Cinci şefi ai Bazei de Aprovizionare Rovinari, sancţionaţi cu reţinere din salariu pentru că n-au recuperat prejudiciul în afacerea „Motorina”
Afacerea „Motorina” aşa cum a fost denumit dosarul instrumentat de către Serviciul de Investigare a Fraudelor în care a fost arestat Iustin Moţa, fostul director al Bazei de Aprovizionare Rovinari, şi trei administratori de firme, continuă să facă „victime” de data asta în rândul angaţilor bazei, după ce SNLO a făcut propriile cercetări cu privire la modul în care se derula activitatea la unitatea ce îi este subordonată.
După ce Moţa a scăpat din spatele gratiilor şi a primit, probabil ca semn de apreciere şi stimulent moral, un post de economist în cadrul companiei lignitului, foştii săi subordonaţi au rămas să tragă ponoasele şi au plătit cu o parte din salariu faptul că nu s-a recuperat în timp util prejudiciul care l-a trimis în beciurile poliţiei pe Moţa.
Subordonaţii plătesc oalele sparte ale fostului director
Cinci şefi din cadrul Bazei de Aprovizionare Rovinari au fost sancţionaţi disciplinar cu reţinere de 10% din salariu pe o perioadă de trei luni pentru că au acţionat cu întârziere în recuperarea sumelor restante de la debitori dar şi a prejudiciului de peste un milion de lei pe care SC Licater, firma care a luat de la unitate 198 de tone de motorină fără să le mai plătească, l-a făcut în bugetul societăţii.
Corpul de Control al SNLO a efectuat propria anchetă la bază, după ce directorul Iustin Moţa a fost arestat la începutul lunii aprilie pe motiv că a ajutat nişte oameni de afaceri să atenteze la bugetul societăţii la care au dat un „tun” de un milion de lei, şi a ajuns la concluzia că Marius Vlaicu – director adjunct, Gheorghe Cruceru – şef serviciu financiar-contabil, Lidia Bâcoi – şef departament achiziţii publice, Cornelia Belingher – şef birou vânzări şi Iuliana Pătraşcu – consilier juridic, sunt vinovaţi pentru faptul că societatea are de recuperat sume importante din contractele derulate dar şi pentru că firma care i-a adus lui Moţa necazuri penale nu a plătit până acum suma care a fost considerată prejudiciu în dosarul „Motorina”.
În timp ce cei cinci urmau să ajungă trei luni consecutiv cu un salariu mai mic acasă, Iustin Moţa nu-şi făcea griji că rămâne fără venituri pentru că, la scurt timp după ce foştii săi subordonaţi fuseseră sancţionaţi, el a primit un post de economist în cadrul SNLO, scăpând astfel şi de responsabilitatea recuperării milionului de lei care s-a transformat în prejudiciu şi din cauza lui.
Toate cele cinci persoane sancţionate au contestat sancţiunile în instanţă motivând că au făcut demersurile legale pentru recuperarea sumelor restante fapt demonstrat şi de acţiunile judecătoreşti făcute în numele unităţii subordonate SNLO pentru ca datornicii să-şi plătească debitele, acţiuni care s-au soldat toate cu hotărâri favorabile Bazei de Aprovizionare. Ţinând cont de acest aspect sancţiunile primite de către cei cinci pot fi considerate doar un exces de zel din partea noului director al unităţii, Daniel Dobreanu, care şi-a început mandatul în forţă împărţind cu dărnicie sancţiuni.
Marius Vlaicu, unul dintre cei care au fost subiecţii „mărinimiei” noului director a declarat: „Ca salariat al bazei nu pot să spun decât că a fost o decizie pe care nu o comentez. O contest pentru că eu consider că am făcut toate demersurile legale pentru recuperarea debitelor şi nu se impunea sancţiunea”. Dacă va avea câştig de cauză în instanţă, Vlaicu şi ceilalţi patru vor afla de abia în septembrie după vacanţa judecătorească.
Remeber afacerea „Motorina”
Necazurile tuturor celor implicaţiîn această poveste îşi au originea la începutul lunii aprilie a.c. când fostul director al Bazei de Aprovizionare Rovinari, Iustin Moţa, alături de trei oameni de afaceri, cu care era acuzat că a colaborat pentru a prejudicia bugetul SNLO, ajungea în beciurile poliţiei unde urmau să rămână toţi patru timp de opt zile până când Curtea de Apel Craiova a dispus punerea lor în libertate. Afacerea în care fuseseră arestaţi era una destul de complicată în sensul că administratorul unei firme din Târgu-Jiu ajutase pe un altul din Caraş-Severin să ia de la baza o cantitate de 198 de tone de motorină în contul unei datorii al unui al treilea om de afaceri la afaceristul târgujian numai că beneficiarul n-a mai achitat marfa achiziţionată creând un prejudiciu de peste un milion de lei, fapt ce a dus la instrumentarea dosarului de către poliţie şi cercetarea lor în stare de arest.
Timp de opt zile, până când dosarul a fost judecat la Curtea de Apel Craiova, au curs, pe acest subiect, valuri de cerneală în toată mass-media mai ales că cei patru au fost eliberaţi după ce a expirat mandatul de reţinere şi rearestaţi nu după mult timp pentru 29 de zile, fără a sta această perioadă totuşi în arest pentru că au fost puşi în libertate de către Curtea de Apel Craiova pe motiv că referatul cu propunere de arestare preventivă emis de către Tribunalul Gorj este lovit de nulitate. Din ce cauză s-a ajuns la această concluzie? Din cauza faptului că justiţia şi-a dat cu stângul în dreptul creând un carambol greu de desluşit. Fostul director al bazei de aprovizionare, Justin Moţa, era cercetat în dosar şi pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie prevăzute de Legea 78/2000, fapt ce atrăgea competenţa DNA pentru cercetare, dar Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a solicitat instanţei de judecată înlăturarea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiune asimilată actelor de corupţie, reţinută în sarcina lui Moţa şi de aici lucrurile s-au încurcat atât de tare încât nu se ştie cine se va ocupa în continuare de dosar şi unde se află în prezent.
Şefii SNLO, protejaţi
Trebuie menţionat că firma din Tg-Jiu, aparţinând femeii de afaceri Aida Prisacă, reţinută şi ea în dosarul „Motorina” nu apare între datornicii subunităţii SNLO.
Singurul lucru cert în acest caz este sancţionarea celor cinci şefi de la baza de aprovizionare, victime colaterale într-o afacere în care nu prea au nicio vină.
Unele surse susţin că, pentru a-i crea post de director lui Iustin Moţa, conducerea SNLO a divizat fosta BAVA, relativ recent constituită de Baza de Aprovizionare şi UVA, revenind la vechea şi actuala formulă, iar imediat după scandalul penal acesta a fost „ascuns” în birourile cu aer condiţionat ale companiei miniere, în locul său fiind uns Daniel Dobreanu, un alt preferal al boşilor SNLO.
Aceleaşi surse spun că activitatea celor cinci şefi sancţionaţi trebuia monitorizată de şefii lor ierarhici din SNLO, adică Daniel Olaru, director economic şi Grigore Dădălău, şef departament achiziţii, însă aceştia din urmă n-au fost pedepsiţi de noul director Dobreanu deoarece soţia acestuia lucrează tocmai la serviciul economic.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
18.07.2011. 19:44
Comentarii
mare necaz pe capul ,,Marelui,, vlaicu cel micut.
sa ajunga el in asa hal sa plateasca pentru altii.
foarte bine ca si altii au platit pentru el.
apropo,stiti cum proceda marele vlaicu cind era sef la tineretul psd-ist??? cei noi care veneu in partid intai de toate trebuia sa treaca pe la el sa faca instructajul,care cu cine sa tina ,cine este cel mai indicat sa fie in postul ala s.a.m.d.
se stie ca pe unde a fost nu a facut altceva decit sa-si linga buzele si sa ,,respecte cutuma,,.se saturasere si copii de la tineret de mofturile lui.oare cei de la SNLO cind se vor satura de el in ultima perioada nu se aude nimic bun despre acest ,,MARE NIMENI ,, al Gorjului?
le urez celor de la SNLO multa bafta in recuperarea prejudiciului daca o sa reuseasca sa recupereze ceva...
Ce faceti fratilor, nu mai aveti ce scrie si faceti copy-paste dupa Gorj Domino? Cine l-a scris totusi, Neli sau Claudiu Matei? Cu ce sunt vinovati cei 5 ca tot n-am inteles?
Voua cat vi-au dat sa le luati apararea?
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu