ROMÂNIA - ŢARA DE DINCOLO DE STATISTICI ŞI ÎNGRIJORĂRI! - Opinii - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Opinii · ROMÂNIA - ŢARA DE DINCOLO DE STATISTICI ŞI ÎNGRIJORĂRI!

ROMÂNIA - ŢARA DE DINCOLO DE STATISTICI ŞI ÎNGRIJORĂRI!

prof. Vasile Gogonea
redactie@scandaldegorj.ro

Suntem într-un an electoral în care analizele şi constatările unei dezvoltări economice post-aderare şi ale unei realităţi amare se împletesc, de cele mai multe ori, cu promisiuni politicianiste care frizează ridicolul şi îi aseamănă pe mulţi dintre protagoniştii care tânjesc la fotoliul unei demnităţi publice, cu acele rozătoare care îşi consumă existenţa cotidiană într-un fel de obsesie statistică a celor care strâng „bob cu bob” din râvna unor gospodari truditori şi se îngrijorează cu o nedisimulată ipocrizie de ceea ce poate aduce ziua de mâine!

De bine, de rău, mărşăluim triumfal prin cel de-al doilea an „european” care ne arată că românii prind mai mult “din zbor” şi pe bucăţi sensul integrării, pentru că “UE nu e URSS”, cum spunea, recent, la Bucureşti, Pat Cox, fost preşedinte al Parlamentului European, din moment ce autorităţile române continuă să întreţină o imagine de “bau-bau” a Bruxelles-ului, deoarece în materie de economie s-a mers pe două tipuri de “abordări” europene: mai întâi, un aşa-zis bau-bau al sancţiunilor, că altfel, n-avem ce face, iar pe de altă parte, pozăm că nu ne este frică de bau-bau, iar pentru aceasta, facem ce vrem! De multe ori, trebuie să recunoaştem, că atât în Palatul Cotroceni, ca şi în Palatul Victoria, a lipsit tocmai abordarea politică responsabilă, poate chiar capacitatea de a promova politica de stat membru care îşi apără interesele pe bază de argumente în cadul regulilor comunităţii, iar situaţiile jenante în care s-au complăcut mulţi dintre politicienii noştri vorbesc de la sine despre această lipsă de clarviziune politică.

La începutul anului 2007, puţini dintre noi îşi imaginau că România va traversa o criză politică a cărei amploare avea să-i îngrijoreze până şi pe oficialii de la Bruxelles, iar totul a început pe 11 ianuarie, atunci când, într-o emisiune televizată, fostul consilier prezidenţial Elena Udrea a aprins fitilul frustrărilor acumulate de pedişti şi liberali pe parcursul nereuşitului „mariaj” guvernamental, iar doamna avocat îl acuza pe Călin Popescu Tăriceanu că a încercat să intervină pe lângă Traian Băsescu pentru a determina în justiţie o soluţie favorabilă omului de afaceri Dinu Patriciu, în dosarul Rompetrol. “Minunea blondă”, mai susţinea că şeful guvernului i-a trimis preşedintelui „un bileţel amical”, cerându-i să intervină la Parchet în favoarea controversatului om de afaceri. Nu mai reţin exact textul, dar era ceva de genul: “Traiane, când ai timp, să intervii la Parchetul General pentru problema domnului Patriciu”, iar bileţelul cu pricina, ca într-o “Scrisoare pierdută”, despre care ex-consilierul preşedintelui spunea că era roz şi cu antet, avea ataşate anexe cu informaţii despre proces şi compania Rompetrol. Ca într-un dialog “la gura sobei”, de acum proaspăta universitară mărturiseşte că: „I-am dat hârtiile (n.r. - preşedintelui Băsescu) şi dânsul le-a luat şi le-a aruncat după mine şi-a spus că «aşa înţeleg mafioţii să conducă ţara şi să conducă guvernul»”, relata Elena Udrea în faţa camerelor de luat vederi. Apoi, ca în “Jocul ielelor”, replica premierului Tăriceanu a venit în dimineaţa zilei următoare, când spunea: „Este ca şi cum i-aş cere lui dracu’ să intervină pe lângă Dumnezeu, să mă pun bine pe lângă el. Este o pură făcătură şi altceva nu am de comentat. Am să vă spun foarte clar că nu puteam să îi cer preşedintelui aşa ceva”, declara disculpându-se, d-l Tăriceanu!

Ca într-un “Bâlci al deşertăciunilor” pe “Corabia nebunilor”, ceea ce a urmat suspendării şefului statului, nu a fost altceva decât o greşeală flagrantă de strategie politică a PSD şi a celor care au susţinut varianta perdantă a referendumului pentru demiterea sa, deoarece 75% dintre cei prezenţi la urne s-au împotrivit demiterii lui Traian Băsescu, iar studiile sociologice întocmite ulterior au arătat că principalul câştigător a fost preşedintele suspendat, revenit la o cotă de popularitate de peste 50%, PD-ul, devenit PDL-ul, reuşind să capitalizeze valul de simpatie câştigat de Traian Băsescu şi trecând de pragul de 40% din intenţiile de vot. Cum era şi firesc, liberalii au resimţit din plin eşecul referendumului, fiind cotaţi între 11 şi 13% din totalul intenţiilor de vot, astfel că la ora actuală, electoratul defunctei “Alianţe D.A.” pare a se fi îndreptat către PD-L, iar social-democraţii par a se situa cu ceva peste pragul de 20% în preferinţele electoratului.

De multe ori mă gândesc la dragii noştri politicieni de astăzi, care umblă...cu „ocaua mică”, motiv pentru care le-aş spune o poveste din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, cel care avea obiceiul ciudat să afle „gândurile norodului” şi să umble în straie ţărăneşti, pentru că aşa voia „Domnitorul Unirii”, să ştie direct de la sursă necazurile şi suferinţele poporului! Şi cum a ajuns el la un sat de lângă Iaşi, unde mereu dădea de un ţigan care îi ieşea înainte, iar când vedea pe Cuza, îşi scotea căciula şi se-nchina până la pământ. Cuza mirat, l-a întrebat: «– Măi ţigane, tu ştii cine sunt eu?»… «Apoi, de, mânca-te-aş, de unde să te ştiu, că doară nu eşti Vodă?». «Ba sunt chiar Vodă!»… «Să ne măreşti OCAUA la băutură, că tare-i bună, Măria TA!»… «Bine, ţigane!». Şi a mărit-o. Dar, peste o vreme, iar se întâlneşte cu ţiganul, care începe tot cu ploconeala. «– Ce e, ţigane, mai vrei ceva?»… «Dacă ai mai mări oleacă OCAUA, Mărite Domn, ar fi mare bine pentru NOROD!»… «Bine, ţigane!». Şi măreşte OCAUA, care nici azi nu e uitată de norodul trăitor prin satele româneşti ocrotite din mila Bunului Dumnezeu! Nu se ştie prin ce întâmplare, se mai întâlneşte o dată Domnitorul cu protagonistul care îşi dorea mărită OCAUA. «– Ei, ţigane, cum ţi se pare OCAUA?»… «Ei, Doamne, mânca-te-aş, îi bună, cum ai făcut-o, dar dacă ar fi mai mare, n-ar strica»... «Ehei, ţigane, te prea întreci cu gluma! De azi înainte, du-te la Bahlui şi mai bea apă fără OCA». De atunci, a rămas vorba în Iaşi, că pe cel care nu se mai satură de băut, lumea îl trimite la Bahlui: Du-te şi mai bea apă la Bahlui!

Dacă stăm să cumpănim bine, stimaţii noştri cititori, oare, voturile spre care aleargă cu osârdie drăgălaşii noştri politicieni de azi, nu seamănă, pe undeva, cu OCAUA lui Cuza? Oare, câţi dintre domniile lor, care se ploconesc doar atunci când vine vorba de voturi, ar trebui să fie trimişi să bea apă din Bahlui?

În momentul de faţă, validarea votului uninominal, de către Curtea Constituţională, demonstrează apariţia unor noi tendinţe pe scena politică românească şi posibilitatea unor regrupări imprevizibile care transcend platformelor ideologice. Dacă e să ne gândim, când şi cât absorbim din banii alocaţi României de la Bruxelles, oficial 32 miliarde de euro (din care 19,6 – fonduri structurale, restul, în principal fonduri pentru agricultură), problema este deja obsedantă. Astăzi, în ceea ce priveşte fondurile postaderare, la nivelul autorităţilor, cuvântul de ordine este că practic, nu se poate cheltui nici un ban în acest an, deşi am fost în grafic cu procedurile şi, oricum, nu stăm mai rău decât alţii în primul an de la aderare. Singura întârziere asumată este cea în cazul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, cel pe baza căruia vin fondurile pentru agricultură, varianta finală fiind pe masa specialiştilor de la Bruxelles!

De atâtea ori, conducătorii cu har, nu le spun altora că sunt lideri, însă, prin ceea ce fac şi prin responsabilitatea pe care şi-o asumă, se poartă în aşa fel încât oamenii le simt şi le apreciază calităţile, simţul organizatoric, charisma prin care demonstrează că sunt bine pregătiţi pentru a sluji binele semenilor! Ştim că sub multe aspecte, conştientizarea propriilor noastre limite şi a infimului pe care-l poartă în sine numele nostru, dar de care se leagă atâtea fire nevăzute, ne apropie de ideea pilduitoare a răstignirii christice, pentru a ne dărui în continuare celor care ne cheamă să-i ajutăm, fără a ne izola sau a ne închide în propriile abisuri, ca într-o singurătate izbăvitoare pentru victorii efemere sau pentru eşecuri greu de îndurat!

(VA URMA)Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  15.03.2008. 22:54

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: