Mine contra voturi
Partidul Democrat Liberal a promis, în luna noiembrie 2009, Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), minele aflate în conservare şi resurse financiare garantate de stat dacă sindicatele miniere îl vor susţine pe candidatul Traian Băsescu la Preşedinţia României. Protocolul a fost prezentat la începutul lunii decembrie, înaintea turului II pentru alegerea preşedintelui, pe siteul FNME, dedesubturile acestuia fiind dezbătute superficial abia săptămâna trecută de către presa centrală.
Protocolul dintre PDL şi FNME a fost semnat pe 26 noiembrie, anul trecut, de către preşedintele executiv al partidului, Adriean Videanu şi Marin Condescu, preşedintele sindicatelor miniere. La unul din punctele protocolului PDL se angajează să promoveze, un act normativ prin care exploatările miniere aflate în conservare să fie date spre exploatare, în regim autonom, foştilor salariţi din minerit şi energie cu acordarea unor resurse financiare garantate de stat.
Ce ar însemna asta?
Dacă PDL s-ar ţine de cuvânt, Hotărârea Guvernului nr. 615/2004, privind strategia industriei miniere pentru perioada 2004-2010 ar trebui aruncată la gunoi. Costurile totale pentru implementarea acesteia sunt de 2,2 miliarde de dolari, din care pentru realizarea politicilor şi măsurilor în domeniul regenerării sociale şi economice a regiunilor miniere afectate, pentru perioada mai sus amintită, se ridică la o valoare de circa 623 milioane dolari. Dacă pentru închiderea minelor şi pentru alte operaţiuni adiacente acesteia s-au cheltuit peste jumătate de miliard de dolari, alte sume similare se vor cheltui pentru redeschiderea acestora, din bani publici.
Potrivit bugetului de stat pe 2010, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va aloca anul acesta 148,37 milionane lei doar pentru închiderea şi conservarea minelor, cu aproape 12 milioane lei mai mult faţă de anul trecut, în niciun capitol nu prevede însă alocarea de sume pentru redeschiderea unor mine aflate în conservare.
De altfel, nici SNLO intenţionează să redeschidă vreuna din minele închise. În perioada 2009 – 2012 SNLO are în derulare două programe, de modernizare mecanică şi reabilitarea instalaţiilor şi reţelelor electrice în cariere, ale căror costuri se ridică la 35, respectiv 2 milioane de euro.
Cert este că, în sensul respectării acestui angajament din protocol, PDL nu a făcut niciun demers până în prezent, nefiind precizat vreun termen pană la care partidul ar trebui să se achite de promisiune.
De menţionat că din 1998 până în 2006, au fost închise 47 de mine şi cariere care aparţineau de SNLO, numai pe teritoriul judeţelor Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi.
Recomandă acest articol:
08.03.2010. 15:24
Comentarii
CAT DIN ACESTEA VOR FI RESPECTATE CAND DEJA AU FACU DISPONIBILIZARI SI VOR URMA SI ALTELE?AU INCHIS O CARIERA SI URMEAZA GARLA SI POIANA,NORMAL CA VOR PLECA FOARTE MULTI ACASA DACA SI CELE 2 CARIERE VOR FI INCHISE.A MAI TRGICA VESTE E CA DIN 2012 MINERITUL NU VA MAI FI SUBVENTIONAT IAR DACA BANII SUNT RISIPITI CA SI PANA ACUM SE VA SPUNE CA MINERITUL NU MAI E PROFITABIL SAU EVENTUAL VOR SPUNE CA NU INDEPLINIM NORMELE DE MEDIU/PACAT CA SUNTEM PROSTI SI LASAM CA ACEST JUDET SA FIE CONDAMNAT LA SARACIE.,,,OPRITI JAFUL SINDICAL,,NU MAI SUSTINETI TRADATORII,.,,,.FACETIVA SINDICATE SEPARATE SI HOTARATIVA SINGURI SOARTA
Punctul 7 e cel mai tare.
Se deschide Rosiuta, Albeniul, Zegujanul?
La punctul 4 au zbarcit-o rau de tot. Inseamna ca la cei de subteran le da conditii deosebite in locul nostru?
Niste aberatii sa ne prosteasca in campanie.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu