CEO, împiedicat de Greenpeace să defrişeze 59 de hectare de pădure
Tribunalul Bucureşti le-a dat câştig de cauză reclamantelor Greenpeace CEE România şi Asociaţiei Bankwatch România, care deschiseseră în octombrie anul trecut un proces împotriva Complexului Energetic Oltenia(CEO) şi Agenţiei de Protecţia Mediului Gorj. Instanţa nu numai că admite acţiunea celor două reclamante care cer anularea acordului de mediu pentru defrişarea a 59 hectare de pădure în judeţul Gorj, dat de AMP în 2012, dar şi aprobă această solicitare. Sentinţa care afectează Exploatarea Minieră Rovinari-cariera Tismana şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
În plin scandal legat de defrişările ilegale din zonele calamitate de viitura de pe Gilort, Greenpeace şi Bankwatch România au obţinut în instanţă anularea acordului de mediu pentru defrişarea a 59 hectare de pădure în judeţul Gorj. Documentul eliberat de AMP Gorj în urmă cu doi ani viza scoaterea definitivă din fondul forestier a suprafeţei de 66,5 hectare, dintre care terenuri forestiere 58,9586 hectare amplasate în Ocolul Silvic Târgu Jiu, UP I Strâmba, pentru continuarea lucrărilor de extragere a lignitului în cadrul perimetrului de exploatare Tismana I - Exploatarea Minieră Rovinari. ,,Defrişarea unei suprafeţe atât de mari este o lovitură grea pentru mediul natural. Când însă acest lucru are ca scop extinderea unei cariere de cărbune, prejudiciul este nebănuit de mare. Vorbim de cărbune, combustibilul cel mai dăunător pentru sănătate, care cauzează anual mii de decese premature: conform statisticilor, în România anului 2010, folosirea cărbunelui în termocentrale a făcut mai multe victime decât accidentele de circulaţie. Şi mai grav, cărbunele este resursa cu impactul cel mai puternic asupra climei, iar aşa cum vedem tot mai des şi tot mai aproape de noi, schimbările climatice aduc fenomene meteorologice devastatoare”, explică, printr-un comunicat de presă, Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii al Greenpeace.
La rândul său, Ionuţ Apostol, preşedintele Asociaţiei Bankwatch România, menţionează faptul că ,,extinderea carierelor de lignit şi distrugerile asociate acestora trebuie să fie analizate raţional şi în orice caz proiectele trebuie să respecte legislaţia de protecţie a mediului în vigoare”.
Decizia nu a fost încă comunicată părţilor
,,Complexul Energetic Oltenia are dificultăţi în funcţionare în condiţiile scăderii consumului de energie electrică şi a dezvoltării surselor regenerabile de energie în România (...)”, mai transmite reprezentantul asociaţiei care subliniază că, în calitate de pârâte, Complexul Energetic Oltenia şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj vor putea contesta decizia instanţei în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia, prin recurs, iar până la acest moment, decizia instanţei nu a fost comunicată formal părţilor.
Lupta va continua în instanţă
Deşi reprezentanţii celor două asociaţii sunt conştienţi că bătălia pentru pădurea din Gorj nu s-a finalizat continuă procesul cu cele două organisme de stat. Mai mult, cele două asociaţii au mai multe procese cu CEO şi cu AMP Gorj pentru anularea unor acorduri de mediu unele fiind în defăşurare, altele fiind pierdute de reclamante prin hotărâri definite.
MIHAI CĂLINESCU
Recomandă acest articol:
19.08.2014. 06:49
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu