevă că susţinuta politic Delia Mercioiu nu ar fi trebuit să se bucure vreodată de un astfel de sprijin.
De altfel, liderii PDL Gorj realizează, prin 2011, că Mercioiu trage partidul în jos, implicându-se în nenumărate scandaluri şi având un comportament personal imoral. Mercioiu se combinase atunci cu Iulian Boşce, fost primar de Crasna, fapt care o determină să divorţeze de soţul său, Nicolae Mercioiu, angajat atunci la Complexul Energetic Turceni, ca şef de echipă. Se afişează însă fără probleme cu Bocşe, deşi în declaraţia de avere de la aceea vreme îl avea trecut ca partener de viaţă pe Nicolae Mercioiu.
Rămasă fără funcţie, Mercioiu divorţează iar soţul o lasă şi fără numele pe care aceasta l-a făcut de râs, Delia revenind la numele de fată, Petrescu. PDL Gorj o lasă, din braţe, abia în 2011, când o supune la o analiză prin care îşi pierde susţinerea şi poziţia la nivel de organizaţie. Asta deşi activase, până atunci, nouă ani în PDL..
Delia Petrescu, inspectoreasă-şefă la APIA Gorj
Acoperită încă de o relaţie bună la nivel central al APIA, unii spun că şi-ar făurit-o şi prin intermediul banilor pe care îi cerea fără ruşine beneficiarilor de subvenţii, Delia Petrescu rămâne, din 2011 până la finalul lui 2013, încă pe o funcţie de conducere la vârful APIA Gorj. Mai precis, Petrescu ocupă funcţia de şef al Biroului Inspecţii în cadrul APIA Gorj, se arată în ultima sa declaraţie de avere din 2012.
Din această funcţie, Delia Petrescu speră să-şi acopere matrapazlâcurile făcute în 2011 când prin intermediul unei subordonate de la Motru, Otilia Arjocu, reuşeşte să-i bage tatălui său, de loc din Padeş, în buzunar aproape 70.000 de lei. Părintele, Mihai Petrescu, este trimis acum în judecată cu fiica fostă Mercioiu.
Mai precis, Delia Petrescu are, până recent, adică până la actuala organigramă, calitatea de a verifica tocmai suspiciunile ridicate de superiorii de la APIA central dacă se constată încălcarea legislaţiei în vigoare, care îi face bogaţi de deţinătorii ilegali de terenuri şi animale.
Dar chiar şi aşa, fosta Mercioiu nu poate însă să ţină prea mult în frâu propria ilegalitate, pentru care acum a fost trimisă în judecată de DNA.
Colecta bani în numele PDL
Trimiterea în judecată a fostei inspectoare APIA Gorj i-a făcut pe cei care au avut de-a face cu ea să vorbească şi despre ce au ţinut ascuns în ultimii ani. Mai mulţi beneficiari de fonduri APIA, persoane care încasau anual bani mulţi de la acest organism, urmare a faptului că conduceau obşti şi întinderi vaste de păşuni şi goluri alpine au explicat, abia acum, că au oferit o cotă din banii primiţi Deliei (Mercioiu) Petrescu. Mai precis, oamenii povestesc, că aceasta le sugera să-i lase o mică cotă din sumă, pe motiv că i s-ar fi cerut de către partidul din care şi acum face parte, ea fiind suspendată pe parcursul procesului. Solicitanţii, ştiind că se mai lovesc de ea, erau de acord mulţumiţi că totuşi li s-au aprobat solicitările.
Acest lucru ar fi cunoscut însă de către anchetatori care îi pregătesc salariatei suspendate din funcţii de la APIA Gorj un nou dosar penal.
„I-am rugat să-l primească pe tatăl meu cu prioritate"
Înainte de primul termen în proces, Delia Petrescu susţine că: "În realitate, aceste fapte nu există, întrucât singura mea presupusă activitate infracţională a constat doar în apelarea postului telefonului fix al instituţiei, la APIA Motru, pentru a ruga funcţionarii instituţiei respective, însărcinaţi cu primirea documentelor, să-l primească cu prioritate pe Petrescu Mihail, tatăl meu, în vederea depunerii documentaţiei privind aprobarea schemei de plată unice pe suprafaţă. Această solicitare a fost făcută strict pe considerente obiective, respectiv faptul că tatăl meu avea vârsta de 79 de ani şi suferea de afecţiuni cardiace.
Aşadar, acest demers al meu, în niciun caz nu poate fi apreciat ca fiind o instigare la folosirea sau la prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, la înşelăciune, la instigare la fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene. Mai ales faţă de împrejurarea că din materialul de urmărire penală nu rezultă implicarea mea directă sau prin persoane interpuse în vederea determinării unor alte persoane la săvârşirea de fapte de natură penală. Mă consider total nevinovată pentru toate acuzaţiile care mi-au fost aduse.
Terenul a existat, tata e nevinovat, a avut animale, deci totul a fost legal", declară Delia Petrescu, fostul director de la Apia Gorj. Odată cu trimiterea în judecată, femeia care lucrează acum la APIA ca funcţionar public a aflat că are raportul de serviciu suspendat, până la finalizarea procesului. În acelaşi dosar apare şi numele unui fost viceprimar. "La data de 12 mai 2011, inculpatul Petrescu Mihail a depus la dosarul cererii de finanțare înaintat Centrului Local Motru al APIA o adeverinţă eliberată de Primăria comunei Padeş, cunoscând că acest document atestă fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului cu privire la suprafaţa de 42 hectare teren pe care nu o deţinea cu nici un titlu.
La instigarea lui Arjocu Otilia, inculpatul Stoicănel Haralambie, în calitate de calitate de agent agricol la Primăria comunei Padeş a întocmit, în fals, adeverința respectivă, documentul fiind ulterior semnat de inculpatul Băloi Ion, viceprimar al comunei Padeş", au mai stabilit procurorii. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj a anunţat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 69.167 lei, reprezentând subvenţii care ar fost încasate de tatăl ex-directoarei, în campania 2011.
O. Vulpe
MIHAI CĂLINESCU
Recomandă acest articol:
14.01.2014. 03:19
Comentarii
Fosta directoare de la APIA Gorj este o c....a ordinara si mai mult a fost internata la spitaul 9 de psihiatrie o luna de zile.Asa directori se numesc politic in functii.
La timis este la fel Micluta dan cere Cota Lui din subventie pentru a usura obtinerea de fonduri europene
S-au facut afaceri foarte mari cu complicitatea celor ce au primit sume mari drept subventii
asta da rusine.rusineeeee ! hotilor.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu