Proprietatea comandantului Loga, unde munceau gratis subordonaţii săi, scăpată de sechestru
Bătrâneţe liniştită, asta îl mai aşteaptă acum pe fostul comandant al Unităţii Militare din Budieni, Walter Loga, care, deşi condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, a scăpat cu faţa curată şi mai puţini bani în cont, după ce timp de şapte ani le-a golit buzunarele unora dintre subordonaţi, cu scopul de a le prelungi acestora contractele de muncă. Asta şi pentru că, la începutul acestui an, instanţa Tribunalului Militar din Bucureşti a ridicat sechestrul, de pe casa din Romaneşti şi de pe terenul deţinut aici de colonelul în retragere, loc în care s-a constatat că au prestat gratis 13 cadre militare de la unitatea pe care acesta o conducea. Sechestrul pe imobilul şi terenul lui Loga a fost pus în timpul în care acesta a fost cercetat de DNA pentru corupţie.
La ieşirea din Târgu-Jiu, spre Rovinari, în cartierul Romaneşti, domiciliază ex-comandantul UM Budieni, Walter Loga. Proprietatea este una înfloritoare, asta şi pentru că s-a constatat de către anchetatori că Loga nu îşi rupea oasele pentru a munci pentru propria bunăstare pe proprietate, acesta având la dispoziţie câţiva subordonaţi de la unitatea militară care îi prestau, gratis, în gospodărie. Acest lucru a fost constatat de către anchetatorii Serviciului Judeţean Anticorupţie care au stabilit că angajaţii unităţii au efectuat muncă în valoare de 16.650 de lei pe proprietatea familiei Loga. Pentru banii în cauză, pe casa şi terenul colonelului s-a pus sechestru asigurator, proprietarul fiind obligat să restituie statului banii pe care nu şi i-au revendicat angajaţii militari păgubiţi
,,Inculpatul, prin încălcarea cu știință a atribuțiilor de serviciu a obligat în mod repetat un număr de 13 cadre militare din subordinea ca în timpul lor liber (inclusiv în perioadele de concediu legal de odihnă) să execute, cu titlu gratuit, o serie de munci în gospodărie și pe alte proprietăți ale sale. Astfel, inculpatul a realizat pentru sine și familia sa un folos material în cuantum total de 16.650 lei, rezultat din însumarea contravalorii tuturor zilelor de muncă prestate în aceste condiții de către subordonații săi.
În vederea acoperirii prejudiciului și a asigurării restituirii sau confiscării speciale a sumelor de bani care au făcut obiectul infracțiunilor de corupție, pe parcursul urmăriri penale s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpatului, până la concurența acestor sume.
Banii pentru munca ,,argaţilor”, plătiţi în final de ,,angajator”
Şi astfel, pentru a ridica sechestrul impus asupra bunurilor în cauză, Loga plăteşte suma statului pentru munca prestată de foştii săi subordonaţi, hotărârea rămânând definitivă pe 27 decembrie 2012. ,,În temeiul art.169, art.170 C.proc.pen., dispune ridicarea sechestrului asigurator instituit (prin proces-verbal din 8.10.2012 întocmit pe baza ordonantei de luare a măsurilor asiguratorii din aceiaşi data a D.N.A.) asupra imobilelor (locuintă şi teren) deţinute de inculpat col.(r.) Loga Walter în coproprietate cu soţia sa, imobile situate în municipiul Târgu-Jiu, loc.Romanesti”, se arată în sentinţa pusă în aplicare luna trecută.
Alături de Loga, cercetat şi un comandant din Dolj
Serviciul Anticorupţie mai dezvăluie din anchetă un aspect important, adică faptul că alături de Loga în dosarul pentru care acesta a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu a mai fost cercetat şi comandantul unei unităţi militare din Dolj. Acesta a colaborat însă în anchetă şi s-a ales, la final, doar cu o amendă administrativă în valoare de 1000 de lei. ,,În dosar a mai fost cercetat şi B.P.A.- comandant al unei unităţi militare din jud. Dolj, faţă de care s-a dispus SUP şi aplicarea amenzii administrative de 1.000 lei, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art.257, al.2, C.pen., ref. la art.7 din Legea 78/2000, cu aplic. art.33, lit.a, C.pen. (4 acte materiale), soluţia adoptată faţă de acesta fiind din considerente de natură judiciară, în sensul că a colaborat în anchetă contribuind la aflarea adevărului”, se arată în documentul Serviciului Anticorupţie Gorj.
Aici se subliniază că, alături de cei doi, au mai fost audiaţi de DNA-Secţia Militară încă 26 de sergenţi încadraţi pe bază de contract. Toţi au fost cercetaţi pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, deoarece au sesizat organul judiciar despre săvârşirea faptelor, înainte ca acesta să fie sesizat pe orice cale. În dosar au fost audiaţi 20 martori sau părţi civile.
MIHAI CĂLINESCU
Recomandă acest articol:
05.02.2013. 07:29
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu