Condescu - mandatarul “băieţilor deştepţi” - Investigatii - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Investigatii · Condescu - mandatarul “băieţilor deştepţi”

Condescu - mandatarul “băieţilor deştepţi”

Condescu - mandatarul “băieţilor deştepţi”Omul de casă al Energy Holding, Gheorghe Sotir, este proprietarul terenului de la Srădăneşti, comuna Plopşoru, pe care se va construi, până în 2013, una dintre cele două termocentrale noi care vor funcţiona în Gorj. Specializat în cumpărarea terenurilor pentru Energy, achiziţionând mai multe în toată ţara, Sotir a rezolvat mai uşor problema la Plopşoru, cumpărarea terenurilor făcându-se de la nişte rude, descendente ale celebrului deputat gorjean Dincă Schileru. Principalul partizan al înfiinţării celor două termocentrale, Marin Condescu, preşedintele Fenderaţiei Naţionale Mine-Energie (FNME), va fi liantul dintre stat, în speţă SNLO, şi noii investitori de la Plopşoru, devenind în ochii lumii salvatorul a sute de şomeri, dar în spatele cortinei rămânând omul care ştie să profite în momentul oportun.

Adrian Iovan
adrian.iovan @scandaldegorj.ro

Afacerea a debutat în familie

Comuna Plopşoru nu a avut niciodată onoarea de a-l avea musafir pe Gheorghe Sotir, omul care s-a ocupat în nenumărate rânduri de afacerile imobiliare ale Energy Holding, societatea care controlează piaţa energetică din România până în 2013. Deşi a cumpărat cele 70 de hectare de teren necesare construirii termocentralei de la Sărdăneşti, Sotir nu s-a ocupat personal de achiziţionare, fiind reprezentat de o altă persoană. Cu toate acestea el a avut un rol important în afacere, cumpărarea fiind făcută de la Dana Schileru şi Georgiana Moroşanu, rude ale lui Sotir. Contactată telefonic, Dana Schileru, a declarat că preţul pe hectar a fost un pic mai scăzut decât cel de pe piaţă pentru că a fost vorba de o vânzare în familie. Astfel, cele 70 de hectare au avut un preţ de trei miliarde de lei vechi.

Tatonările pentru tranzacţie au început cu un an şi mai bine în urmă când un delegat al Energy s-a deplasat la Plopşoru de câteva ori, iar acum când lucrurile s-au aranjat firma a angajat deja o societate care să realizeze un studiu cu privire la amplasarea termocentralei. Societatea angajată, Geoconsulting SRL este administrată Eugen Georgescu, individ care a făcut parte din echipa de consilieri judeţeni propusă la Dolj de Radu Berceanu, un alt personaj apărut deseori în scandalurile din energie.

Condescu - joc dublu

Marin Condescu are şi el rolul său în această afacere, de fapt un dublu rol pe care-l joacă cu succes. Făţiş lucrează la o campanie de imagine, menită să-l menţină în topul preferinţelor celor mulţi şi uşor de păcălit. Condescu iese în faţa presei şi a opiniei publice declarând că sindicatele, pe care le conduce de ani buni, sunt interesate doar de crearea unor noi locuri de muncă şi de lărgirea pieţei de desfacere a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, care va avea unde să-şi vândă producţia de lignit. Privite însă în profunzime lucrurile au şi câteva substraturi. Cu câţiva ani în urmă cel mai mare combatant al „băieţilor deştepţi” din energie, printre care şi Energy Holding, era Marin Condescu. Pe atunci paginile ziarelor erau pline de atacurile lui Condescu la adresa Energy şi nu numai. În timp acestea s-au atenuat şi, în cele din urmă, s-au stins. Unul dintre motive a fost sponsorizarea substanţială pe care Energy Holding o face la Pandurii Târgu-Jiu. E vorba de o jumătate de milion de euro anual. Deşi aceşti bani provin din afacerile cu energie care secătuiesc statul, cum spunea cândva Condescu, acest lucru nu-l mai deranjează în prezent, reprezentantul minerilor fraternizând cu cei care, până nu demult, reprezentau duşmanul economiei gorjene.

După ce s-a stabilit amplasarea termocentralei la Sărdăneşti şi terenul a fost achiziţionat, Marin Condescu şi-a făcut apariţia prin zonă şi a reluat discuţiile cu autorităţile locale, ceea ce demonstrează că este mai mult decât interesant de modul în care decurge investiţia.

Story Energy

Energy Holding a apărut prima dată in atenţia opiniei publice în 2005, în scandalul “băieţilor deştepţi”, firma a încheiat cel mai profitabil contract de electricitate din istoria Romaniei. Societatea este condusă din umbră de Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, personaj care a ieşit, oficial, din acţionariatul firmei la începutul anului 2005, la doar câteva luni după încheierea supercontractului cu energie, când şi-a vândut procentele unui off-shore din Cipru.

Bogdan Buzăianu este pro-mare mason în Marea Lojă a României, sediul acesteia fiind în strada Edgar Quinet, numarul 7 din Bucureşti, aceeaşi cu a vechiului sediu al firmei Energy Holding.

Buzăianu a reusit să stabilească relaţii cu toţi ministrii economiei din ’97 încoace.

Anul trecut s-a speculat că liderul mineritului gorjean, Marin Condescu a intervenit pe lângă directorii celor două complexuri, Turceni şi Rovinari, în favoarea firmei Energy Holding. În schimbul unor contracte preferenţiale, conducerile celor doi mastodonţi urmând să aibă pace socială, lucruri confirmate doar parţial la vremea respectivă.

Astfel, achiziţionarea celor 70 de hectare de la Sărdăneşti pentru construirea noii termocentrale certifică cel puţin unul dintre investitori, Energy Holding, cel mai mare samsar de energie de pe piaţa românească, urmând ca alături de acesta să mai apară, în această afacere, sau în construirea celeilalte termocentrale amintită de Condescu, alt sponsor potent al Pandurilor, concernul portughez Riviera Grup.Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  29.07.2008. 08:28

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: