Martori la comanda poliţiei
Poliţia îşi ia martorii, „pe comandă”. Cei obligaţi să participe la fragrantele oamenilor legii sunt luaţi împotriva voinţei lor şi trataţi ca simple obiecte, folosite în documentare. Poliţiştii nu doar că dispun de martorii făcuţi la comandă, după bunul plac, ci le şi pun viaţa în pericol. Doi astfel de martori, făcuţi la comandă, au leşinat de oboseală în sala de judecată, ei fiind la audieri, după o noapte de schimbul III.
Un caz scos la iveală de instanţa de la Târgu Jiu demonstrează cum sunt făcute anchetele poliţieneşti şi cum oameni simpli sunt folosiţi ca şi cobai, în flagrante. Pentru un flagrant, realizat la Bumbeşti Jiu, oamenii cu caschetă au apelat la cunoştinţe vechi. Poliţistul Viezure a comandat doi martori, la o fabrică de pâine din Bumbeşti Jiu. Nu din aluat, ci în carne şi oase. În virtutea relaţiilor cu patronul brutăriei, omul legii a crezut că poate dispune după bunul plac de salariaţii acestuia. I-a cerut patronului să-i trimită doi muncitori, pe care să-i folosească drept martori la un flagrant. Patronul a “livrat” doi angajaţi, care ieşiseră din schimbul de noapte. Neştiind ce trebuie să facă, bărbaţii au mers în locaţia indicată de şef, unde s-au trezit cu o echipă de anchetatori în faţă. Oamenii legii i-au dus la Bumbeşti Jiu, unde i-au pus să vizioneze o aşa-zisă dare de mită. După spectacol, spectatorii fără voie au fost duşi înapoi la Târgu Jiu, să dea declaraţii, despre ceea ce au vizionat. Întreaga operaţiune a durat toată uiua, aşa că oamenii, luaţi din schimbul de noapte, pentru a fi martori, au fost plimbaţi până seara, de poliţişti. Fără a le fi plătite cele peste 12 ore suplimentare, ce au urmat nopţii în care au muncit în brutărie.
La procesul aflat acum pe rolul instanţei, audierea celor doi martori făcuţi pe comandă, de poliţie, a avut loc tot după ce tinerii ieşiseră din schimbul III. După câteva ore de aşteptare, bărbaţii au leşinat, unul câte unul, în sala de judecată. „Eram la serviciu. Mi-a spus patronul să merg la Parchet, pentru o problemă mică. Am ajuns aici şi mi s-a spus de anchetă, că urmează un flagrant la sediul Parchetului. Am asistat la înscrierea unor bancnote. Am fost instruit de organele de poliţie, înainte de a pleca la Bumbeşti-Jiu. A venit şi colegul meu, împreună am plecat cu o salvare. Am stat în salvare, până când am fost chemaţi la telefon”, a declarat unul dintre bărbaţii care au leşinat de oboseală, în sala de judecată.
Salvarea, taxi pentru transportul martorilor
Nu doar fabricarea martorilor ridică semne de întrebare, ci şi folosirea unei salvări, pe post de taxi. La organizarea flagrantului, oamenii legii au folosit o ambulanţă, cu care au transportat martorii, de la Târgu Jiu, la Sadu. În logica ilogică a anchetatorilor, salvarea, care atrage atenţia acolo unde apare, ar fi trebuit să treacă neobservată. Managerul Serviciului de Ambulanţă Gorj, Marinică Niculescu, spune că nu ştie nimic de folosirea salvării, la organizarea flagrantului: „Eu nu ştiu nimic. Pe mine nu m-a întrebat nimeni”, spune, uimit, şeful ambulanţierilor gorjeni. Până la edificarea acestuia şi a poliţiştilor, asupra corectitudinii modalităţii în care fabrică martori, magistraţii au trecut la verificarea modului în care anchetatorii au organizat flagrantul.
D.P.
Recomandă acest articol:
20.03.2012. 07:43
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu