După Văduva urmează Mischie
Incompetenţa procurorului Moţa va costa statul român cel puţin 50.000 de lei
Arestarea abuzivă a conferenţiarului universitar Maria Văduva pentru luare de mită, la începutul lui februarie 2007, costă statul român 50.000 de lei. Modul cum a instrumentat acest caz denotă o lipsă totală de profesionalism şi ignorarea cu bună ştiinţă a unor principii elementare de drept din partea procurorului Gheorghe Emil Moţa. De altfel, în dosarul penal al conferenţiarului Văduva, procurorul Moţa a comis un abuz inimaginabil: după un flagrant eşuat, anchetatorul a invocat în actul de inculpare aspecte neconstatate de expertizele aflate la dosar, neconcordanţă evidentă şi definitorie pentru judecători care au decis achitarea definitivă a inculpatei.
Cariera procurorului Moţa, în pericol?
Desele campanii de imagine derulate de Emil Moţa încă de la numirea sa în funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, transformate în circ ieftin, s-au lăsat, de fiecare dată, cu victime. Acest lucru este pe deplin susţinut de actele de incriminare existente în unele dosare, acte lipsite de substanţă şi extrem de slabe în a dovedi vinovăţia celor incriminaţi. Cazurile conferenţiarului universitar Mariana Văduva, dar şi cel al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, recent achitat şi el într-un dosar instrumentat de Moţa, sunt elocvente. În februarie 2007, atunci când Mariana Văduva a fost reţinută pentru luare de mită, circula o legendă cum că dosarul acesteia fusese instrumentat de Moţa la înţelegere cu un profesor universitar care o voia să-i facă loc amantei sale în postul deţinut de conferenţiarul universitar „şpăgar” care urma să fie exclus de la catedra UCB. Lucrurile s-au confirmat până la un moment dat, intensificând astfel speculaţiile pe această temă, dar mai ales faptul că dosarul era unul fabricat. Achitarea definitivă a lui Văduva, confirmă încă odată acest lucru şi generează totodată o întrebare legată de cariera procurorului Moţa: demiterea sa din funcţia de prim-procuror este suficientă pentru a stopa şirul erorilor comise?
Procurorul Moţa a minţit în rechizitoriu
Cu ajutorul unui student Emil Moţa a organizat un flagrant de luare de mită pe data de 1 februarie 2007. La flagrant au participat mai mulţi studenţi, nerăbdători să-şi promoveze examenele pe care le aveau de susţinut cu Mariana Văduva, niciunul dintre ei neştiind că urmează a fi vedetele unui flagrant. Conform planului, Moţa şi poliţiştii participanţi la flagrant au urmat studenţii prezenţi în la locuinţa Mariei Văduva pentru a-i înmâna şapte plicuri cu bani. După ce studentul a intrat şi ieşit din casă, unde susţine că i-a dat plicurile profesoarei, care le-a pus pe o vitrină, echipa oamenilor legii au pătruns forţat în imobil pentru a efectua percheziţia şi a definitiva flagrantul. Numai că obiectul operaţiunii, plicurile, n-au fost de găsit pe niciunde. Moţa a motivat în rechizitoriu că familia Văduva a opus rezistenţă la intrarea oamenilor legii în casă, timp în care cele şapte plicuri au fost aruncate în foc pentru a distruge probele. El precizează în rechizitoriu, negru pe alb, că: „ Nu au fost identificate cele şapte plicuri cu bani primite de învinuită acestea fiind distruse în totalitate aşa cum rezultă şi din expertiza fizico-chimică întocmită în cauză”. Serviciului Expertize Fizico-Chimice al poliţiei, după ce a expertizat cenuşa luată din sobă cu ocazia percheziţiei, a concluzionat: „ În proba de cenuşă analizată nu s-a pus în evidenţă prezenţa polimerilor sau a oricăror tipuri de materiale plastice. Au fost regăsite fragmente de hârtie cu diverse inscripţii, parţial carbonizate, iar restul conţinutului are compoziţia unei cenuşi. Nu au fost identificate urme de material plastic care să se compare cu compoziţia bancnotelor de 10 şi 50 lei”. Faptul că urme din bancnotele care se presupuneau a fi în plicuri nu s-au regăsit în cenuşa prelevată din sobă a pus serios la îndoială sinceritatea lui Moţa şi corectitudinea întregii operaţiuni.
50.000 de lei costă incompetenţa lui Moţa
Cu toate acestea Mariana Văduva a fost pusă pe liber de la catedra Universităţii „Constantin Brâncuşi” şi şi-a recâştigat postul în instanţă abia după ce a fost achitată definitiv în cazul de luare de mită. Tribunalul Gorj i-a acordat, recent, Marianei Văduva despăgubiri în sumă de 50.000 de lei, cu titlu de daune morale. După pronunţarea sentinţei Văduva a declarat presei că aceasta este o recunoaştere a adevărului celor întâmplate în februarie 2007. „ S-a arătat încă o dată că s-a făcut un abuz asupra mea şi că mi s-a adus un prejudiciu moral foarte mare. Este o victorie asupra abuzului şi nedreptăţii şi s-a arătat că nu am beneficiat de prezumţia de nevinovăţie, fiind incriminată de toată lumea. Am fost achitată de toate instanţele de judecată. Ceea ce am avut de demonstrat am demonstrat“, a declarat Mariana Văduva.
Adrian Iovan
Recomandă acest articol:
22.11.2010. 17:38
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu