Angajaţi ai DADR Gorj, prieteni cu arabii
Firma Avi Instant vrea ultimul milion de euro din fondurile publice
Firma Avi Instant SRL a „înflorit” în urmă cu nouă ani pe ruinele fostei Avicola Târgu-Jiu în urma primirii de către administratorul arab Kasim H.R. Abdul Hammed a unei finanţări europene ce i-a permis să reconstruiască la marginea municipiului singura unitatea avicola din judeţ. Eforturile financiare proprii ale administratorului nu au fost majore, de-a lungul anilor, societatea primind din partea statului român bonificaţii care de cele mai multe ori au depăşit limitele legale aşa cum a reieşit anul trecut în urma unui scandal declanşat la nivelul Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj.
În prezent Avi Instant şi DADR se războiesc în instanţă pentru acordarea unor subvenţii de un milion de euro, subvenţii pe care direcţia le-ar plăti ilegal doar pentru că unii dintre angajaţii săi s-au dovedit prea generoşi şi au lucrat în favoarea unui producător particular şi nu a legii.
Ecobici, prietenul arabilor
SC Avi Instant SRL a înştiinţat, în anul 2009, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, aşa cum făcea în fiecare an, că a solicitat unei bănci acordarea unui credit în valoare de 3.000.000 de lei, bani necesari pentru acoperirea costurilor de achiziţionare şi creştere a puilor de o zi. Conform legislaţiei în vigoare statulul român prin intermediul direcţiilor agricole rambursează producătorilor agricoli care contractează credit în vederea susţinerii costurilor de producţie 30% din valoarea banilor împrumutaţi din bancă, fapt ce îi ajută să acopere măcar dobânzile creditului accesat.
Ţidula Avi Instant a ajuns la DADR la Emilian Ecobici, un funcţionăraş din cadrul instituţiei cu o foarte mare simpatie, după cum se va vedea, faţă de această societate care s-a şi grăbit, printr-o notă de constatare neînregistrată de altfel în registrele DADR, să fie de acord cu suma împrumutată de către firmă şi implicit cu rambursarea a 30% din cuantumul acesteia după ce creditul expira. Atât în înştiinţarea Avi Instant cât şi în nota de constatare a lui Ecobici cele două părţi au introdus un detaliu extrem de important – banii primiţi de la bancă vor veni sub forma unei linii de credit nu a unui credit, aşa cum strict prevedea legea, ceea ce-i dădea posibilitatea firmei avicole să facă nenumărate „trageri” ori de câte ori ar fi înapoiat o parte din bani, ajungându-se astfel la sume care depăşeau pe cea de 3.000.000 de lei cerută în mod oficial. Acest lucru modifica bineînţeles şi suma pe care statul trebuia să o ramburseze Avi Instant, lucru care s-a şi întâmplat de altfel. Profitând de bunăvoinţa reprezentantului DADR, Avi Instant a luat din bancă peste 16.000.000 de lei, adică 160 de miliarde de lei vechi, astfel că bonificaţiile pe care trebuia să le primească de la direcţia agricolă au sărit brusc de la 900.000 de lei cât trebuia să primească pentru împrumutul de 3.000.000 de lei la 4,8 milioane, adică 48 de miliarde de lei vechi.
Pretenţii de un milion de euro moca
După ce Avi Instant şi-a făcut „plinul” din linia de credit de 16.000.000 de lei a solicitat direcţiei agricole să-i acorde bonificaţiile de 30% din această sumă conform Legii 150/2003, cu toate că încălcase prevederile acesteia cu privire la contractarea unui credit, nu a unei linii de credit şi a depăşit cu mult suma stabilită prin înştiinţarea trimisă instituţiei înainte de contractare. DADR-ul a plătit către solicitant doar 900.000 de lei, adică 30% din cele 3.000.000 de lei pe care acesta trebuia să le împrumute în mod legal, refuzând să mai plătească restul de 4.000.000 de lei, ceea ce ar fi însemnat în euro aproape un milion. Din cauza acestui fapt între societatea avicolă, susţinătorii acesteia din cadrul direcţiei agricole şi directorul instituţiei de la acea vreme, Aurel Tomescu a pornit un război care, după ce a implicat mai multe organe de control, a ajuns în faţa magistraţilor.
Pentru că producătorul avicol insista prin nenumărate andrese trimise direcţiei agricole să primească banii la nivelul acesteia s-au constituit mai multe comisii care să stabilească dacă solicitantul are sau nu dreptate. Prim comisie a stabilit că Avi Instant nu mai trebuie să primească niciun ban, fapt certificat şi cea de-a doua comisie, ambele remarcând că nota de constatare prin care DADR-ul este de acord cu linia de credit deschisă de Avi Instant şi plata bonificaţiilor nici nu se găseşte înregistrată la direcţie. Decizia celei de-a treia comisii a fost însă pentru acordarea restului de bani. Demn de reţinut că din cea de-a treia comisie a făcut parte şi Emilian Ecobici, cel care a întocmit nota de constatare care ca prin minune a apărut deşi cele două comisii iniţiale nu-i dăduseră de urmă.
Angajaţi ai direcţiei, trepăduşi pentru Avi Instant
Situaţia nu era încă rezolvată în octombrie 2010 când directorul DADR, Aurel Tomescu, cel care refuzase de nenumărate ori să dea milionul de euro celor de la Avi, a intrat în concediu. Chiar a doua zi după ce acesta n-a mai venit la muncă societatea a trimis o nouă adresă prin care solicita plata bonificaţiilor. Adresa a ajuns pe mâna directorului adjunct al direcţiei Virgil Drăguşin care a trimis-o cu menţiunea „urgent” spre rezolvare lui...Emilian Ecobici care s-a grăbit să întocmească o nouă notă de constatare prin care i-a cadorisit pe cei de la Avi Instant cu un milion de euro. Ca lucrurile să fie cât mai oficiale a fost trimisă o adresă şi Ministerului Agriculturii, exact în ziua în care a fost întocmită nota de constatare, prin care se confirma că plata către societatea avicolă este legală şi urmează să i se plătească 4.000.000 de lei. Pe adresa respectivă lângă semnătura directorului Aurel Tomescu apare o virgulă anemică, pitită chiar lângă ştampilă, semn că cel care a semnat n-a fost persoana în cauză, ci un alt individ care a semnat „pentru”.
La întoarcerea din concediu de odihnă a lui Tomescu s-a iscat un adevărat scandal lucru ce a dus la implicarea atât a Corpului de Control al Prefectului cât şi a Inspecţiei Fiscale din cadrul Direcţiei de Finanţe Publice Gorj, ambele organisme confirmând în mod oficial că Avi Instant nu mai trebuie să primească niciun ban.
Între timp societatea a acţionat în judecată DADR-ul pentru că cei 4.000.000 de lei primiţi moca de la stat reprezintă colacul de salvare al societăţii care deja a intrat în reorganizare judiciară iar falimentarea acesteia ar duce automat şi la returnarea fondurilor europene cu ajutorul cărora a fost construită.
Personaje importante atrase de războiul Avi Instant - DADR
Miza fiind extrem de mare în jurul problemei au început să roiască o mulţime de personaje importante care nu se implică cu una cu două în astfel de chestiuni. La Târgu-Jiu s-a prezentat şi o echipă din cadrul Corpului de Control al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care iniţial a fost de acord că măsura de neacordare a celor 4.000.000 de lei către Avi Instant a fost una legală, numai că după o întâlnire de taină la un hotel din Târgu-Jiu cu un reprezentant al societăţii, membrii acesteia şi-au schimbat poziţia declarând într-o şedinţă a ministerului că ...ambele părţi au dreptate.
Războiul dintre DADR şi Avi Instant a stârnit şi interesul DGIPI, fostul „Doi şi un sfert”, din cadrul MAI, un ofiţer al acestui serviciu, un anume Simionescu făcându-i conducerii direcţiei mai multe vizite din pricina notei de constatare pe care Ecobici nu a înregistrat-o decât foarte târziu tocmai la serviciu de contrabilitate al direcţiei, la Monica Pică, al cărui soţ, Marian Pică, este nimeni altul decât superiorul ofiţerului la DGIPI.
În tot acest timp telefoanele instituţiei erau înroşite de un anume Velicu din cadrul ministerului extrem de insistent în privinţa acordării mult doritului milion de euro.
Demn de reţinut este faptul că începând din 2005 până în 2009 Avi Instant a primit regulat bani, sumele fiind cuprinse între 775.000 de lei până la 4,4 milioane de lei. În 2009, APIA a cotizat şi ea cu 5,9 milioane de lei.
Toate acestea sunt cunoscute de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor al IPJ care au un dosar în lucru de cel puţin şase luni de zile, dar şi de procurorii DNA.
„Ai grijă ce scrii că ne vedem apoi”
Ana Secotă, administratorul Avi Instant Târgu-Jiu, a declarat că tot ceea ce s-a întâmplat n-are nicio legătură cu ei: ” A fost doar un conflict politic în DADR, iar noi am picat la mijloc. Oricum procesul decurge în favoarea noastră şi o să câştigăm banii”.
Abode Ali, reprezentant al patronului Kasim H.R. Abdul Hammed n-a fost aşa de încrezător în şansele date de providenţă aşa că a ţinut să ne avertizeze:” Ai grijă ce scrii că ne vedem apoi”.
Emilian Ecobici, omul care a ajucat un rol extrem de important în această poveste a fost imposibil de găsit, secretara DADR declarând că este plecat pe teren şi nu cunoaşte vreun număr de telefon al acestuia. În schimb Viorel Drăguşin a acceptat să-şi exprime un punct de vedere susţinând că tot ceea ce a făcut a fost în limitele legii.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
17.06.2011. 08:16
Comentarii
Ia intrebati pe Mantog el stie ceva,-cate presiuni a facut la TOMESCU pentru acordarea fondurilor,iar dupa ,Ruset a continuat ideologia predecesorului
Acest Emlian Ecobici este un spiridus in Directia agrcola , se considera sef , el conduce. Ar tebuii organele statului sa verifice averea ilicita realizata de acest traficant , de unde a avut el bani cand sotia lui nu lucreaza sa facA un palat de casa in Tg-Jiu.DNA DORMITI CE MAI STAI AVETI DESTULE PROBE ,,,,,,LA TREABA
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu