Pericol social... sau nu
Claudiu Matei
claudiu.matei @ scandaldegorj.ro
Din când în când comiterea unei infracţiuni cu violenţă zguduie oraşul de provincie în care trăim. Opinia publică e oripilată la aflarea veştii, dar se mângâie cu gândul că cei care au comis-o se află în spatele gratiilor şi vor sta mult timp acolo. Însă de cele mai multe ori e o chestiune de ore până când un violator sau un individ deosebit de violent se plimbă din nou prin oraş pentru a-şi face hatârul. Cheia libertăţii lor se numeşte „lipsa pericolului social”. Poliţiştii îi arestează, „îi ţin la păstrare” 24 de ore după care îi prezintă în faţa procurorilor pentru a li se emite sau nu mandat de arestare. În destule cazuri vinovaţii scapă rapid de povara arestului pentru că magistraţii nu consideră că sunt o ameninţare pentru comunitate.
Dacă e să judece după „pericolul social” al unei infracţiuni, procurorii şi judecătorii ar trebui să aresteze peste 95 la sută dintre învinuiţi deoarece acest procent aproximativ reprezintă infracţiunile a căror maxim de încadrare depăşeşte 2 ani. Asta în caz că toate celelalte elemente care încadrează “pericolul social” pică. Nu pot să cred că magistraţii nu ştiu aceste lucruri ci, mai degrabă există alte interese în cazurile în care infractorii dovediţi de poliţie sunt scăpaţi la Parchet sau tribunal. De cele mai multe ori, magistraţii îi lasă în libertate invocând lipsa unor probe solide la dosar însă, în spatele acestor motivări stau invidii sau poliţe personale, între poliţişti şi magistraţi.
Ce probe mai vor magistraţii pentru a aresta un violator prezentat la Parchet de către poliţişti în afara unui certificat medico-legal, declaraţia victimei, eventual martori, şi a violatorului care sigur nu va recunoaşte comiterea infracţiunii? Există mai presus de probele de la dosar, în astfel de cazuri, şi o evaluare psihică a victimei şi agresorului pe care un procuror cu experienţă o poate face în cele câteva ore cât durează interogatoriul.
După părerea mea, un magistrat sau un poliţist meseriaş trebuie să vadă dincolo de hârtiile din dosar, însă ultimele exemple cu lăsarea în libertate a unor infractori notorii ai urbei mă fac să cred că de siguranţa cetăţeanului nu sunt răspunzători doar poliţiştii iar în cele două clădiri de pe Geneva e un focar de infecţie profesională.
Recomandă acest articol:
20.05.2008. 07:36
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu