Imagini video filmate cu telefonul mobil în interiorul Penitenciarului Tg-Jiu – Mizerie şi supraaglomerare
Mai multe filmuleţe cu imagini din interiorul Penitenciarului Tg-Jiu, ajunse în posesia reporterilor Scandal de Gorj, scot la iveală faptul că în instituţia de pe strada V.Alecsandri telefoanele mobile sunt o obişnuinţă şi fac deja parte din decorul camerelor de deţinere.
Imaginile surprinse de către un deţinut cu telefonul mobil nu pun în primejdie securitatea locului de deţinere, însă scot în evidenţă carenţe grave ale managementului şi ale siguranţei şi regimului în Penitenciarul Tg-Jiu.
Telefoane mobile, „la vedere”
Imagini video ce însumează aproximativ 13 minute, filmate de către un deţinut într-una din celulele Penitenciarului Tg-Jiu, scot la iveală deficienţe serioase în ceea ce priveşte siguranţa deţinerii. De menţionat că imaginile nu surprind puncte strategice din interiorul sau exteriorul închisorii, considerate informaţii strict secrete, aşa cum s-a întâmplat în alte cazuri, ele atestă faptul că în Penitenciarul Tg-Jiu telefoanele mobile sunt la îndemâna oricui.
În afara telefonului cu cameră, aparţinând deţinutului care a filmat nestingherit aproape un sfert de oră, în camera de deţinere se poate observa un altul, aflat la încărcat, „la vedere”, chiar pe una din mesele aşezate în spaţiul liber din celulă.
Nu este o noutate că în Penitenciarul Tg-Jiu există telefoane mobile, în dese rânduri, după efectuarea unor percheziţii, reprezentanţii instituţiei s-au lăudat la presă cu adevărate „capturi” de trei, sau chiar patru aparate confiscate.
În filmuleţele „cameramanului de ocazie” apar şi alte obiecte interzise în penitenciar. În unele imagini se poate observa un reşou improvizat, destul de voluminos pentru a fi ascuns de „ochiul vigilent” al gardianului, la percheziţiile de rutină.
Mizerie şi supraaglomerare
Dincolo de aceste aspecte, care relevă carenţe serioase pe linia siguranţei deţinerii şi regimului penitenciar, imaginile scot la iveală mizeria de nedescris din camere şi băi, dar şi supraaglomerarea spaţiilor de deţinere.
În cele 13 minute de filmare sunt surprinse imagini cu paturile suprapuse, ultimul fiind amplasat la mai bine de 2 metri înalţime, foarte aproape de tavanul celulei si de corpurile de iluminat ale acesteia. Se poate observa în ce condiţii manâncă şi dorm deţinuţii, în aceeaşi cameră fiind depozitaţi mai mulţi saci cu încălţăminte care este confecţionată în acelaşi spaţiu. Potrivit unor surse, deţinuţii sunt nevoiţi să suporte zile de-a rândul mirosul substanţelor folosite la confecţionarea pantofilor, reprezentanţii închisorii neavând un spaţiu adecvat pentru această activitate.
Aşa zisa baie a camerei de deţinere e un spaţiu insalubru în care sunt amplasate două chiuvete, două wc-uri şi o cabină de duş, fără duş.
Dincolo de mizeria evidentă dintr-o astfel de cameră, spaţiile înguste ale celulei sunt neîncăpătoare pentru cele câteva zeci de deţinuţi.
Deşi statul român a fost condamnat relativ recent de către CEDO la plata a 20.000 de euro despăgubiri pentru un deţinut care a reclamat condiţiile inumane din închisorile româneşti, la Penitenciarul Tg-Jiu supraaglomerarea este evidentă.
Adevăratul bilanţ al Penitenciarului Tg-Jiu
Pe parcursul anului trecut, Penitenciarul Tg-Jiu a apărut în numeroase articole de presă, după ce procurorii anticorupţie au început urmărirea penală împotriva a opt cadre ale instituţiei, ofiţeri şi subofiţeri, suspectate că au gestionat în mod fraudulos resursele financiare alocate unui proiect finanţat cu bani europeni. Practic, la acea dată s-a deschis o adevărată Cutie a Pandorei din care s-au revărsat mare parte din neregulile din cadrul instituţiei: conflicte de interese şi incompatibilităţi între soţi care au făcut făcut parte din unele comisii constituite la nivelul penitenciarului; agent sancţionat cu amendă administrativă în două dosare penale; cadre urmărite penal, avansate la excepţional; zeci de reclamaţii ale deţinuţilor adresate Ministerului Justiţiei şi Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor cu privire la abuzuri ale cadrelor şi condiţiile de detenţie; autoutilitare accidentate şi cu număr fictiv de kilometri, sunt doar câteva dintre acestea.
De departe, cel mai grav incident care a avut loc în Penitenciarul Tg-Jiu este decesul unui deţinut care s-a spânzurat în noaptea de Paşte.
Un alt aspect, cel puţin ciudat este acela că fostul şef al Direcţiei Prevenirea Criminalităţii (fosta SIPA), a ajuns director al Penitenciarului Colibaşi, după ce a câştigat concursul organizat de ANP pentru această funcţie, deşi asupra sa planau unele suspiciuni privind încasarea ilegală a unor sume aferente plăţii chiriei pentru locuinţa de serviciu, cu toate că deţinea o casă, potrivit declaraţiei sale de avere, la 7 km de Tg-Jiu. Şi activitatea lui Daniel Conea a fost pusă la îndoială, pentru faptul că în perioada cât a deţinut funcţia de şef al DPC la Penitenciarul Tg-Jiu nu a furnizat suficiente informaţii procurorilor DNA privind persoanele responsabile cu deturnarea fondurilor din programul finanţat cu bani europeni.
În loc de concluzii...
În final, câteva întrebări de bun simţ către conducerea Penitenciarului Tg-Jiu, în cazul în care se va deranja să remită presei un comunicat referitor la acest incident: Cum a putut deţinutul să filmeze nestingherit timp de aproape un sfert de oră? Cum putea fi introdus acel telefon şi altele existente în închisoare? Cine sunt responsabili de această situaţie fără precedent în Penitenciarul Tg-Jiu?
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
22.01.2013. 08:11
Comentarii
E de bine cei cu voi n problema voastra da?
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu