Dosar penal pentru ştrandul nefuncţional de un milion şi jumătate de euro de la Motru
Primăria Motru a demarat în anul electoral 2012 un proiect extravagant ce viza construirea unui complex de agrement în valoare de peste 6,6 milioane de lei, în condiţiile în care majoritatea cetăţenilor oraşului s-au împrăştiat care încotro prin lume în căutarea unui loc de muncă, după ce cei care muncesc în minerit sunt din ce în ce mai puţini.
Ştrandul care trebuia să ia ochii electoratului a îngropat primăria, şi implicit municipiul, în două credite bancare pentru care se plătesc lunar rate de aproape 50.000 de lei, iar lucrările n-au fost încă recepţionate şi, deci nici complexul de agrement nu a fost pus în funcţiune , cu toate că termenul limită a expirat de mai bine de un an de zile.
Angajaţii municipalităţii, responsabili de proiect, ori sunt revoltător de neştiutori cu privire la informaţiile referitoare la investiţie, ori fac crize de isterie la telefon pentru că ziariştii îşi permit să pună întrebări.
Rate bancare colosale pentru un strand nefuncţional
Strandul de un milion şi jumătate de euro, cu terenuri de sport, plajă, spaţii verzi, terenuri de joacă, clădire administrativă şi parcare a demarat în anul 2012 şi a pus şi el umărul la încă un mandat al lui Dorin Hanu în fruntea Primăriei Motru.
Deşi la vremea respectivă se vehicula ideea că majoritatea banilor necesari construirii complexului de agrement vor veni din fonduri europene, adevărul este că Primăria Motru a achitat mai mult de jumătate din valoarea acestuia şi cum fudulia se plăteşte scump a fost nevoie de două credite bancare pentru a strânge cei 4.365.000 de lei cu care a contribuit muncipalitatea. Doar un pic peste 2,3 milioane de lei au venit din fonduri europene. Instituţia condusă de către Hanu plăteşte în prezent 50.000 de lei rate lunare la cele două credite contractate pentru un proiect care nu produce niciun leu şi va lâncezi cu siguranţă până anul viitor, în vară când, cu puţin mai mult optimism, se poate spera că ştrandul va fi pus în funcţiune.
Proiectul demarat în februarie 2012 trebuia să fie gata în august 2013, lucru care nu s-a întâmplat ,evident, nici măcar în 2014, sezonul estival trecând pe lângă porţile închise ale costisitorului complex de agrement. O vină în toată această situaţie o are cu siguranţă şi constructorului SC Novara T Impex SRL din Craiova, societate ce a ridicat semne de întrebare încă din faza de licitaţie când, cu toate că s-a prezentat cu preţul cel mai mare dintre toţi ofertanţii, a primit lucrarea. Şi nu s-a ales doar cu atât pentru că s-a ocupat de modernizarea unor străzi din Motru contra sumei de 2,1 milioane de lei, dar şi de repararea unor trotuare şi alei pentru 510.000 de lei.
Funcţionarii primăriei sunt total neştiutori
La o simplă privire în incinta mult trâmbiţatului complex de agrement cheltuirea a 6,6 milioane de lei pentru realizarea lui pare o imensă risipă. Nimic din ceea ce se găseşte în interior nu pare să justifice atâţia bani, de la vopseaua spălăcită şi de proastă calitate de pe exterior până la interiorul ce pare cu mult mai mic decât ceea ce te-ai fi aşteptat să fie.
În plus şi după un an de la trecerea termenului de finalizare, august 2013, lucrările n-au fost recepţionate şi, conform declaraţiilor lui Marian Păun, şef de serviciu în cadrul Primăriei Motru, persoană de contact în cazul proiectului, asta se va face peste doi ani (!?).
Însă Păun nu ştie multe, ca de exemplu valoarea proiectului şi nici contribuţia primăriei considerând că aceasta a fost de 50%.
În privinţa termenului de finalizare l-ai putea suspecta pe reprezentatul primăriei de minciună când afirmă că ar fi fost 8 august 2014, dacă n-ar fi dovedit deja că, deşi ar trebui, nu ştie mare lucru despre proiectul ce a costat 6,6 milioane de lei, marea majoritate a banilor provenind de la instituţia la care lucrează.
Şi despre o întâlnire a executantului cu dirigintele de şantier cu privire la semnarea procesului verbal de terminarea lucrărilor „dar nu a ălora finale că alea vor fi peste doi ani”, informaţiile lui Păun sunt destul de evazive neputând până la urmă să lămurească problema.
Şeful serviciului contabilitate are o cădere nervoasă
Mircea Perişoreanu, şeful Serviciului Buget – Finanţe, Contabilitate din Primăria Motru, cel care ar fi trebuit să dea informaţii cu privire la ratele bancare pe care le plăteşte municipalitatea pentru cele două credite făcute pentru construirea ştrandului, reprezintă un specimen ce n-ar trebui să se găsească în nicio instituţie publică. În primul rând, Perişoreanu nu răspunde la telefon, nici la cel fix din biroul său şi nici la mobil, plătit din banii primăriei.
Cei din instituţie ştiu deja povestea aşa că cei care sună sunt avertizaţi că există o foarte mare probabilitate ca funcţionarul să nu ridice receptorul. Supărat pe viaţă sau pur şi simplu sictirit de meseria lui, Perişoreanu stă închis în birou în sunetele enervante ale telefoanelor la care nu răspunde în ruptul capului.
Pentru a obţine cât de cât o reacţie a respectivului a fost nevoie de intervenţia viceprimarului Tudor Dobrică ce i-a transmis să facă bine să sune că e căutat de presă. Până la urmă a binevoit să facă acest lucru dar doar pentru a spune isteric că habar n-are cu cine vorbeşte şi aşteaptă o adresă oficială pentru a oferi informaţii. Probabil că, ca şi Păun, Perişoreanu, habar n-are despre ce este vorba şi cu toate primeşte un salariu mult mai mare decât al simplilor funcţionari.
Oricum ar fi, Mircea Perişoreanu este un slujbaş al statului şi tocmai pentru asta primăria i-a pus la dispoziţie un telefon de serviciu la care este obligat să răspundă dacă cetăţeanul are nevoie de vreo informaţie cu privire la finanţele Primăriei Motru. Pentru a facilita accesul omului de rând la lucrurile care l-ar putea interesa facem public numărul de telefon al lui Perişoreanu: 0747.017.474. Poate insistenţa celor care ar dori să vorbească cu dumnealui îl va trezi din amorţeală şi îl va face atât de responsabil încă să răspundă la telefon atunci când e vorba de îndatoririle sale de serviciu.
Dosar penal cu privire la fapte
Cert este că, potrivit unor surse judiciare, cu privire la lucrările la Complexul de agrement de la Motru a fost deschis un dosar penal în care, deocamdată, se fac verificări cu privire la comiterea unor infracţiuni.
În cazul în care vor exista suficiente probe că în derularea proiectului s-au comis fapte de natură penală se vor demara cercetări şi în privinţa persoanelor implicate. Deja există probleme şi la semnarea documentelor de terminare a lucrărilor, unul dintre capii primăriei refuzând, zilele trecute, să semneze procesul-verbal care atesta acest lucru.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
23.09.2014. 07:46
Comentarii
stau la etajul 4 ,intr-un bloc fara acoperis ,imi ploua in casa si privesc la strandul de ******* unde nu se mai lucreaza nimic de luni bune .Hanu mi-a spus ,,ce sa va fac doamna sa va fac eu acoperisul ?!asa ca despre ce proiecte finalizate vorbim lumeeeeeeee avem niste hoti in primarie asta e adevarul ,platim taxe sa isi faca ei vile ....pana cand!!!!!!!!!??????
Pai era de asteptat ca Hanu sa mai faca niste mismasuri doar il stie lumea cei poate capu
Cred că d-voastră d-nul Onestul faceți o confuzie.Acoperișurile blocurilor nu au fost finanțate din bugetul primăriei ci de comunitate și FRDS(prin împrumut de la BEI).”Managementul deșeurilor...”prostii.O țeapă mare care se preconizează este cea cu anvelopările de blocuri unde s-a estimat că izolarea unui apartament va ajunge între 1500 și 2000 de lei în situația finanțării de a bugetul local,fonduri europene și contribuție beneficiari.Practic acestă valoare reprezintă cheltuieli reale efectuate de către cetățeni în regie proprie.
un mare increzut Perisoreanu ala bine ca si Dobrica si Hanu , au papat baniii .......vilele ....eeeeeeeeeeeee nu se ia nimeni de ei .....
..."potrivit unor surse judiciare, cu privire la lucrările la Complexul de agrement de la Motru a fost deschis un dosar penal în care, deocamdată, se fac verificări cu privire la comiterea unor infracţiuni".
Deci nu este nimic clar in ceea ce transmitei cititorilor, doar o supozitie ambigua, care duce la un titlu bombastic, care sa atraga cititori.
Este inca un proiect finantat (si din fonduri externe), care alaturi de cele finalizate (acoperisuri la blocuri, reabilitare strazi, managementul integrat al deseurilor, etc), au transformat in bine viata localnicilor. Mai documentativa...
ziar de doi bani!!!
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu