Colonelul (r) Loga, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită
Walter Loga, ex-comandantul Unităţii Militare Budieni-Gorj, a fost condamnat de Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti la doi de închisoare cu suspendare, drept pedeapsă pentru faptul că ani de zile a primit mită de la subordonaţi pentru a-i menţine în post şi, în plus, i-a obligat să muncească gratis pe propietatea sa chiar şi în timpul concediului de odihnă. Pedeapsa destul de blândă primită de Loga are legătură cu siguranţă şi cu faptul că sumele primite de la angajaţii unităţii militare au fost restituite în timpul procesului.
Fostul şef al UM Budieni îşi folosea subordonaţii pe post de slugi
Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, anunţa, la începutul lunii noiembrie a.c,. trimiterea în judecată a colonelului în rezervă Walter Loga, fost comandant al UM 01541 Budieni - Gorj, pentru infracţiuni de luare de mită, primire de foloase necuvenite şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, toate în formă continuată.
Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurorii DNA, Loga a colectat, în perioada 2004-2011, de la 11 angajaţi ai unităţii militare suma de 2.600 de euro şi 4.400 de lei ca şi recompensă pentru a le prelungi contractele de muncă. Tot în aceeaşi perioadă comandantul a primit, în mod repetat, de la patru cadre militare din sudordinea sa, sume de bani sau alte bunuri de ordin material, în cuantum de 300 de euro şi 270 de lei, după ce în prealabil le aprobase prelungirea contractului de muncă sau transferul de la o unitate la alta.
Folosindu-se de puterea pe care i-o dădea funcţia, Walter Loga a profitat la maxim pentru a-şi rezolva problemele personale cu ajutorul subordonaţilor săi. Astfel un număr de 13 cadre militare au fost nevoite să meargă, în timpul lor liber sau pe perioada concediului de odihnă, pentru a presta o serie de munci în gospodăria comandantului. De pe urma acestor prestaţii, Loga şi familia sa au realizat un folos material în valoare de 16.650 de lei, sumă ce reprezintă contravaloarea zilelor de muncă prestate gratuit de către anagajaţii unităţii militare pe moşia actualului colonel în rezervă.
Pentru a completa acest dosar procurorii DNA au colaborat cu lucrători ai Direcţiei Generale Anticorupţie, Biroul Judeţean Anticorupţie Gor, iarj în momentul finalizării rechizitoriului cauza a fost trimisă spre judecare în instanţa militară care a decis în scurt timp că Walter Loga este vinovat şi trebuie să plătească pentru infracţiunile comise.
Loga şi-a primit sentinţa la doar o lună de zile după ce a fost trimis în judecată
Tribunalul Militar Bucureşti a dat o sentinţă în cazul lui Walter Loga la doar o lună de zile după ce acesta a fost trimis în judecată de către DNA. Probele strânse în dosar au fost suficiente pentru condamnarea rapidă a fostului comandant de unitate militară. Magistraţii l-au condamnat pe Loga la doi ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată, doi ani pentru abuz în serviciu, în formă continuată, împotriva intereselor persoanelor şi patru luni pentru primire de foloase necuvenite, tot în formă continuată. Cum, conform legii, pedepsele au fost contopite el a fost condamnat în final la doi ani de închisoare cu suspendare şi trei ani interzicerea unor drepturi. Timp de cinci ani de zile, Loga va avea un termen de încercare, perioadă în care dacă va mai comite vreo infracţiune va fi pedepsit pentru ilegalitatea respectivă dar va efectua şi pedeapsa pe care acum a primit-o cu suspendare. Timp de cinci ani de zile Walter Loga va fi un om doar aparent liber pentru că va trebui să se prezinte, la termenele stabilite, la Serviciul de Probaţiune al Tribunalului Gorj, să anunţe orice schimbare de domiciliu sau reşedinţă, orice deplasare mai mare de opt zile, să anunţe şi să justifice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii de natură a-i putea fi controlate mijloacele de existenţă.
Judecătorii i-au atras atenţia condamnatului că dacă condiţiile impuse în hotărârea judecătorească nu vor fi respectate suspendarea pedepsei poate fi oricând revocată. În timpul judecăţii, conştient probabil de consecinţele pe care le-ar putea suporta, Walter Loga a înapoiat banii celor pe care i-a jecmănit în perioada în care le era comandant, iar recuperarea prejudiciului a contat la stabilirea pedepsei.
Fratele „jupânului” din Piaţa Centrală
Walter Loga este fratele omului de afaceri Victor Loga, cel care deţine mai multe spaţii comerciale în Piaţa Centrală din Tg-Jiu. Afaceristul a avut şi el legături cu mediul cazon, o lungă perioadă, până să intre în lumea bussines-ului, fiind cadru activ al Armatei.
Victor Loga este un personaj controversat la nivelul municipiului, de numele său se leagă un scandal de presă care a vizat extinderea unei construcţii pe care acesta o deţinea în Piaţa Centrală.
Un episod povestit de angajaţii acestuia însă, îl descrie perfect pe omul de afaceri: la un eveniment care a avut loc cu ceva timp în urmă şi-a anunţat toţi salariaţii ca la o onumită oră să fie prezenţi în faţa spaţiilor sale comerciale pentru a-l aplauda în momentul în care, împreună cu un alt afacerist, prieten de-al său, trecea într-o caleaşcă trasă de caii săi de rasă.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
24.12.2012. 00:01
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu