Opt tone de aluminiu de la Muzeul Judeţean Gorj au ajuns la topitoria lui Potârcă
Fostul director al Muzeului Judeţean ,,Alexandru Ştefulescu” de la Târgu-Jiu, Vasile Marinoiu, a adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, în perioada 2012-2013, două plângeri penale prin care solicită organelor de anchetă să verifice unde au dispărut peste opt tone de aluminiu, prelucrat sub formă de vitrine, deoarece el ar ştii că materialele în cauză au dispărut din podul instituţiei culturale.
Marinoiu a apelat la procurori, ultima dată în decembrie 2013, mai ales când a auzit că cea mai mare parte a cantităţii de aluminiu ar fi ajuns la topitoria lui Potârcă, afacerist rrom din Târgu-Jiu. De teama punerii în mişcare a anchetei, prejudiciul calculat de Marinoiu fiind în acest caz de aproape două miliarde şi jumătate de lei vechi, Consiliul de Administraţie al muzeului s-a întrunit în ultima lună din anul trecut pentru a hotărî casarea ultimelor vitrine rămase în muzeu, stabilindu-se, pentru a se pierde urma aluminiului, ca acestea să fie duse la Remat Gorj.
În Muzeul Judeţean ,,Al.Ştefulescu” de la Târgu-Jiu, în perioada 1981-2008, exponatele au fost prezentate publicului în nişte vitrine confecţionate din sticlă şi aluminiu. Materialul valoros a fost obţinut în anii comunismului de la Slatina, prin comanda instituţiei Decorativa din Bucureşti, care s-a ocupat atunci de amenajarea muzeului. Autorităţile de atunci din judeţul Gorj au suportat costul achiziţiei, existând documente, în acest sens, în contabilitatea instituţiei. În 2008, venirea la cârma muzeului a actualului director Dumitru Hortopan, a impus din partea acestuia demontarea vitrinelor, înlocuirea lor şi amenajarea expoziţiei în forma existentă acum. Ordinul lui Hortopan a pus la treabă muncitorii muzeului care au demontat vitrinele depozitând materialele astfel obţinute în podul instituţiei, fără ca ele să mai fie inventariate. Cheia podului a avut-o până atunci administratorul, ca Hortopan să solicite, la rândul său, un duplicat al cheii, pentru un aşa-zis control al materialelor existente aici, deoarece în pod mai erau şi alte obiecte: lămpi neon, scaune, folie..
Două chei, materiale sustrase
De la depozitarea lor până în iunie 2012, din aceste materiale încep să dispară, pe rând, cantităţi însemnate, spune fostul director Marinoiu, deşi chei la pod au doar Rodica Gârdăieţu, administratorul muzeului, şi Hortopan, directorul acestuia. Primele semne ale dispariţiilor sunt observate pe camerele de supraveghere ale muzeului şi ajung să fie discutate între paznici. Angajaţii în cauză se acuză verbal unul pe altul de furturile din pod, ca în final imaginile în cauză să fie şterse din dispoziţia lui Hortopan.
Marioiu face plângere la Parchetul Târgu-Jiu, în vara lui 2012, când aude că au fost şterse imaginile compromiţătoare, dar poliţista care face ancheta, fostă angajată a muzeului, Mădălina Mărgineanu, anchetează deficitar plângerea. Superiorul ei, Mirulescu, îi preia ancheta, după ce presa semnalează că poliţista este subiectivă în cauză, dar, în final, verificarea este finalizată, propunerea poliţiei pentru Parchetului local este de NUP. În acelaşi trend, procurorii susţin, de asemenea, neînceperea urmăririi penale în dosarul privind dispariţia aluminiului.
Fostul director de muzeu nu se lasă
Marinoiu nu se lasă şi face o a doua plângere penală pe 18 decembrie 2013, în care solicită ,,executarea unei cercetări penale cu privire la sustragerea unei mari cantităţi de materiale feroase şi neferoase(circa 8 tone) din incinta Muzeului de Istorie şi Arheologie din Târgu-Jiu”. Plângerea penală în care se aduc acuze lui Hortopan şi lui Gârdăeţu şi a doi paznici ai muzeului, provoacă valuri în instituţia culturală. Cum Marinoiu îşi începe propria anchetă, solicitând pe Legea 544/2001 privind accesul la informaţii publice, documente foştilor subordonaţi, referitoare la valorificarea barelor de aluminiu şi la devizul şi nota de recepţie a vitrinelor, acest act aflându-se în arhiva instituţiei, la muzeul judeţean se pun lucrurile în mişcare. Vă explicăm imediat cum..
Consiliul de administraţie, întrunit rapid
După un singur răspuns trimis solicitantului, după ce acesta ameninţă că se va adresa instanţei de judecată pentru că nu a primit în termenul legal răspuns la solicitările pe 544, prin care Hortopan transmite că aluminiul în cauză ,,nu a fost valorificat printr-o procedură prevăzută de legislaţia în vigoare”, la muzeul se întruneşte Consiliul de administraţie. Acest organism, stabileşte, pe 18 decembrie 2013, ca să fie valorificat aluminiul la Remat Gorj.
Reprezentanţii acestei firme au confirmat, telefonic că luna trecută au fost întrebaţi, de către doi angajaţi ai instituţiei de cultură, dacă pot primi deşeurile lor din aluminiu şi fier la Remat, dar până în momentul de faţă nu au primit încă nimic din materialele în cauză. Li s-a spus că fierul trebuie însoţit de documente, fapt care a impus o retragere a solicitării spre firma de colectare a deşeurilor.
Trebuie menţionat că preţul pieţei la deşeurile din aluminiu este cuprins între 35-42 de lei vechi pe kilogram iar la fier este cuprins între 0,82-0,92 de lei pe kilogram.
Vitrinele puteau fi refolosite
Marinoiu susţine, în acest context, că aceste vitrine puteau fi refolosite dar, în final, vor fi distruse pentru a se pierde urma cantităţii lipsă. ,,Aştepta ca organele de anchetă să-şi facă datoria deoarece lipsa este substanţială şi evidentă şi s-a creat un prejudiciu de peste două miliarde şi jumătate unei instituţii de stat. Sper ca vinovaţii să fie traşi la răspundere iar ancheta să se facă, de data aceasta, fără partipriuri”, a conchis Marinoiu.
MIHAI CĂLINESCU
Recomandă acest articol:
21.01.2014. 04:23
Comentarii
LA PUSCARIE CU MARINOIU.
UN INFRACTOR PESEDIST!!!
LA PUSCARIE CU MARINOIU.
UN INFRACTOR PESEDIST!!!
dar caramida de la curtisoara unde ai dus-o marinoiule?acoperisul la vila cine ti l-a facut fara bani? apoi,cate bare de aluminiu ai dat la tucalarii tai? acum faci pe zoro?
plagiatorule,tu ce ai facut cu caloriferele,lopetile.sapele,cimentul si tot ce ai furat cand era muzeul in reparatii capitale.furai si ptr amanta marinoiule.micimea ta consta si in faptul ca luai oamenii la prasit in timpul programului.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu