Condescu, omul prăbuşirilor
Un alt personaj care îşi încheie fulgerător cariera de imagine în viaţa publică a judeţului Gorj - în mod similar cu prietenul său Ionel Manţog şi fostul baron Nicolae Mischie - este nimeni altul decât Marin Condescu, un personaj controversat şi influent, care ani de zile a condus din culise destinele mineritului şi energiei din judeţul nostru, al clubului de fotbal ”Pandurii” Târgu Jiu şi a multor instituţii publice, schimbând directoraşii de aici ca pe şosetele murdare, în funcţie de cum dictau interesele şi profitul.
În urma acestor atitudini de vătaf care şi-a dezlănţuit frustrările, fostul preşedinte al Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia (USMO), al Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) şi al Clubului de Fotbal ”Pandurii” Târgu Jiu, Marin Condescu, a fost cadorisit cu un dosar de cercetare penală de către organele abilitate, având mai multe capete de acuzare.
”Ca administrator al Clubului Pandurii, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 2011 – 2013, a împrumutat Clubul Sportiv cu diferite sume de bani provenite din împrumuturi bancare contractate de inculpat, iar ulterior, cu ocazia restituirii sumelor de către Clubul Sportiv, inculpatul a beneficiat în mod necuvenit de sume de bani mai mari decât cele legale, justificând în mod formal diferenţele ca provenind din diferenţele de curs leu-euro. S-a reţinut că inculpatul şi-ar fi însuşit în mod personal sume de bani care, totalizate, depăşesc 2,6 milioane lei, cu care a prejudiciat interesele patrimoniale ale Clubului Sportiv Pandurii Târgu-Jiu”, au menţionat sursele din cadrul cercetării penale efectuate la adresa lui Marin Condescu.
De instrumentarea acestui dosar se ocupa procurorul Emil Moţa. În această speţă, în baza rechizitoriului, fostul lider sindical a fost reţinut pentru 24 de ore, însă instanţa de judecată l-a pus în libertate, cu toate că anchetatorii solicitaseră mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Lupta cu acuzaţiile penale
Văzându-se în pericol, Marin Condescu a formulat o cerere de preluare a dosarului spre cercetare de la Parchetul Tribunalului Gorj către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă mişcare nu i-a reuşit, dosarul revenind la procurorul Moţa.
Interesant este faptul că de îndată ce dosarul a plecat din Gorj la Parchetul General, fostul lider sindical a negat cu vehemenţă că ar fi pregătit o astfel de cerere de preluare a cauzei.
Cel mai probabil, pentru acest pas a fost sfătuit de către amicul său judecător la Curtea Constituţională, Toni Greblă, printre rotocoalele fumului de ţigară, la întâlnirea pe care cei doi au avut-o la hotelul Marriott din Bucureşti, deşi au negat că ar fi avut vreodată o astfel de întrevedere.
În plângerea adresată Procurorului General al României, Condescu susţinea că ancheta făcută de procurorul de caz, Emil Moţa, este una abuzivă şi că asupra sa se exercită presiuni mediatice. După ce procurorii de la instanţa supremă au analizat minuţios “jalba” lui Condescu au dispus respingerea solicitării de mutare a anchetei la un alt Parchet. Continuarea cercetărilor în dosar implică chemarea celor doi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, urmând a li se aduce la cunoştinţă trimiterea în judecată.
Marin Condescu, deţinând statutul de preşedinte al Clubului de Fotbal “Pandurii” Târgu-Jiu, a fost pus sub acuzare în acest dosar pentru comiterea mai multor infracţiuni, cum ar fi spălare de bani, înşelăciune, delapidare, fals şi uz de fals, în urma deciziilor ce vor fi luate de instanţa de judecată stabilindu-se cu exactitate gradul de vinovăţie pentru fiecare acuzaţie ridicată de procurorul Emil Moţa în acest dosar.
În urma acestor probleme cu legea, Marin Condescu a fost demis şi din funcţia de preşedinte al USMO, nemaiavând niciun drept de semnătură aici, iar apoi a fost dat afară şi de la conducerea Clubului “Pandurii” de către reprezentanţii acţionarilor echipei de fotbal.
“Puşca şi cureaua lată / Ce bărbat eram odată”
Împleticindu-se în declaraţii, Condescu şi-a dat cu stângu’ în dreptu’ dorind cu ardoare să păstreze atât privilegiul de boss al echipei Pandurii, cât şi funcţia de preşedinte la sindicate, însă le-a pierdut pe amândouă, menţionând că acuzaţiile penale care i s-au adus de către anchetatori sunt “inventate”. “Nu mi-am dat demisia. Retragerea din executiv e o măsură de siguranţă a mea de a-mi păstra funcţia de la sindicat. Pentru că din Federaţia Naţională a Minelor fac parte 30.000 de salariaţi din toate zonele ţării. Practic m-au obligat, mi-au spus în Consiliul de Coordonare să aleg: ori sportul şi atunci depinzi de noi, ori vii cu noi şi atunci depinde sportul de noi. Toate aceste lucruri nu au nicio legătură cu cercetările care se efectuează, acolo se va demonstra clar că la Pandurii nu s-a întâmplat nicio faptă penală: spălare de bani sau evaziune fiscală şi toate celelalte care s-au inventat.”
După ce a aflat că nu mai conduce “Pandurii”, Condescu a ameninţat şi cu desfiinţarea echipei, după ce a obţinut unele acte de la câţiva “prieteni-acţionari” care s-au arătat dispuşi să se retragă din asociaţia care susţine echipa de fotbal. Prin acest tertip, fostul lider sindical ar fi dorit să retragă din clubul sportiv şi USMO pentru că astfel echipa de fotbal s-ar fi dizolvat, deoarece numărul minimum de membri prevăzut de lege este de cel puţin trei reprezentanţi într-o astfel de asociaţie.
Văzând că rămâne şi fără sindicate şi fără Clubul “Pandurii”, fostul lider sindical şi-a îndreptat atenţia către Adrian Mititelu, patronul echipei de fotbal “Universitatea Craiova”, însă acesta nu s-a lăsat “prostit” de “vrăjelile” lui Condescu.
După mai puţin de o lună de colaborare cu acesta, Mititelu a declarat; „Eu unul m-am săturat. Mai multe persoane m-au avertizat de planul acestui om. Pentru binele echipei şi pentru brandul Universităţii Craiova am sperat că Marin Condescu chiar avea intenţii bune vizavi de mine şi de Ştiinţa. Însă acum m-am convins că toţi cei care îmi spuneau că Rotaru se află în spatele lui nu s-au înşelat.
Condescu şi-a bătut joc de toată lumea şi a tot încercat să îmbârlige suporterii contra mea, cu ocazia întâlnirilor pe care le-a avut cu aceştia. Ţelul lui a fost încă de la început să scoată echipa din oraş. Minte cu neruşinare! Dacă a spus că a venit cu inima deschisă, atunci să spună de ce a cerut 66 la sută din acţiuni prin intermediul unor apropiaţi de-ai mei. Jumătate din aceste acţiuni erau pentru asociaţia suporterilor pe care el spune că o va susţine financiar cu diferiţi sponsori şi cealaltă jumătate… E ultima oară când mai vorbesc de Marin Condescu”.
Din nefericire, acesta este efectul pe care Condescu îl are asupra oamenilor.
Leonard Filip
Recomandă acest articol:
06.05.2014. 04:26
Comentarii
Pe vremea Domnului Presedinte era foarte bine in minerit si energie, acum....Marin Condescu singurul om care a facut ceva bun pentru Gorjul asta amarat!
Marineee, Marineee, ce facusi marineee? dai socoteala pentru toate acum. Cate le-ai facut toate sa le tragi, ca meriti.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu