Candidatul portocaliu Vişoianu reprezintă interesele oligarhilor ruşi
Corneliu Vişoianu, consultantul grupului de investitori despre care se spune că va realiza termocentrala de la Sărdăneşti-Plopşoru, nu a dezvăluit până acum numele acestuia deşi, vehiculează cifre privind valoarea investiţiei şi capacitatea de producţie a acesteia în conferinţele de presă ale partidului din partea căruia candidează pentru un loc de deputat. Întrebat dacă oligarhii ruşi care se află în spatele firmelor Global Internaţional 2000 şi Ziomar sunt posibilii investitori de la Plopsoru, Vişoianu a declarat că nu a auzit până acum despre acestea şi nu ştie dacă banii pentru intens mediatizata termocentrală vin din Est.
Dar, s-o luăm cu începutul…
Cu câţiva ani în urmă, mai exact în 2005, cel mai mare combatant al „băieţilor deştepţi” din energie, printre care şi Energy Holding, era Marin Condescu. Pe atunci, paginile ziarelor erau pline de atacurile lui Condescu la adresa Energy şi nu numai. În timp acestea s-au atenuat şi, în cele din urmă, s-au stins. Unul dintre motive a fost sponsorizarea substanţială, de jumătate de milion de euro annual, pe care Energy Holding o face la echipa de fotbal Pandurii Târgu-Jiu, al cărui preşedinte este Condescu. Deşi aceşti bani „provin din afacerile cu energie care secătuiesc statul”, cum spunea, la acea vreme, Condescu, acest lucru nu-l mai deranjează în prezent, reprezentantul minerilor fraternizând cu cei care, până nu demult, reprezentau duşmanul economiei gorjene.
Mai mult, Condescu a jucat un rol important în hotărârea celor de la Energy Holding de a construi o termocentrală la Sărdăneşti şi s-a implicat, alături de omul de casă al acestora, Gheorghe Sotir, în achiziţionarea unui teren de 70 de hectare la Plopşoru, lucru confirmat de autorităţile locale, pentru Scandal de Gorj, în urmă cu câteva luni. De atunci, rareori s-a mai amintit prin presă de mega-investiţia de la Sărdăneşti, dar…
Apare Vişoianu
Odată cu stabilirea candidaţilor democrat-liberali pentru alegerile de la sfârşitul acestei luni, în Gorj şi-a făcut apariţia un anume Corneliu Vişoianu şi povestea construirii termocentralei a fost readusă în atenţia opiniei publice. Despre Vişoianu s-a spus că a fost impus pe listele PD-L de către Marin Condescu, prin prisma prieteniei acestuia cu
Bogdan Buzăianu, bossul de la Energy Holding. De altfel, Vişoianu a fost numit în urmă cu doi ani general manager la Energy Consult, o altă firmă a lui Buzăianu, după ce în 2004, cei doi, se ocupaseră de campania electorală a PNL Prahova, fieff-ul lui Dinu Patriciu prin firma B&C Consulting. Firma fusese înfiinţată de Buzăianu şi Vişoianu, pe care-l chema, la acea vreme, Corneliu Silviu Zugravu Zamfirescu şi avea sediul pe strada Edgar Quinet, nr. 7, acolo unde se afla şi sediul Marii Loje a Romaniei, condusă de aceeaşi Buzăianu şi Vişoianu, ca pro-mare mason, respectiv, mare maestru. La aceeaşi adresă a figurat şi vechiul sediu al Energy Holding.
Legăturile cu Rusia
Presa centrală a relatat în urmă cu un an despre legăturile lui Buzăianu cu Boris Golovin, un fost ofiţer al GRU - seviciul de spionaj al Armatei Roşii - acţionar majoritar în Global Internaţional 2000, care reprezintă în România interesele lui Oleg Deripaska şi Igor Ziuzin, doi mari oligarhi ruşi. Firma Global Internaţional, despre care spune că s-a înfiinţat ca să pregătească terenul pentru investiţii în ţara noastră ale unor mari companii ruseşti are sediul chiar în clădirea fostei misiuni comerciale sovietice.
Boris Golovin era prezentat ca fiind reprezentantul firmei ruseşti ZIOMAR Engineering Company, firma care face parte dintr-un consorţiu numit EM Alliance-Atom. În acest consorţiu, statul rus, prin firma TVEL Atomoenergomash, deţine 51% din acţiuni. EM Alliance-Atom este un gigant rusesc activ în domeniul energiei nucleare. Golovin este legat şi de un alt scandal răsunător ce a avut loc în Romania: afacerea Sunoil. Grupul de firme Sunoil a făcut afaceri cu petrol şi s-a aflat în centrul unui scandal referitor la sponsorizarea Partidului Democrat.
Anul trecut, aceeaşi Global Internaţional anunţa că intenţionează să construiască o termocentrală la Galaţi, împreună cu compania italiană Enel, şi a achiziţionat, în acest sens, 37 de hectare de teren însă, până acum nu s-a concretizat nimic.
Legăturile dintre Golovin şi Buzăianu sunt vechi
O altă companie a lui Golovin, Romcar Russian Busses, are sediul chiar în casa lui Bogdan Buzăianu din zona Piaţa Aviatorilor.
Golovin deţine la Reşiţa o uzină care asamblează autobuze ruseşti, în afacere participând şi fosta societate de stat UCM deţinută, neoficial, de Bogdan Buzăianu.
Golovin a declarat într-un cerc restrâns că a intermediat aducerea unei turbine energetice din Rusia pentru firma VA Tech, reprezentată de Buzăianu, care a fost montată la Porţile de Fier, în cadrul controversatului contract de retehnologizare.
Vişoianu tace mâlc!
Despre toate astea se face că nu ştie nimic Corneliu Vişoianu, partenerul „băiatului deştept” Buzăianu şi una din săgeţile lui Condescu în politica portocalie locală.
Dacă această teorie se va confirma vom vedea în scurt timp, după cum promite candidatul PD-L, adică la demararea lucrărilor la termocentrala de la Sărdăneşti.
Până atunci, candidatul portocaliu e preocupat să dezmintă, în oficiosul partidului, zvonurile conform cărora, odată cu construirea termocentralei de către „băieţii deştepţi”, ar dispărea cele existente la Rovinari şi Turceni, şi aceasta va funcţiona cu lignit din Gorj nu cu cărbune adus din import.
Având în vedere însă că, Global Internaţional este unul dintre principalii furnizori de cărbune rusesc, printre clienţii săi numarându-se termocentralele de la Deva, Iaşi sau Suceava, rămâne de văzut cât de bun va mai fi lignitul Gorjului.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
09.11.2008. 21:21
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu